Priemerna spotreba Vaseho Avensisa?

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

Atreides6 píše:No jo jenže přeci pokud motor není pořádně v záběru tak přepouští část výfukových splodin zpět ke spálení a to musí být větší sajrajt než když akceleruješ a motor nasává čistý vzduch a daleko větším "fukem" profoukne výfuk :)
prave ta recyklacia vyfukovych plynov sposobuje to, ze vyfukove plyny sa dodatocne dopaluju, takze su vo finale menej zatazujuce aj pre dpf. (samozrejme sanie tym trpi)
Ved co su to vlastne sadze? Su to pevne latky, ktore vznikaju nedokonalym spalovanim (bez dostatku kyslika)
K nedokonalemu spalovaniu prichadza vtedy, ked sa do zmesi dava prilis vela paliva, t.j. pri akceleracii, alebo pri studenych startoch.
Navíc při častější akceleraci se motor daleko víc zahřívá neboť se spaluje podstatně víc paliva než při plynulé jízdě. Při jízdě 110km/h má kolikrát momentální spotřebu 6l ale pokud jedeš 160 a víc tak motor musí překonávat větší odpory a spotřeba jde stabilně někde k 9l a víc takže čím víc tomu naložíš tím víc se zahřeje a lépe vypálí. Ale je to jen moje dedukce.
Na motorke mam digitalny teplomer a ci jazdim na okruhu, alebo mimo mesto, tak teplota chl.kvapaliny sa aj v najvacsich horucavach drzi okolo 95. Jediny rozdiel je v tom, ze mimo mesto mi to zere 5l a na okruhu cez 10.
Najviac sa motor zahrieva ked stojim alebo idem pomaly mestom (do 50km/h)
Neviem ci je to takto aj u nafty, predsa len benzinovy motor je trocha iny. Ale su tu ludia, ktori maju bezdratove obd pripojenie a oni by to mohli vypozorovat.

Suhlasim, ze urcite je lepsie vypalovat filter na dialnici pri vyssich otackach ako pri nizkych alebo volnobeznych v meste. A na dialnici pri rychlejsej jazde system kludne urobi niekolko vypalovacich cyklov a majitel si 1 litrovy rozdiel v spotrebe ani nevsimne, pretoze ocakava, ze to pri dynamickej jazde bude brat viac. System sa dobre vypali a vsetko je OK. Preto podla mna vznika ten dojem, ze najlepsie je jazdit ostro. A netvrdim, ze je nespravne jazdit ostrejsie, ale tvrdim, ze je nespravne hovorit, ze ten kto ide "pomaly" bude mat problem s dpf. Motor, ktory jazdi konstatne napr 130 (alebo aj 100), bude mat cistejsi dpf ako ten, kto akceleruje a brzdi. Uz len kvoli tomu egr, lepsim podmienkam na minimalizaciu vzniku pevnych castic, alebo kvoli tomu, ze pri poziadavke na vysoky vykon sa vypalovanie prerusuje.
Yxo
Člen Týmu

Příspěvek od Yxo »

Ja mám spotrebu v lete cca 7,5 a zima cca 8.0
Pneu Nokian zima a Goodyear leto.
Jazdím prevažne dlhé trate, dialnica 120-150, okresky 80-120, mesto/obec 50, ale len minimálne (jazdím metrom).
Inak spotreba je strašne citlivá na mesto, aspoň na mojom aute.
Toyota Avensis Sedan 2008 2,2 D-CAT 130 kW
KarlosCZ
Věčnej rejpal

Příspěvek od KarlosCZ »

co si budem povidat, ave zere pri rozjezdu i travu podel cesty :-) umim s nim jet za 5, stejne jako za 10, nejlepsi je to neresit .-)
EX: Corolla E12 1.6 VVTi 5d
EX: Yaris I 1.0 VVTi 5d
EX: Avensis T25 2.2 D4D D-Cat Exclusive Combi
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

matus69 píše:
Na motorke mam digitalny teplomer a ci jazdim na okruhu, alebo mimo mesto, tak teplota chl.kvapaliny sa aj v najvacsich horucavach drzi okolo 95. Jediny rozdiel je v tom, ze mimo mesto mi to zere 5l a na okruhu cez 10.
Najviac sa motor zahrieva ked stojim alebo idem pomaly mestom (do 50km/h)
Neviem ci je to takto aj u nafty, predsa len benzinovy motor je trocha iny. Ale su tu ludia, ktori maju bezdratove obd pripojenie a oni by to mohli vypozorovat.

[/quote]

No jo jenže tohle měříš teplotu motoru který je ochlazován chladící kapalinou ale tady jde o to že potřebuješ co nejvíce rozžhavit DPF pro lepší vypálení sazí a ten se rožhaví více pokud více paliva spaluješ. Musel by jsi nějak měřit teplotu spíše výfukového potrubí hned za motorem a tam věřím že čím více otáček budeš točit tím více se bude zahřívat. Motor se chce udržovat v nějaké stalejší teplotě prtoto má chladící okruh.
Avensis 2.2 D-cat
Radek Šafka
Člen Týmu

Příspěvek od Radek Šafka »

Ted v lete jsem koupil Avika 2,2D na zimnich gumach Michelin a kdyz jsem ho prevazel 300km domu mel spotrebi dle PP 5,8. Na teto spotrebe jsem se drzel mesic (dalnice, mezimesto). Po te jsem prezul na letni hodne nekvalitni gumy dle energetickeho stitku tridy E (valivy odpor) a spotreba nejde pod 6,8 l pri stejnych vikendovych trasach. Hold gumy maji take svuj vliv.
Avensis III 2009 2.2 D4D
Ford Fusion
Nissan Micra
Mazda 626
Opel Corsa
KarlosCZ
Věčnej rejpal

Příspěvek od KarlosCZ »

tak proc obouvas na takovy sunty? skutecne se ti vyplati setrit na gumach?
EX: Corolla E12 1.6 VVTi 5d
EX: Yaris I 1.0 VVTi 5d
EX: Avensis T25 2.2 D4D D-Cat Exclusive Combi
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

Záleží i dost na tom jak je máš nahuštěné třeba já si dávám vždy o dvě desetiny více a mám je vždy sjeté hezky rovnoměrně. Navíc si je nechávám hustit tím spešl plynem neboť u něj není taková roztažnost v závislosti na teplotě jako u obyč vzduchu.
Ale spotřebu tolik neřeš jestli jezdíš za 5.5 nebo 6.5 jezdi tak aby tě jízda bavila a ne že se staneš otrokem PP a pořád jen sleduješ kolik to žere. Já jezdím za 7-8litrů jasně jde to i za těch 5.5 ale to bych za tím volantem usnul :wink:
Avensis 2.2 D-cat
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Lol, Atreide, ty uz to nehul... :-) Neni takova roztaznost jako u vzduchu... :-D Ja fakt zacnu neco hulit, tohle neni snad ani pravda.... Dusik nema roztaznost jako 78% dusiku, 21% kysliku a jine srtacky.. .:-)))) Ja umru.... :-) To fakt ne, prosiiiim...
Back in Czech.
gooffyy
Věčnej rejpal

Příspěvek od gooffyy »

To já někdy řeším někdy neřeším.. ale na těch gumách to fak taky stojí...
.
Mě se podařilo letos sehnat za slušnou cenu Michelin Save Energy a z předchozích Dunlop Sport mi klesla spotřeba asi o litr..při stejných trasách a tak.
Toyota Avensis 2,2 D4D 110KW
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Az na to, ze Michelin E.S. je spatne drzici pneu a neni s tim zadna zabava.. :- ) Ale jinak jo. bezva...
Back in Czech.
gooffyy
Věčnej rejpal

Příspěvek od gooffyy »

Mě drží dobře...občas to řežu po vysočině, a zatáčky i mokro to zvládá s přehledem.
Toyota Avensis 2,2 D4D 110KW
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Tak urcite. :-) Je dobre, ze ti sedi dobre, jen to auto by mohly drzet lepe. .:-)
Back in Czech.
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

Acsaza že ty jsi zase vstanul levou tlapkou :D huštění inertním plynem Secur Pneus co se dnes už celkem standartně nabízí má tu vlastnost že Ti tolik nekolísá tlak v pneu jako kdyby jsi to měl nahuštěno obyč vzduchem. Ono si to vlastně můžeš i sám doma odskoušet ráno při teplotě 10 stupňů a odpoledne při teplotě 28 stupňů kor když Ti na pneu ještě svítí sluníčko. Navíc z Fyziky známe ten pokus jak na prazdnou skleněnou láhev vychlazenou z ledničky nasadíme balonek a pak sklenici začneme ohřívat a hle on se ten balonék trošku nafoukne protože plyn (vzduch) uvnitř se roztahuje.
Avensis 2.2 D-cat
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ach jo... Atreide atreide, ja sice vstal blbou nohou, ale ty jis Co^2t.. :-) Secur pneus je 100% N2 a jako takovy ma temer stejne vlastnosti co se tyka tepelne roztaznosti jako 78% N2 a 21% O2. :-)))))) Navic ne nadarmo se vi, ze jeden mol JAKEHOKOLIV plynu ma pri teplote 20Celsiu cca 22.4 litru.. :-)))) To by ti mohlo pomoci...
Back in Czech.
Kuchta
Řidič

Příspěvek od Kuchta »

KarlosCZ píše:co si budem povidat, ave zere pri rozjezdu i travu podel cesty :-) umim s nim jet za 5, stejne jako za 10, nejlepsi je to neresit .-)
Přesně tak. Taky neřeším. :wink:
Toyota Avensis 2006 2.2 D-CAT 130KW
Odpovědět

Zpět na „Avensis“