zapis do TP - ET

Povídání týkající se disků a pneumatik - technika! Bazar je dole v bazaru...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Myshaak
Člen Týmu
Příspěvky: 11
Registrován: pon 24.12.2012, 20:24
Bydliště: Tanvald

zapis do TP - ET

Příspěvek od Myshaak »

Zdravim, mam takovy dotaz ohledne rozmeru rafku a nutnosti zapisu do TP. Nejde mi ani tak o ten samotny proces, ten uz je tu i na jinych mistech popsany a vim, jak se to dela, jde mi spis o to, kdy je nutne to kolecko absolvovat.

Konkretne: mam moznost koupit kola, ktera sedi na to, co ma na aute podle TP byt, prumer, sirka, vse ok - az na zalis (ET), ktery je u tech kol o 6 mm mensi nez cislo v technicaku. Vite nekdo, jak je to v takovem pripade s tou byrokracii? Je kvuli tomuhle potreba zmena v technicaku? Bylo by fajn se tomu vyhnout. ;) Dik
Celica 1.8 VVT-i
Uživatelský avatar
biscuit
Věčnej rejpal
Příspěvky: 7627
Registrován: stř 05.09.2007, 12:24
Bydliště: Benátky v Podhůří

Příspěvek od biscuit »

vzdycky je to o tom, jestli chces mit vsechno 100% legislativne v poradku, treba pro pripad nehody, nebo momentu, kdy na stk narazis na stouru. zalis ti nikdo asi za normalnich okolnosti kontrolovat nebude, kdyz kola nebudou extremne vylezla, nebo zapadla. nicmene porad je to udaj, kterej v tp je, tak pro 100% vyhoveni je treba mit kola s presnym zalisem.

ja razim jeste druhy pravidlo, ktery prameni z nejakyho zkouseni a poznani, co autu vyhovuje nejvic. vetsinou se to tomu, co je v tp danyho auta (nebo v vybavenejsich modelu stejny rady) velmi blizi, nebo rovna ;) samozrejme jsou technicaky, ktery prosly rukou urednika blbce (zejmena pri prevodu auta z ciziny) a tam jsou pak uvedeny paskvily, nebo informace absolutne orezany a ty jsi pak bez zapisu do tp s pomoci typoveho listu, uplne okradenej o moznost vyberu variant podle svejch preferenci (myslim v ramci vyhoveni stk).

jinak dulezitou veci muze bejt i cislo kba. samozrejme, ze jestli das na auto kvalitni japonska kola od enkei, volk racing apod., zadny takovy cislo tam nebude a presto mas kola, na ktery se muzes spolehnout. ale kdyz kupujes nejaky no name, je hezky tam to cislo najit - budou to mozna tezky mrchy, ale nemely by bejt nebezpecny ;)

tot me dva centy...
1992 AT180 coupé | 1997 AE101 GLi sedan | 1995 MX-3 V6 | 2017 M3 BN Revolution Top | 2020 CX-3 Takumi
...To auto neni naše ani cizí, to auto neni v realitě vizí. To auto neni to, na co si hraje. To je taková škoda...
Uživatelský avatar
ArnieGT
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1795
Registrován: stř 20.07.2005, 20:16
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ArnieGT »

Nevím jak u Vás ale u nás na Moravě se moc na STK nehledí na to co máš na autě za kola,...příklad měl jsem na celdě 6ce 18ky auto snížené jak to šlo jedu na STK a borec mi začal vysvětlovat že ty prahy co tam mám by měly jít dolů že tam nemají co dělat :lol: to byly samozřejmě originál od výroby jedna z možností volby při koupi nového auta :lol: ale to že to sedí na 18 místo na 15 co jsou v techničáku ho nezajímalo :roll: :roll:

jo a vzpomínám si že když jsem tam jel ještě s FIATEM mým prvním autem, tak jsem měl na motoru sání vlastní výroby (bylo sice schované pod kapotou,) ale jak člověk zvedl kapotu tak to vypadalo jako sání od V12 (bylo to z plechu, náporové) přez něj nešlo chudinku motor ani vidět, ani nemohl zkontrolovat co tam je za motor a se slovy,...tohle jsem ještě neviděl zavřel kapotu bez jekékoli kontroly,.... :roll:
Celica TA28 77' / Corolla KE35 76' / Celica RA65 82' / Crown MS65 75'
JDM wheels----->https://www.facebook.com/jdm.cz
Uživatelský avatar
Myshaak
Člen Týmu
Příspěvky: 11
Registrován: pon 24.12.2012, 20:24
Bydliště: Tanvald

Příspěvek od Myshaak »

Dik za odpoved(i). Tak chtel bych to mit pokud mozno vse v cajku - nevedel jsem jen, nakolik se tenhle parametr bere v uvahu. Samozrejme nechci, aby mi ta kola trcela 4 centimetry z blatniku. :) Jen to mit osetrene treba prave kvuli te pojistovne, stk verim, ze by se i nekde udalalo.

V mem konkretnim pripade jsem tak trochu presvedcen, ze je chyba v TP (znate to, pri dovozu se tam obcas dostanou veci...), takze problem bych pak teoreticky mel i s origo rafkama, co tam ted mam. :evil: Zkousel jsem to resit pres Toyotu, zatim bez uspechu... Ty kola, co mam moznost koupit, nejsou zadny spickovy, ale taky to neni nejaky no-name tamhle z trznice. Za zajimave penize - ale bez toho Typoveho listu. Koupit je treba na elektrony.cz s Typovym listem, tak me to vyjde o par tisic draz. Plus pak jeste zarizovani - a to mozna jen proto, abych do TP dostal udaje, jake by tam spravne puvodne mely byt. Proto to resim.
Celica 1.8 VVT-i
Uživatelský avatar
BUDVAR12
Člen Týmu
Příspěvky: 29
Registrován: ned 30.01.2011, 16:44
Bydliště: Český Krumlov

Příspěvek od BUDVAR12 »

Nevím jak to máte vy všichni, ale já mám 2 x Yarise a ani v jednom TP nemám uvedené číslo zálisu (ET). :wink:
Takže se podívejte nejprve do svých TP a pak zkuste dělat závěry. Rozhodně je třeba přemýšlet o ET pouze v rovině použitelnosti.

:idea: Tzn. pokud bude
1.) ET pod cca 35 bude ti kolo cákat sračky na karoserii, nemluvě o častějších policejních kontrolách (kola dle zákona mají být do úrovně karoserie)
2.) ET nad cca 35 bude ti auto špatně sedět v zatáčkách, a bude vypadat divně.

Určitě si projdi netový prodejny kol a do konfigurátoru si dej auto a uvidíš, jaký kola ti vybere. 8)
Yaris S1000, Yaris 1,0 Dream
Odpovědět

Zpět na „Kola + pneu - technika“