4afe normál vs. learn burn

vše ohledně modelové řady Carina
zmaxxx
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zmaxxx »

Kraegar píše:
Druhá věc, která mě zajímá - jakým způsobem vám funguje ekonoměr? Po dvou letech ježdění a zkoušení jsem se utvrdil v názoru, že jediná věc, která jeho funkci ovlivňuje je sešlápnutí pedálu. Když na to šlápnu (cca 1/3 plynu a víc), skočí tam červená, jinak vždycky zelená, i kdybych jel do kopce na jedničku do omezovače, což mi přijde jako celkem primitivní a zbytečný mechanismus.
Snímání pozice škrtící klapky-resp podtlaku za ní. Lze jet na 4000ot se "zelenou".
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Kraegar píše:Jsem z toho teď ještě zmatenější. Mám víceméně asi stejný problém jako Stan. VIN značí lean burn, 1.6 85kW, vstřiky jsou však vedeny rovněž jen do sání jako u klasiky. Na standartní svíčky mi auto nijak necuká, pouze se mi zdá, že to žere jako tank.

Druhá věc, která mě zajímá - jakým způsobem vám funguje ekonoměr? Po dvou letech ježdění a zkoušení jsem se utvrdil v názoru, že jediná věc, která jeho funkci ovlivňuje je sešlápnutí pedálu. Když na to šlápnu (cca 1/3 plynu a víc), skočí tam červená, jinak vždycky zelená, i kdybych jel do kopce na jedničku do omezovače, což mi přijde jako celkem primitivní a zbytečný mechanismus.
Přeeesněeeeee! :-) Mě to žere furt stejně. Při posledním měření s platinkama (město+ dálnice 140km/h+meziměsto, občas sportovní horská serpentinová vložka, kola 195/60 R15) tak 7,2l/100km. Nestěžuju si. S obyč densama svíčkama to bylo podobný, max o litr víc.
Ekonoměr mi opravdu reaguje pouze na rychlost sešlápnutí plynu. Můžu klidně jet 160 na čtverku s 5 tis otáčkama a v zeleným. Musím ale zrychlovat dostatečně pomalu. Možná to Japonec fakt vymyslel tak, aby lidi jezdili spíš plynulej a moc prudko nezrychlovali.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Kraegar
Člen Týmu

Příspěvek od Kraegar »

No tak já to asi vidím tak, že máme holt primitivnější verzi, a ten "promakanější" ekonoměr, který zohledňuje i otáčky, jízdu na leanburn či teplotu motoru mají pouze lean burn motory. Dneska jsem to ještě zkoušel - jízda v 6000 otáčkách pěkně "ekonomickou" jízdou, žádný kopanec ve 4000. Když k tomu připočtu vstřiky do sání a žádné náznaky rozdvojeného sání, které jdou postřehnout na cizích fotkách, znamená to podle mě neLEANburn, ať si VIN říká co chce. Buď mám přehozenej motor, nebo v tom měli angláni strašnej bordel (i když při pohledu do techničáku kde se neobtěžovali napsat správně ani název auta kdo ví, jakou mám ve skutečnosti vůbec kubaturu a výkon :D)
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Já to už včera v garáži taky uzavřel. Trubky sem ochmatával zvrchu, zespoda, jak kdyby to byla nová milenka. A nic. Žádnej náznak jejich rozdvojení. Žádnej lean burn, žádná chudá směs.
Auto asi v minulosti bylo bouraný, ale pochybuju, že by někdo měnil motor. Podle mě to klucí šikmooký udělali dobře, ale je chyba v tom toyodiy, nebo to z toho špatně čteme.
Za 60 000km už ty platinky kupovat nebudu :-) Jestli teda budu ještě jezdit, když má bejt ten konec světa...
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
venaN
Člen Týmu

Příspěvek od venaN »

Kraegar píše:
Mě tam červená skočí i když se auto začne v kopci dusit a pedálem plynu nemusím vůbec pohnout. Bude to v ničem jiném.
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

moja skusenost je podobna ako ma VenaN.
Nie je to zavisle na polohe pedala, ale na potrebe vykonu.Riadene je to zmenou podtlakuý v sani, nie polohou plynoveho pedala. Ide vlastne o prepnutie z chudobnej zmesi na normalnu nzmes.
U mna zelena zhasina napr. v stupaniach ( ak podradim, znova sa rizsvieti, niekedy staci ubrat plyn), zhasina aj pri plynulom zrychlovani- na rovine napr. pri 120/H a 3000ot jemne pridam plyn, otacky aj rychlost idu plynule hore az po 4000-4500 a potom to zhasne a sucasne auto zacne prudko zrychlovat. Podotykam , ze s plynom nerobim vobec nic.
niekedy sa mi stane ze ma to aj prekvapi, teda urcite to neovplyvnujem len ja pedalom.

inak lean burn- cize spalovanie chudobnej zmesi - nie je ziadna specialita tychto motorov. Pouzivali to uz v od roku 1976 CHRYSLER, dalej tento princip ma HONDA, NISSAN, MITSUBISHI... a co ja viem kto este.
Sposob ako to docielit ma kazdy trochu iny.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Ač se to zdá primitivní,tak podtlak v sání je ta nejpřesnější veličina vypovídající o skutečné zatěži motoru. Můžete mít třeba čtvrtku plynu a myslet si jak nešetříte,ale ve skutečnosti může být i při tomto zátěž motoru 90%. Pokud chcete opravdu jezdit ekonomicky je třeba vědět kdy ecu přejde do režimu chudé směsi. To se bohužel nedozvíte jinak než dodatečnou montáží širokopásmové lambda sondy a snímače tlaku v sacím potrubí. Mám v autě obojí(sice ne kvůli eko jízdě) a pokud víte kdy ecu do toho režimu přejde,můžete se ho tam snažit udržet. S mým 4age se není problém přiblížit i spotřebě 20l/100km ale zrovna tak s ním dokážu svižnou jízdou a sledováním hodnot zátěže dostat na spotřebu 6l/100km Cena takového kitu se pohybuje kolem 8000,ale pokud se podle něj budete řídit,je při dnešních cenách paliva velice rychlá návratnost investice.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
schimiGTi
Řidič

Příspěvek od schimiGTi »

Tak jsem tady hledal odpoveď na lean burn a ještě víc se mi to v hlavě domotalo, tak jsem si s klidem prošel TOYODYI a zjistil že většina verzí se dělala v obou provedeních a to jak z japonska, tak z anglie.
Dejte si tam ty vaše VIN kody a najeďte třeba na sání, pokud jsou zde dvě položky a jedna s názvem lean burn, znamená to možnost variace pro daný motor. Tzn. že můžete mít dva identické vozy se shodným motorem a podobným VIN a jeden bude LB a druhý ne. Tomu odpovídají i Vaše fotky motorů bez LB, ač jste mysleli že by tam mělo být.

tady stejný VIN:
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_199709 ... _1701.html

po kliknutí na "next" tzn. ne LB verzi
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_199709 ... 701.6.html

[/img]
Corolla E9 1.6 92kw GTi Liftback -> ex
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji :-)
Corolla E15 1.4 D4-D 66 kw Sol Sedan Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Carina“