Zahřívání auta na ulici.

vše ohledně modelové řady Avensis
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

To nastartova a hned vyrazit jak je psáno v příručkách je spíš dáno ekologií. Toyota nemůžedo manuálu napsat nechte auto nastartované 5 minut a poté vyrazit -to by je ekologové hnali. a navíc v nějakém motoristickém pořadu by si z toho dělali ještě srandu "tak tady Toyotu nejdříve musíme zahřát ale tady s Pasatem už můžete být klidně za humny" Jinak v manuálu je myslím rovněž psánu že nejvyšší výkon motor podá až je řádně prohřátý po ujetí cca 20km myslím.
Avensis 2.2 D-cat
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

U meho auta bych se asi nikam nedostal. Mam na zimu zakrytej chladič asi z poloviny kdyz jedu z kopce traba i po prohratym motoru, tet jsem jel z Italie asi -16 stupnu tak me teplota klesle o jeden dilek a motor zase zvysil otacky. po Po rovine se hned zase teplota ustalila, myslim si ze topeni ochladi motor, mam najeto asi 50tis. a dela to od novoty.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
VladoK
Řidič

Příspěvek od VladoK »

Plextor: toto by som uz videl na chybu v termostate.
TOYOTA AVENSIS Kombi T27 2.0 D-4D (91kW / 124HP) 2012 - 1AD-FTV
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Důvody proč se doporučuje rozjezd hned po nastartování jsou ekologie a to, aby se zahřáli i ostatní části vozu, aby pak řidič v domnění, že když je motor zahřátý, tak nemusí auto šetřit neničil další části jako spojku, převodovku atd.
Motoru je to v podstatě jedno, i když u turbo motorů je malé prohřátí spíše k užitku právě kvůli turbu.
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Tak jinak. Nastartovat a okamzite jet je v mrazech a zime nejvetsi blbost jakou muze majitel auta udelat. :-) Dejte autu alespon deset vterin nez vyrazite. Ale v mrazech je lepsi i minutu az pet. Proto ma motor automaticky sytic (zvysene otacky). Navic k opotrebeni dochazi mnohem vice pri jizde se studenym motorem nez pri jizde s motorem na provozni teplote. Takze argument tipu, ze se mi motor zahreje rychleji je jen castecny "nesmysl". Vychazi totiz z predpokladu, ze za jizdy mam vyssi otacky a zatizeni takze se :rychleji ohraje: ale proti situaci kdy si otacky za stani reguluje motor sam. Nikoliv proti situaci, kdy bych kopiroval prubeh otacek a zatizeni pri stani. To by se mi staticky zahral mnohem rychleji, nebot bych zcela odboural proudeni studeneho vzduchu kolem nej a jeho ochlazovani...
Takze Matus nevi co mluvi a je to obycejne hovado, ktere jen plka pikoviny...
Back in Czech.
waterford26
Manager Týmu

Příspěvek od waterford26 »

no v manualy mam napisane ze po nastartovani je najlepsie s autom jazdit..ale pokial ne je motor zohriaty na prevadzkovu teplotu tak nie do vyssich otacok ale pianko. Mechanik mi povedal to iste.. prevodovy olej a hlavne motorovy sa najrychlejsie zahreje pri kludnej jazde.
Avensis T25, r.v. 4/2003, 1,8 VVT-i (129hp), sedan.
Doteraz Ford maniak.. tak som skusil vsadit na spolahlivost ;)
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

aczasa> pozri, nebudem sa znizovat na tvoju uroven a nadavat ti. Ostatne, mam argumenty, takze nemusim.

Ano suhlasim, ze je dobre pockat 10 sekund po nastartovani. Vacsina vodicov si sadne do auta, nastartuje, da si pas, rozhliadne sa okolo seba nez vyrazi. A to byva aj viac ako 10 sekund, takze som nepotreboval za dolezite to takto detailne spominat.

Co sa tyka minuty az 5 - nie. Nemas pravdu. Ak sa bavime o mrazoch, tak opakujem, ze moderny naftovy motor bez prihrievaca sa na volnobehu nezohreje. Co sa tyka benzinoveho, zabudas na to, ze syticom sa vstrekuje do valca vacsie mnozstvo paliva, cim sa vysusuju steny valcov, co este viac zvysuje opotrebenie. To je dovod preco automaticky sytic nedosycuje tak bohato az do zahriatia motora ale iba niekolko sekund po starte.
Okrem toho, motor nie je stavany aby isiel na volnobehu, preto ma v taktomto rezime nedokonale spalovanie - zanasa sa karbonom. Co sa tyka oleja, zahriat ho na prevadzkovu teplotu na volnobehu je zalezitost desiatok minut, takze ak sa jedna o turbomotor tak turbu nepomozes tak ci onak. Navyse vela ludi zabuda na prevodovku, ktora sa od motora neohreje.

Netreba byt precitlively. Velmi vela ludi kupuje jazdene auto a nemaju ani sajnu co sa s tym autom dialo. Drviva vacsina ludi motor na mieste nezahrieva a predsa len zlomok ludi riesi problemy s tesnostou motora pri mensom najazde ako 400tis km (bez ohladu na palivo) - ak sa nejedna o vyrobny problem a la 1.8vvti, alebo praskajuce hlavy, ktore su vysledkom prudkeho prehriatia (teda nie opatrnej jazdy)

Mal som niekolko novych aut, benzinovych aj naftovych, mal som niekolko novych motoriek, ktorych vyrobne tolerancie a citlivost na teplotu su niekde uplne inde ako u auta a nikdy ziaden problem, ani zvysena spotreba oleja.

Motory vydrzia daleko viac ako si obycajny clovek mysli. Tym samozrejme nehovorim, ze sadnut do studeneho auta a dat plny plyn. Ale nastartovat, priputat sa a zlahka jazdit - uplne v pohode pri akejkolvek teplote.
Ja osobne skor povazujem za chrapunstvo nastartovat pod oknami bytovky/domov a nechat tam vrcat auto, ktoremu pri teplotach mensich ako 0 stupnov trva najmenej 5minut, kym katalyzator zacne plnit svoju funkciu.

Takze nabuduce, nez zacnes urazat, radsej sa nad sebou zamysli.
stani
Věčnej rejpal

Příspěvek od stani »

matus69 píše:To je dovod preco automaticky sytic nedosycuje tak bohato az do zahriatia motora ale iba niekolko sekund po starte.
To není pravda, prosím. Spíše to trvá(v závislosti na venkovní teplotě), minutu až tak odhadem čtyři, pět. Určitě ne pár vteřin a to ani v létě.
Avensis T25 FL kombi 1.8 VVTi automat(HDM)
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.
stani.1blog.cz
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

5minut dosycuje na 2.000ot? O dovod viac s autom ihned jazdit.
vity
Člen Týmu

Příspěvek od vity »

Kolik máte otáček(u benzínu) při nastartování při mrazech? Já až 2000ot/min.Po zahřátí klesnou na 800ot/min.Zdá se mě to ňák moc.
Avensis T25 combi 1.8, 2007....Ex CarinaE 1.6(96)
stani
Věčnej rejpal

Příspěvek od stani »

vity píše:Kolik máte otáček(u benzínu) při nastartování při mrazech? Já až 2000ot/min.Po zahřátí klesnou na 800ot/min.Zdá se mě to ňák moc.
Mám přibližně to samý, i když spíš asi 900.
Avensis T25 FL kombi 1.8 VVTi automat(HDM)
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.
stani.1blog.cz
vity
Člen Týmu

Příspěvek od vity »

Už jsem myslel,že je to závada.U Cariny jsem měl daleko míň. ca 1300ot.
Avensis T25 combi 1.8, 2007....Ex CarinaE 1.6(96)
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Tyvoe... Gabko... Ty si fakt úplný.... ;-) zase vše úplně špatně.... Vysušování stěně válce... LOL na entou... Picovina neskutečná které uvěří jen nevzdelanec...
Nedokonalé spalování při volnobehu nemá motor... A ještě jednou... Když se ke stojícímu motoru budeš stavět stejně jako k mírně jedoucimu tak se ti ohřeje rychleji než ten jedoucí a důvod je v konvekcnim odvodu tepla proudícím vzduchem... Takže suma sumarum jen potvrzujes, ze nevzdelancem jsi.
Protože jinak bys věděl že ten auto sytic funguje i během tvé mírné jízdy do dosazeni cca 40-54 stupňů.
Back in Czech.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

polozim ti otazku: preco benzinovym autam, ktore jazdia kratke trasy, smrdi olej po benzine?

Ked na to dojdes, tak pochopis o com hovorim. Ale kedze nedokazes nic iba urazat, tak nepochopis.
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

To ACZASA: To že tu jsou rozdílné nazory k diskuzi patří ale urážky a sprostárny snad mužeš zanechat jen u sebe doma a ne to ventilovat všem co se chtějí něco dozvědět. Myslím že by pro nikoho zde nebyl problém se takhle bavit ale přeci jen nějakou úroveň vyjádřování zanecháme i přesto že je to tu spíše pánská diskuze.

Nedávno jsem byl svědkem jak učitelka v Mateřské školce říkala dítěti ať si jde utřít pusu toaletní papírem když mu slovíčko "hovno" leze s pusinky.
Avensis 2.2 D-cat
Odpovědět

Zpět na „Avensis“