Yaris 1,0 r.v.2002 mé zkušenosti a postřehy
Yaris 1,0 r.v.2002 mé zkušenosti a postřehy
Zdravím všechny uživatele těchto stránek a rád se podělím se svými zkušenostmi s používáním super autíčka yaris 1,0. Třeba to někomu pomůže při výběru auta v autobazaru. Od svých 18 let(nyní mě je 30) jsem vlastnil Škodu Favorit kterou jsem měl po svém otci a po všech směrech to auto bylo velice zachovalé(pravidelná udržba,otec první majitel,udržba karoserie,..) Před dvěma roky ale karoserie začla kvést jak jarní rozkvetlá louka a ač bylo auto motoricky v super stavu musel jsem se začít poohlížet po něčem jiném. Měl jsem představu o nějaké zachovalé Fabii1,4l,WW golf bo něco podobného. Objel jsem v okolí bydliště hodně autobazarů a mé zjištění bylo že auto které by nebylo dotažené někde z němec ,Itálie a nebylo po nějaké bouračce se v autobazaru snad ani nenajde. Favorit měl ještě platnou stk tak jsem s koupí jiného vozu nemusel spěchat. Pak jsem se sešel se svým hodně dobrým kamarádem(bývalý kolega z práce) a slovo dalo slovo a zjistil jsem že on má chuť koupit Yarise nové generace a svého Yaríska r.v.2002 by prodal. Věděl jsem že auto je velice zachovalé,on byl první majitel a také jsem věděl že je to punťa který jezdil do značkového servisu na všechny garanční prohlídky a i na další každoroční udržbu. Nejdříve mě odradil malý zavazadlový prostor a trochu jsem začal váhat zda je auto pro mě vhodné. Domluvili jsme se a auto mě pujčil abych si ho vyzkoušel a měl jsem ho na celý den jen pro sebe. Zajel jsem do toho značkového servisu kde bylo auto servisováno a zaplatil si prohlídku auta zda je vše v pořádku. Auto mě zvedli,napojily na počítač a vše v mé přítomnosti mě ukázali. Zjistil jsem že autíčko je opravdu v super stavu a tak jsem ho koupil. Najetých 135000km se mě sice zdálo moc ale bylo mě v servisu zděleno že při pravidelné udržbě(hlavně výměna motorového oleje) tyto najeté km nejsou nic strašného. První postřehy s používáním auta mě začly trochu udivovat. šlo ale o to se s tímto autíčkem zžít. Nejdříve se mě auto zdálo strašně líné při rozjezdech někde třeba do kopce nebo při předjíždění. Po ročním používání jsem se ale auto naučil správně používat a dobře podřazovat apod. Nyní se my zdá že toto vvtíčko je živé a nemám jakýkoli problém. Další věc co mě udivila bylo špatné řazení v zimním období kdy při velkých mrazech jsem téměř nemohl zařadit z jedničky na dvojku. Zajel jsem do servisu(Toyota servis) a bylo mě zděleno že v tom nemám hledat nějaký problém. že jde o zrosolovatělý převodový olej mrazem. Nikdy jsem se s tím u jiných aut nesetkal a tak jsem se bál že jde třeba o spojku-nakonec jsem si i na toto zvykl. Další věc co jsem dlouho řešil byl zadní stěrač na kufr dveřích. Každý komu tento stěrač v místě uchytu praskl jistě ví oč jde. original stěrač cena 1100Kč(za kus plastu docela dost) začal jsem pátrat a nejdříve jsem našel nějaký na polském aukru a s dopravou by přišel asi na 500Kč,nyní je i na českém aukru ale objevil jsem rameno stěrače i se stírací lištou a krytkou na AUTO KELLY za 250Kč. Nebyl skladem a bylo mě sděleno že jde o nějaký asi taiwan výrobek na který se musí čekat než dodavatel dodá na sklad. čekal jsem tedy dva měsíce a stěrač přišel. čekal jsem nějaký nepovedený kus plastu co nebude ani sedět za ty peníze. Opak byl pravdou a stěrač byl super zabalen,srovnatelný s originálem a za tu cenu neseženu v originálu ani stírací lištu s gumičkou-takže DOPORUČUJI!!!!!Přední stěrače taky docela problém sehnat správné stěrače aby šli nandat na yarise. Různé laborování s gumičkama a stíracíma lištama nikam nevedli. Nakonec jsem koupil flat stěrače. Jsou sice trochu dražší ale nemá to chybu-doporučuji nevyhazovat peníze za různé gumičky a rovnou koupit flat plastové stěrače. Na závěr chci říci že jarísek mě slouží již dva roky a kromě nějaké prasklé žárovky a pravidelné udržby mě ničím nemilým nepřekvapil. Jezdím denně do práce,je to žívé super autíčko s nízkou spotřebou.Spotřeba zima 5,8l,léto5,0l.Nijak ho nešetřím a když jsem zkoušel jezdit tak aby to co nejméně bralo dostal jsem se v létě na i na 4,7l.Stoupající ceny benzínu mě utvrdily v tom že jsem rád že yaríska mám. Pokud někdo o něm uvažujete a narazíte na nějaký udržovaný kousek tak neváhejte.DOPORUČUJI
tak si ten olej v převodovce vyměň - sice to není levné, tuším asi 500 za litr a potřebuješ dvě láhve (1,4 l?)
pro mě je yaris nejpohodovější a nejovladatelnější auto, co řídím. Mám rád vnitřní prostor, jednak pro řízení a jednak třeba pro vystoupení dveřmi spolujezdce, což je u většiny aut, kvuli tunelu a palubní desce, kde se člověk nemůže pořádně hnout, docela potíž. A pak motor.. vytočená dvojka ve městě drtí konkurenci..
pro mě je yaris nejpohodovější a nejovladatelnější auto, co řídím. Mám rád vnitřní prostor, jednak pro řízení a jednak třeba pro vystoupení dveřmi spolujezdce, což je u většiny aut, kvuli tunelu a palubní desce, kde se člověk nemůže pořádně hnout, docela potíž. A pak motor.. vytočená dvojka ve městě drtí konkurenci..
Vyměním-je to v plánu ted s motorovým olejem a vzduchovým filtrem. Jinak máš pravdu i s tím vnitřním prostorem. Super se do auta nalézá a vylézá,posezení je o něco výše n ež u ostatních aut a to mě vyhovuje. Jednak je z auta při takovém sezení lepší výhled a člověk si nepřipada jako třeba když sednu do Felicie že jsem zapadlej moc nízko a špatně se vylejzá.Yarisek má pěknou palubní desku-spousta přihrádek,vše po ruce,středová kaplička a digitachometr je krásně vyditelný. Ofuk předního čelního a předních bočních skel je v zimních měsících o mnoho rychlejší než u jiných aut. Jediná věc co se mě zdála je že yaris začne v zimě topit až když se opravdu zahřeje motor a jedu trochu razantnější jízdu abych více zahřál motor(možná že kdyby tam byl i na palubní desce teploměr teploty motoru tak bych byl rád).Jinak co se týká zavazadlového prostoru tak je sice malý ale jeho snadná varibilita tento nedostatek odstraní a člověk si může prosto hodně zvětšit.