klimatizace

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
hejhalek
Člen Týmu

klimatizace

Příspěvek od hejhalek »

Zdravím ,
dnes jsem poprvé zkoušel klimatizaci na svém avíku (po zakoupení ojetiny), T25 r. 2007 dvouzonová , venku 19 stupňů venku slunce . Chci se zeptat zdali po stlačení AC to musí foukat ledový , zdá se mě že to jen honilo vzduch zvenku a to i po přepnutí na auto kdy se ventilátor rozběhl na plno. Je možný že soudruzi v japonské lidově demokratické republice neumí udělat klimu ., která funguje 5 let.Můžu Vám říct mám ave pul roku a už bych do jí nejraději skopl za stráně.
hudyss
Věčnej rejpal

Příspěvek od hudyss »

A je tam vubec medium?? Nechaval si to po koupi zkontrolovat? zda je naplnena a tesni? To jsi opravdu za tech pul roku ji nemel pustenou?? Ale klima by se jednou za cas mela pustit a nechat ji nejaky cas bezet, at si vse probehne okruhem, promaze se atd. A to i samozrejme v zime!!
T Avensis Wagon 2.0 D-4D /2004/ -Ex
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

tak jak vravi Hudyss...

kazdopadne zalezi od toho, kolko si mal nastavenu teplotu, pretoze ak je vonku 19st a ty mas nastavenych dajme tomu 21, tak kompresor prilis nechladi, takze ladovy vzduch sa konat nebude.

ked to chces vyskusat, tak daj nanizsiu moznu teplotu.
hejhalek
Člen Týmu

Příspěvek od hejhalek »

hudyss píše:A je tam vubec medium?? Nechaval si to po koupi zkontrolovat? zda je naplnena a tesni? To jsi opravdu za tech pul roku ji nemel pustenou?? Ale klima by se jednou za cas mela pustit a nechat ji nejaky cas bezet, at si vse probehne okruhem, promaze se atd. A to i samozrejme v zime!!
jasně že jsem jí v zimě nechával protočit , ale jak zjistíž v mínus 10 jestli fouká vzduch z venku nebo z klimi. Chci říct že pokud tam není medium tak někde musí být díra nebo něco netěsní a na 5 let starým autě....Chci říct že se tady hodně mluví o velké kvalitě a zatím spíše rozčarování z tohoto vozu. Asi mě nezbude nic jiného než navštívit servis :(
hejhalek
Člen Týmu

Příspěvek od hejhalek »

matus69 píše:tak jak vravi Hudyss...

kazdopadne zalezi od toho, kolko si mal nastavenu teplotu, pretoze ak je vonku 19st a ty mas nastavenych dajme tomu 21, tak kompresor prilis nechladi, takze ladovy vzduch sa konat nebude.

ked to chces vyskusat, tak daj nanizsiu moznu teplotu.
Zkusi jsem jí stáhnout na min. a nic , ještě zkusím až se venku více oteplý , ale chtěl jsem od vás slyšet jestli Vám to fouká studený eat na ac nebo auto , ale myslím že na ac je to jako manuální. Ještě musím že teplota uvniř byla určitě nad 25 st.
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

je to slozitejsi, jsou tam cidla na teplotu v kabine (je jich vic) venkovni cidla a jeste cidlo zda na auto sviti slunicko a to vse vyhodnocuje jak ma foukat.
Pri AC nikdy nebude jako manualni.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
miop
Navigátor

Příspěvek od miop »

Plextor píše:je to slozitejsi, jsou tam cidla na teplotu v kabine (je jich vic) venkovni cidla a jeste cidlo zda na auto sviti slunicko a to vse vyhodnocuje jak ma foukat.
Pri AC nikdy nebude jako manualni.
AC je iba oznacenie klimy ci pri auto ci pri manuali.. teda ak svieti bude chaldit.. ale iba ak je v kabine viac stupnov ako je nastavene.. teda ak si dal na 25C tak pochybujem ze bude chladit... to skor zacne prikurovat... pokial auto nestalo na slnku...
Avensis/T25/2.0/D-4D/2007/Liftback
KarlosCZ
Věčnej rejpal

Příspěvek od KarlosCZ »

to ze tam neni medium nemusi nutne znamenat netesnost systemu, staci kdyz se na to predchozi majitel vyprd a proste ho nenechal doplnit...
EX: Corolla E12 1.6 VVTi 5d
EX: Yaris I 1.0 VVTi 5d
EX: Avensis T25 2.2 D4D D-Cat Exclusive Combi
hejhalek
Člen Týmu

Příspěvek od hejhalek »

KarlosCZ píše:to ze tam neni medium nemusi nutne znamenat netesnost systemu, staci kdyz se na to predchozi majitel vyprd a proste ho nenechal doplnit...
A myslíš že 5 za pět let je medium fuč???? znám auta kdy klima frčí 10 let a v poho.
dave456
Řidič

Příspěvek od dave456 »

hejhalek píše:
KarlosCZ píše:to ze tam neni medium nemusi nutne znamenat netesnost systemu, staci kdyz se na to predchozi majitel vyprd a proste ho nenechal doplnit...
A myslíš že 5 za pět let je medium fuč???? znám auta kdy klima frčí 10 let a v poho.
frčet by asi mohla, ale normální to není. ta náplň se musí čas od času měnit, a 10 let to zřejmě nevydrží, ale nevím. Od 2007 by asi vydržet mohlo.
Pokud máš auto klimu, tak A/C je jenom tlačítko, že to vůbec bude chladit. Zbytek se řídí nastavenou teplotou na autu. Teoreticky AC může být pořád zmáčknuté, já ho tak mám.
Podle popisu ti to nefunguje, za daných podmínek by si měl určitě cítit ledový vzduch. Chladí to už teď, když je venku +12 a svítí slunko. To slunko má větší vliv, než venkovní teplota, ohřívá interiér.
Může to být hromadou věcí, doufej, že jenom chybí náplň. Kdysi jsem koupil auto se stejným problémem, po dvou dnech našli mikroskopickou dírku na chladiči klimy, stačí blbě namířený kamínek od cesty a je to.
Avensis 2.0 D-4D, 93 kW, kombi
KarlosCZ
Věčnej rejpal

Příspěvek od KarlosCZ »

u corolly sem vyplacal medium za 3 roky/necelejch 50kkm
EX: Corolla E12 1.6 VVTi 5d
EX: Yaris I 1.0 VVTi 5d
EX: Avensis T25 2.2 D4D D-Cat Exclusive Combi
gooffyy
Věčnej rejpal

Příspěvek od gooffyy »

když jsem si ji nechal loni čistit navonět a doplnit, tak mi říkali že se medium ztrácí u většiny aut. tak cca 5-20% ročně podle používání...

nechal bych to naplnit a oni ti řeknou i jestli to těsní, protože ty počítače jim to odhalí.. :wink:
Toyota Avensis 2,2 D4D 110KW
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Auto = klimatizaci řídí automatika (intenzitu a kam fouká)
AC = zapíná se "klima" (pokud je vypnuto, tak fouká jen vzduch z venku)

Pokud jde z klimy po zapnutí AC ledový vzduch, tak je tam chladiva dost, teda záleží i na tom jak moc ledový je. Chladivo by se mělo pravidelně kontrolovat a případně doplňovat každoročně. To že někdo jezdí 10 let bez doplnění/kontroly chladiva jen ukazuje, že sere na pravidlenou údržbu.

Jak moc ledový ten vzduch je a intenzivně jej tam klima fouká ? Sníží se po chvilce intenzitá foukání nebo to jede pořád na max ?
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
reitmeier
Manager Týmu

Příspěvek od reitmeier »

Mě teda klima jede bez problémů. Včera jsem jel ze Znojma, sednu do auta, na teploměru 24st., v autě pařák jak ve skleníku, tak jsem jel pár metrů se staženými okýnky, pak zatáhl a jak se trošku zahřál motor, AC on, AUTO a už to foukalo studeně, brrrrrr.

Ještě možná blbý dotaz, ale když klimu zapneš a stojíš, kolísají otáčky na volnoběh? Jestli se ti vůbec sepne ventilátor?
Pak bych zkusil médium - v motoru odšroubuj šedý kryt a zkus ventil, jestli z toho něco uchází?
Pokud jede ventilátor a médium je tak nevím, buď tam je díra (to by tam ale asi spíš nebylo médium) nebo třeba nejede kompresor (to se mi stalo na Octávce - ventilátor jel, médium bylo, ale kompresor se potento a nechladilo).
Toyota Avensis Combi 2.2 D-CAT 130kW r.v. 2006 - 05/2012 sold
Chrysler 300C 5,7 HEMI V8 - 04/2013 sold
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
Odpovědět

Zpět na „Avensis“