matus69 píše:len mala poznamka, valivy odpor sa zvacsovanim priemeru disku alebo rozsirovanim gumy nemeni.
Jedine na com zalezi je zmes pneumatiky.
ale napr aj tazsie kolesa zvysuju spotrebu... ale zasa nemas istotu, ci je 17" lahsia ako 18".
Jde tam o několik věcí. Když je Avensis v nejtěžší motorizaci, v nejvyšší výbavě a s největšími gumami (což běžně při stejných materiálech pneu a disků od stejných značek znamená větší celkovou hmotnost kol), znamená to největší zatížení a největší valivý odpor. Vliv na spotřebu je sice v desetinách litru na 100 km, ale je. Nejlepší pro spotřebu je většinou nejvyšší motorizace s nejnižší výbavou a nejmenšími (nejlehčími) koly. Tedy samozřejmě pro jízdu mimo město... Ve městě je pochopitelně nejvýhodnější nejnižší motorizace. Živil jsem se měřením spotřeby a výkonů (laboratorně i v reálu) a provedl jsem nespočet testů, takže vím, o čem mluvím... Tenhle test byla víceméně sranda, protože jsem použil tempomat atd. atd. atd. Mimochodem, s Lexusem LS400 (1998) 4.0i 32v 284 koní (oficiálně, reál 300 koní - bez katů) jsem měl při testu kombinaci 7,7 l/100 km při tempomatu na 50 reál obec, 90 reál mimo obec a 130 reál dálnice (téměř 140 rychloměr). Mimo město šlo jezdit pod 7 litrů. Dobrý psycho... Prázdná hmotnost 1830 kg, najeto cca 400 000 km, několikrát bouráno předchozími 2 majiteli... Oficiální kombinovaná spotřeba 12,2 l/100 km. Město 17,4...

A Avensis 2.0i (1998) 94 kW při testu 3,97 l/100 km (jinak vždy do 4,5, jednou 5,2, ale to pršelo a v kolejích stála voda). Dlouhodobý rekord v dané kategorii B 3000 je v Economy Runu jen těsně nižší - 3,919 (ale to byla zánovní Octavia 1.8 T 150 koní, ne osmiletý Avensis s cca 200 000 km a několika majiteli atd.).