Ahojte, moc prosím o reální zkušenosti s tímhle autíčkem. Vzhledem k tomu, že se na našich silnicích necítím moc bezpečně, především díky šílencům, kteří si myslí, že když chtějí předjíždět, začnou protijedoucí auta levitovat.... Tak nějak pocitově bych se cítila lépe ve vyšším autě. Původně jsem měla zájem o Hy. Tuscon či Santa Fe nebo KIA Sportage, obojí 2.0 nafta z roku 2005. Ale nemálo lidí mi tyhle dvě značky aut vymlouvá. Tak padlo moje oko na RAVku.
Teď věci. Zjímala by mě především REÁLNÁ spotřeba tohoto autíčka, jeho spolehlivost, poruchovost (a čeho), na co si dát pozor a pokud má někdo zkušenost, jeho chování při bouračkách... Nebo aspoň kdo co víte o jeho schopnostech chránit posádku od řidiče až po psy v kufru.
Moc předem děkuji za odpovědi.
RAV 4 2.0 D-4D 2002-2003
- Conquest
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Re RAV4
Ahoj,
mam sice novejsi model (2007), a motor 2.2D 100kW, ale tady jsou poznatky, ktere ti mozna pomohou.
a, motory jsou spolehlive, ale jsou citlivejsi na spatnou naftu. Je treba pridavat aditiva nebo kupovat treba vervu od benizny, jestli nechces mit problemy se vstriky apod.
b, u 2.2 100kw je spotreba po okrskach 4.8l, na dalnici pri 140km/h pak rovnych 7l. Kombinova pri opravdu dynamicke jizde kolem 6.7-6.8 s prevladajicim mestskym provozem.
c, Pri bouracce plati nasledujici zlate pravidlo
1-nebourat
2, kdyz bourat, ne strom a betonova zed
3, celni stret s kamionem ci vlakem take neni nic moc
4, temer vzdy je lepsi celni stred nez postranni
d, bezpecnost byla u me take posledni vec, ktere ravce dala body navic a proto jsem si ji koupil
mam sice novejsi model (2007), a motor 2.2D 100kW, ale tady jsou poznatky, ktere ti mozna pomohou.
a, motory jsou spolehlive, ale jsou citlivejsi na spatnou naftu. Je treba pridavat aditiva nebo kupovat treba vervu od benizny, jestli nechces mit problemy se vstriky apod.
b, u 2.2 100kw je spotreba po okrskach 4.8l, na dalnici pri 140km/h pak rovnych 7l. Kombinova pri opravdu dynamicke jizde kolem 6.7-6.8 s prevladajicim mestskym provozem.
1-nebourat
d, bezpecnost byla u me take posledni vec, ktere ravce dala body navic a proto jsem si ji koupil
Re: Re RAV4
Díky moc za podrobnou odpověď To autíčko se mi líbí čím dál víc. Takže do něj asi půjdeme. Zkusím kouknout i na novější data výroby, ale obávám se, že to už bude nad naše finanční možnosti....Conquest píše:Ahoj,
1-nebourat
RAV4 II. gen
Ahoj. Jezdíme ji, ale v benzínu. Když jsme ji kupovali, hrála roli i pořizovací cena, ale ještě více spolehlivost. Pro mě ten rozdíl ve spotřebě ve prospěch dieslu nevyvážil tu nevýhodu, že tenhle motor a jeho Denso palivová soustava je dosti háklivá na kvalitu paliva. Pokud bych ji kupoval novou tak buďjiž, ale když se má jednat o jetou, nikdy nevíš kdo s tím jezdil a co do toho tankoval, zda se už nerepasovalo čerpadlo a pokud ano, zda řádně vyčistili celý palivový systém atd atd. Je to prostě loterie. U benzínu spotřeba na dálnicích s rychlostí 120km/h s klimou cca 9,5L, po okreskách rozumnou jízdou o litr míň. Město krátké popojíždění v létě cca 10L v zimě o litr víc. Je to hodně, ale na tom benzínu se snad kromě lambda sondy nemá co podělat, takže mi to za to stojí. Jezdí s tím manželka a musím říct, že tohle auto je pro ženu fakt ideální - vysoký posed+dostatečně prosklená karoserie=supr výhled. Zpětná zrcátka veliká jako na kamionu, takže přehled i za sebe během jízdy i při parkování moc dobrý. Manželka taky nejprve uvažovala o SantaFe, ale jak do toho sedla, hned pochopila, že je to na ni až příliš veliké. RAV4 je myslím tak akorát. Jako chlap 180cm vysoký bych uvítal tak o 10cm delší (vyšší) opěradlo sedačky, ale dá se to přežít. Zadní sedadla jdou podálně posouvat - přední poloha=místo asi jako v Octavii (takže nic moc), prostřední poloha=pohoda cestování a zadní poloha=luxus limuzína. V horských oblastech v zimě jeden jistě ocení i stálý 4x4 náhon. Nezapadnul jsem s tím ani s 3 osobami v půlmetrovém sněhu. V takových situacích je ta poněkud vyšší spotřeba hned omluvena Takže do dvoukolky s 1,8L benzínem bych určitě nešel už kvůli absenci 4x4 a i ten motor není zrovna z těch nejpovedenějších.
Takže závěr - pro ženu supr auto. Benzín je finančně náročnější na provoz, ale téměř jistota spolehlivosti. Diesel bych bral jen kdybych znal historii toho auta.
BTW..Pokud ti jde hlavně bezpečnost, tak tohle tě možná bude zajímat Máme ji "trochu" orámovanou a odkdy ji manželka jezdí, ještě si nestěžovala, že by se jí snad někdo na drzovku vecpal před čumák nebo ji nějak jinak výrazně ohrožoval. Taky dobrý prvek pasivní bezpečnosti, no ne?
Takže závěr - pro ženu supr auto. Benzín je finančně náročnější na provoz, ale téměř jistota spolehlivosti. Diesel bych bral jen kdybych znal historii toho auta.
BTW..Pokud ti jde hlavně bezpečnost, tak tohle tě možná bude zajímat Máme ji "trochu" orámovanou a odkdy ji manželka jezdí, ještě si nestěžovala, že by se jí snad někdo na drzovku vecpal před čumák nebo ji nějak jinak výrazně ohrožoval. Taky dobrý prvek pasivní bezpečnosti, no ne?
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
- Conquest
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Re: RAV4 II. gen
ahoj, presne jak rikas, s tim lepenim na zadek je to presne, uz se malokdo dovoli se ti nalepit na zadek: Jinak ja kupoval naftu ani ne kvuli spotrebe, ale mam rad nizsi otacky, vysoke nelahodi memu zvukovodu:) sice mam z bazaru 4 roky starou, ale jezdila s tim jen jedna firma a po 2 tisicich km zatim vsechno klape.pyroman píše:Ahoj. Jezdíme ji, ale v benzínu. Když jsme ji kupovali, hrála roli i pořizovací cena, ale ještě více spolehlivost. Pro mě ten rozdíl ve spotřebě ve prospěch dieslu nevyvážil tu nevýhodu, že tenhle motor a jeho Denso palivová soustava je dosti háklivá na kvalitu paliva. Pokud bych ji kupoval novou tak buďjiž, ale když se má jednat o jetou, nikdy nevíš kdo s tím jezdil a co do toho tankoval, zda se už nerepasovalo čerpadlo a pokud ano, zda řádně vyčistili celý palivový systém atd atd. Je to prostě loterie. U benzínu spotřeba na dálnicích s rychlostí 120km/h s klimou cca 9,5L, po okreskách rozumnou jízdou o litr míň. Město krátké popojíždění v létě cca 10L v zimě o litr víc. Je to hodně, ale na tom benzínu se snad kromě lambda sondy nemá co podělat, takže mi to za to stojí. Jezdí s tím manželka a musím říct, že tohle auto je pro ženu fakt ideální - vysoký posed+dostatečně prosklená karoserie=supr výhled. Zpětná zrcátka veliká jako na kamionu, takže přehled i za sebe během jízdy i při parkování moc dobrý. Manželka taky nejprve uvažovala o SantaFe, ale jak do toho sedla, hned pochopila, že je to na ni až příliš veliké. RAV4 je myslím tak akorát. Jako chlap 180cm vysoký bych uvítal tak o 10cm delší (vyšší) opěradlo sedačky, ale dá se to přežít. Zadní sedadla jdou podálně posouvat - přední poloha=místo asi jako v Octavii (takže nic moc), prostřední poloha=pohoda cestování a zadní poloha=luxus limuzína. V horských oblastech v zimě jeden jistě ocení i stálý 4x4 náhon. Nezapadnul jsem s tím ani s 3 osobami v půlmetrovém sněhu. V takových situacích je ta poněkud vyšší spotřeba hned omluvena Takže do dvoukolky s 1,8L benzínem bych určitě nešel už kvůli absenci 4x4 a i ten motor není zrovna z těch nejpovedenějších.