Proč 7a-fe "klepe"

vše ohledně modelové řady Celica
Uživatelský avatar
libor12
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4905
Registrován: čtv 13.03.2008, 23:03
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Proč 7a-fe "klepe"

Příspěvek od libor12 »

V jiném tématu se řešily špony v olejové vaně a proč se to stalo. Odpověď na otázku v názvu tématu je jednoduchá. Je to chybou motoru,ne něčí prací či únikem oleje kolem vačkového gufera. Ta chyba je v několika věcech. Pokud se ty chyby sejdou výsledkem je klepajici motor na zpravidla na ojničním oku. 7afe je koncepčně motor 4age s prodlouženým zdvihem ne 4afe protože to vyšlo též z 4age. Proč se tedy to samé neděje u 4afe? Důvodem je samotný zdvih a špatná výška pistu. Vlivem toho ve spodní uvrati pistu dochází k silnému tření a vzniku vysoké teploty která ad 1. degraduje až dvakrát rychleji olej,ten ztrácí svoji mazaci schopnost a problém se na konci doporučeného intervalu 10000km prohlubuje,zvlášť při použití standartní specifikace. Po několika desítkách tisíc km,záleží jak se s motorem nakládá,v celice přeci jen dostane redline okusit daleko častěji než třeba v carine,dojde vlivem teploty nejprve k deformaci a zapečení mazacich kroužku,které přestanou roztirat olej po stěně válce. Protože blok je litinovy nedojde k tomu že by došlo k nějaké větší ovalite ale začnou se opotřebovavat nejdříve stírací kroužky ty jsou také litinové a někdy v této chvíli začne vzrůstat spotřeba oleje. Protože první kompresní kroužek je nerezovy, ten vydrží o dost víc,motor drží kompresi a krom spotřeby oleje nic nenaznačuje tomu že motor půjde do kytek. Další věci která s tím souvisí je nešťastně vyřešeny sací koš. Dokud je oleje dost ničemu to nevadí,ovšem ve chvíli kdy kroužky definitivně řeknou dost a polovina olej náplně zmizí během 1000km stačí pak jen motor víc vytočit nebo vzít šikovně zatáčku a dílo zkázy je hotové. Další slabinou jsou ojnice. Oni stačí svoji pevnosti o něco málo více než je dimenze o 100% výkonu. Většina 7afe v celicach už jsem přišla s motorem po prvním brusu. Aby se ušetřilo ojníce spálené teplem z tření se jen srovnali a dali zpět a auto šlo do světa. Třeba do čech. Ojnice si to samozřejmě moc líbit nenechá a tak se čas od času podívá blokem ven. Obyčejnou GO se nic nespraví,problém nastane znovu a o hodně rychleji a to díky tomu že Toyota sama pro go nabízí stejný typ pistu pro 7a i 4afe. Možná se to stalo chybou v katalogu možná jen někdo špatně napsal číslo. Každopádně 4afe pist je ještě o dva mm delší než původní 7afe. Po jejich použití do motoru dojde k ještě vyššímu namáhaní a problém se zrychli i tím že motor je po brusu a zákonitě je tam vyšší tření. Problém se dá samozřejmě odstranit zkracením pistu na správnou délku,zmenší se tím namáhaní no a kdo chce může si upravit sací koš a vanu tak aby nedošlo k rozlevaní oleje. Když už jsme u toho rozebraneho motoru je vhodné upravit i obtokovy kanál regulátoru tlaku oleje o nějakou tu desetinku. No toť asi tak k 7afe vše.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Uživatelský avatar
stenky
Věčnej rejpal
Příspěvky: 776
Registrován: pát 15.05.2009, 19:07

Příspěvek od stenky »

:thumbsup:
Obrázek
Uživatelský avatar
Cvok
Řidič
Příspěvky: 171
Registrován: sob 19.06.2010, 12:36
Bydliště: "Havířov" <-> Brno

Příspěvek od Cvok »

To jsem z toho blázen... A jsou ty motory vůbec dobré? :D Paráda, jsem o chlup chytřejší.
Celica AT200 + LPG
scream
Člen Týmu
Příspěvky: 35
Registrován: úte 17.05.2011, 09:16

Příspěvek od scream »

Cize aka je mozna prevencia?

Iny ako doporuceny olej?

Nevytacat do cervenho?
Uživatelský avatar
gramo
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1770
Registrován: čtv 25.09.2008, 13:11
Bydliště: Středoplky

Příspěvek od gramo »

Lidi nejsou neomylní, prakticky na každém složitějším díle se dají najít chyby nebo aspoň slabiny, někdy triviální (např. nevhodný materiál šroubů), jindy záludněji skryté (dopočítat, že se bude přehřívat 3. válec už taková sranda není...). Některé chyby se projeví dřív, jiné až po mnohlem delší době... Kolik 7A-FE motorů tu jezdí a jak dlouho ve srovnání se ZZ motory, kolik toho bylo napsáno o problémech ZZ a kolik o 7A-FE...
Uživatelský avatar
Kubrt
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1559
Registrován: úte 27.11.2007, 11:19
Bydliště: Vyskov

Příspěvek od Kubrt »

Tak problem 7A je tu pomerne dlouho, jen se o nem tak nemluvilo. Kdo zaklepal dal druhej a jezdil. Stejne tak chyby, ktery ma jsou tu taky uz nejaky ten patek v diskuzich.

Nejvetsi problem 7a je neprijmuti onoho faktu ze je neco spatne. Pak se to breci kvici a nadava :D

Motor jako takovy je dobry, ale je spatne zvoleny auto do kteryho ho japoncik dal. :D Libor tady nekde mel fotky tlousky seriovejch ojnic.

Co se tyce prevence tak moc neni co. Olej samozdrejme menit co to jde. Ja osobne menim co 5-6 tisic. Motor netocim az do cervenyho, stejne stim kouskem nic nevyhraju takze jezdit na pohodu, slapnout si ale ne uplne na doraz. Nejvetsi hruzu mam v zatackach a jeste treba ve stoupani. Vubec netocim. Kazdej s kym jsem o tom mluvil a kleplo mu to tak jeidny co rekne ze nevi jak se to stalo, bylo to rychly a ende. Odtahovka trada .....

Priklad: mam 1,8 6g co ted s tim, kdyz ji mam ve slusnym stavu. Reseni je koupit 2,0 a ze dvou udelat jedno. Je to daleko levnejsi nez si hrat s motorem 7a. To pokud by chtel nekdo odstranit predem problemecky na 7A. My magori jdeme cestou pokusu a omylu :D jestli se podarilo odstranit vsehcny neduhy ukaze az cas.

Jen ja jsem napocital celkem 7 motoru za 2 roky o kterych vim, je jich asi vic, ale nepoznam kdyz nekdo shani kliku :wink: Motor se vetsinou klepne na te ulomene ojnici a vyraenym bloku a nebo se upece bez oleje. Hnus no ....
"Jsem zly a zeru male deti"

Toyota Celica 1,8 Kurbo, T20, ´94
Toyota Celica 1,6 2x Kurburator, TA40, ´80
Uživatelský avatar
libor12
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4905
Registrován: čtv 13.03.2008, 23:03
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Prevence teď už moc není. Používat kvalitní teplotne odolný olej,v žádném případě neprodlužovat výměnu i třeba o 1000km,čím víc k červenému tím tu výměnu zkrátit. Já na age teď měním v intervalu po 4000,protože při mém způsobu jízdy bohužel déle nevydrží. No a když už zaklepe tak provést zmíněné úpravy. Zkrácení sériového pistu a úpravu čerpadla má jako první udělánou jack11 s motorem po normální go a zatím v pohodě jezdí a jezdit by měl i nadále. Na Kubrtove 7a jsme se všechny zmíněné neduhy a ještě něco navíc pokusili eliminovat s tím že přidáme ještě trošku navíc. K přiškrcenemu 4ag. Pokud se s tím motorem naučíte jezdit není problém udržet na dálnici při opravdu vysoké rychlosti spotřebu kolem 8litrů,při dodržení rychlostních limitu což jde opravdu velice těžko,kdo se 4ag jezdí to potvrdí. :)
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Uživatelský avatar
stefancelicaT20
Manager Týmu
Příspěvky: 444
Registrován: pát 11.09.2009, 18:27
Bydliště: Slovensko

Příspěvek od stefancelicaT20 »

Hmm 1ZZ-FE, 2ZZ-GE, 7A-FE, 3S-GE ma nejake chybicky, tak to vyzera ze Toyota nevie(nevedela) vyrobit poriadny motor ktory by nemal nijaku slabinu. Ma taketo problemy s motormi aj Honda, Nisan, Mistsubishi alebo len najspolahlivejsia automobilka?
Uživatelský avatar
Idaho
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4223
Registrován: stř 21.09.2005, 13:50
Bydliště: Rožmitál pod Třemšínem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

stefancelicaT20 píše:Hmm 1ZZ-FE, 2ZZ-GE, 7A-FE, 3S-GE ma nejake chybicky, tak to vyzera ze Toyota nevie(nevedela) vyrobit poriadny motor ktory by nemal nijaku slabinu. Ma taketo problemy s motormi aj Honda, Nisan, Mistsubishi alebo len najspolahlivejsia automobilka?
Problém je v tom že o takovýchto chybách věšinou ví jen skalní fandové a "specialisté", kterí se tím motorem zabývají hlouběji a pár jim jich projde rukou. Věř tomu že i slvané motory tebou zminovaných značek mají furu jiných neduhu o kterých se človek dozví až když je začne "sportovneji" používat ( Hondí B18C, B16A a i H22 a H23 motory mají furu svých chyb o kterých ví jen ti co je upravují případně na nich delají hlubší opravy - viz problémy s hliníkovými bloky Hondy atd.. Taktéž nissaní motory, o těch by zase mohl vyprávět Dědkoun a další... ).
Uživatelský avatar
Kubrt
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1559
Registrován: úte 27.11.2007, 11:19
Bydliště: Vyskov

Příspěvek od Kubrt »

[quote="biscuit"][/quote]

Ber to trochu s rezervou, protoze motoru neverim po tom co se na nem vyradila Lenka a jeste dneska i kdyz se hodne veci udelalo mu jednoduse neverim.

Par tech motoru na dvorku mam (zaklepanejch) vcetne vypovedi byvalych majitelu, takze vim jak jednoduse z niceho nic se muzou dit veci ze bys byl jeste vic v soku. Motor neni na zatez, vyletet do cervenyho ano ale nedrzet se tam a ani v jeho blizkosti.

Auto pouzivam i na trasy 2000 km na otocku a nemuzu si dovolit zustat nekde ve dve rano 800km daleko. Takze jsem jednoduse opatrnej.

Abych si mohl uzit ono toceni, dostatek oleje a nemel strach o ojnice musel jsem udelat par uprav, ale ty se absolutne nevyplati takze tak ...

Samozdrejme drsnaci at si toci kam chteji a delaji co chteji. Ja tocim neco malo pod 6 tisic a tak jsem to myslel, ze to je prilis velkej risk v podstate zbytecne ( pac se nic moc uz nedostavi) vytocit az k rev. Nekde na Aj forech jsme cetl ze ojnice snad vydrzi jen do 7400 pak se lamou, ale muze to byt +- nejaka ta stovecka ... n o ale pocitam ze po tech tkm co maj nabehany to cislo pujde trochu dolu a dolu a dolu ...

Jsem asi nejvetsi 7a srab co znam :D ale uz se tesim na den az si klidne sednu nastartuju, zahreju a pak tomu dam klepec a vsechny ty obavy budou v cudu .... :wink:
"Jsem zly a zeru male deti"

Toyota Celica 1,8 Kurbo, T20, ´94
Toyota Celica 1,6 2x Kurburator, TA40, ´80
Uživatelský avatar
libor12
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4905
Registrován: čtv 13.03.2008, 23:03
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Ať je to motor jakékoli značky,jedno obejít nelze. To je samotná konstrukce pistoveho spalovacího motoru. Jsou pouze dva limitní faktory,které ovlivňují to jakou bude mít motor životnost,spolehlivost. Jsou jimi střední pistova rychlost a podíl zdvih x poloměr otočení klikove hřídele. První max hodnota je 25m/s pokud má být motor spolehlivý tak přes ni nejede vlak. Cokoli přes je špatně. Motory f1 točí 18000 rpm přesto jejich pistova rychlost jde jen kolem 25-27m/s 25m/s má 7a už při 9300. S tím souvisí podíl poměru otočení x zdvih jeho podíl nesmí přesahovat 3.5 násobek zdvihu. Takže ať je to jakýkoli motor jakékoli značky a jeho pistova rychlost bude kolem 20-22m/s dá se předpokládat že bude hodně spolehlivý. Tak a tady začíná výběr motoru k zvětšení výkonu. Vezmu li motor s nižší pistovou rychlosti,snadněji a levněji z něj dostanu další výkon tak jako je tomu třeba u 4a řady než třeba u 2zz kde pistova rychlost je 24.2ms a v podstatě je na samém limitu výkonu. Spolehlivé nebo spolehlivější než ostatní jsou detuningovane motory které se už jako sportovní používaly a jejich chyby tím byly odstraněny.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Uživatelský avatar
gabko24
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1720
Registrován: pát 21.03.2008, 12:38

Příspěvek od gabko24 »

libor a ako je natom 2JZ-GE podla teba?
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS 300
Uživatelský avatar
libor12
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4905
Registrován: čtv 13.03.2008, 23:03
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

2jz jsem viděl na vlastní oči akorát v autě. :) na stole jsem ho neměl. Nicméně jde o inovaci motoru 7m a poučení se z krizového období. :) na interním fóru ladiču wolf je o něm dost informací. Co tak jediné,tak mu vytýkají "open deck" konstrukci což jde snadno eliminovat pro vysoké tlaky vyvložkovanim nebo pro nižší tlaky "block guard" zatím největší výkon s celkem spolehlivosti při přeplněni 50psi na něm získal Waine Blaire z východního pobřeží USA,cca 1400hp. Byl první který to dokázal na dynamické kompresi 18.4:1. Na you tube najdeš pár videi jeho prací. Jeho "domácí" auto je mk4 s 900hp...
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Uživatelský avatar
libor12
Věčnej rejpal
Příspěvky: 4905
Registrován: čtv 13.03.2008, 23:03
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Nicméně,abych se vrátil k 7a,tak o to co ošidili na spodku o to přidali na vrchu - hlavě. Úhly kanálu,ventilu jejich velikost je dokonalá ukázka toho jak skloubit efektivitu plnění s výkonem. Na to že je tomu motoru 20let bez složitých simulacnich sw prostě jen smekám klobouk. Proto někteří jedinci dokáží úplně v klidu s menšími náklady než na age z 4afe dostat 250hp jak nic v případě bluetop i vyšší životnosti.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Uživatelský avatar
stenky
Věčnej rejpal
Příspěvky: 776
Registrován: pát 15.05.2009, 19:07

Příspěvek od stenky »

ale kdeze, simulacne SW su tu dlhsie ako sa na prvy, mozno aj druhy pohlad zda :)
no ked vidimv tu formu v akej stale niektore este su, cudujem sa ze s tym dakto v 70's dokazal robit :D
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Celica“