nastavenie rucnej brzdy
nastavenie rucnej brzdy
cavte...mam RAV4 2001 2.0benzin a ide mi vysoko rucna brzda...da sa to nejako nastavit? vzadu su kotuce...neviete ci tam je aj mala bubnova brzda pre rucnu alebo je rucna cez platnicky ako napr u Octavie II
ruční brzda...
Pokud je to stejné jako u jiných toyota, tak je tam uvnitř kotouče ještě bubnová brzda. bude asi vytahaný lanovod nebo hodně ojetý pakny. Stačí sundat kolo, brzdový kotouč a uvidíš na pakny. Na jámě pak koukneš na lanovody a jejich natažení či proreznutí.
Back in Czech.
Zadní kotouč funguje taky jako buben a ručka brzdí paknama. Jedním z důvodů může být, že jsou sjeté pakny a na to stačí sundat kolo, na kotouči je taková plastová/gumová záslepka, tu vyloupnout, nastavit tak aby byla ve spodní části a šroubovákem uvnitř šťouchat do takového zubatého kolečka (na kterou stranu, to jsem již zapomněl). Tím se roztahuje a ztahuje taková rozpěrka - šťouchat a malinko kroutit kotoučem, než to začne drhnout a pak kousek zpátky. Zopakovat na druhém kole. Toť ta jednodušší varianta. Druhá možnost je, že jsou vytahané lanka a tam pomůže částečně nastavení, nebo výměna. Celkově ale nečekej zázraky, páč ty lanka jsou docela dlouho vedeny mimo lanovody, tím pádem je ve srovnání s jinými vozy pocit při zatažení ručky takový gumovější a zabírá to až výš... tolik moje zkušenost.
diki za rady....skusal som to ale chcel by som este vediet ako dam dole ten kotuc, lebo tie brzdove celuste uz budu asi tenke...povolil som tu stredovu maticu a skusal som jemne klepat po kotuci ale nesiel dole...neviete ci je uchyteny ten kotuc aj nejako z vnutornej strany alebo staci dat dole len tu maticu poloosi?
Neblázni! Matici poloosy sundávat nemusíš, ta to nedrží. Ten kotouč je tam jen tak nasazený. Když ti nejde sundat, tak jej můžou držet dvě věci:
1. pokud se ti trochu hejbe ve směru poloosy, tak není zarezlý a drží je jen pakny. Ty povol tím zubatým kolečkem co to jde, aby se dostaly z osazení, které si časem do kotouše(bubnu) vybrousily a pak by ti to mělo jít sundat.
2. kotouč může (a věřím tomu, že i je) zarezlý na přírubě se šteftami a středícím kroužkem. Tudíž je potřebné kolem šteftů a středového kroužku to buďto nastříkat nějakým povolovacím olejíčkem, počkat pár hodin ať to zaleze kam má a pak sundat anebo místo olejíčku plamenem nahřát kotouč uprostřed aby se trošinku roztáhl a pak se to pokusit sundat. Stažení se provádí tak, že se koupí dva šroubkyM? (už si nepamatuji, ale snad M6) a ty se zašroubují do takových dvou díreček na kotouči a postupně se utahují. Tím se opřou o přírubu a kotouč vytlačují ven. Opatrně s tím, páč M6 příliš nevydrží a jak to tam zalomíš, tak je vymalováno. Spíš to chce rozumně utáhnout, střikat povolovač olej, nahřívat, nebo klepat na hlavičky těch šroubků. To by byl čert v tom aby to nešlo. Bod 1 platí i tady, takže pakny povolit co to jde.
Hodně zdaru, já tohle před měsícem absolvoval, když jsem měnil komplet všechny kotouče, třmeny, destičky
1. pokud se ti trochu hejbe ve směru poloosy, tak není zarezlý a drží je jen pakny. Ty povol tím zubatým kolečkem co to jde, aby se dostaly z osazení, které si časem do kotouše(bubnu) vybrousily a pak by ti to mělo jít sundat.
2. kotouč může (a věřím tomu, že i je) zarezlý na přírubě se šteftami a středícím kroužkem. Tudíž je potřebné kolem šteftů a středového kroužku to buďto nastříkat nějakým povolovacím olejíčkem, počkat pár hodin ať to zaleze kam má a pak sundat anebo místo olejíčku plamenem nahřát kotouč uprostřed aby se trošinku roztáhl a pak se to pokusit sundat. Stažení se provádí tak, že se koupí dva šroubkyM? (už si nepamatuji, ale snad M6) a ty se zašroubují do takových dvou díreček na kotouči a postupně se utahují. Tím se opřou o přírubu a kotouč vytlačují ven. Opatrně s tím, páč M6 příliš nevydrží a jak to tam zalomíš, tak je vymalováno. Spíš to chce rozumně utáhnout, střikat povolovač olej, nahřívat, nebo klepat na hlavičky těch šroubků. To by byl čert v tom aby to nešlo. Bod 1 platí i tady, takže pakny povolit co to jde.
Hodně zdaru, já tohle před měsícem absolvoval, když jsem měnil komplet všechny kotouče, třmeny, destičky
diki moc...aj som si myslel ze to tak bude... idem na topyroman píše:Neblázni! Matici poloosy sundávat nemusíš, ta to nedrží. Ten kotouč je tam jen tak nasazený. Když ti nejde sundat, tak jej můžou držet dvě věci: