zdravím všechny,
budu muset vyměnit repráky a potřeboval bych poradit, jak mám změřit polaritu u kabelů pro repráky.
dík moc
Polarita - help
Polarita - help
Toyota Avensis sedan 2.0 16V / 128 HP r.v.: 1998
polarita...
A voltmetr by ti nestačil?
Proti kostře bude jednou +11 až +13V a podruhé bude -12.
Jinak bude jistě popis na rádiu která je plus a mínus a po barvě kabelů i na repro. No a ve finále je jedno jak to zapojíš, repro nezničíš a podle poslechu poznáš, jestli je to správně. 

Back in Czech.
Tak koukni jak je to zapojené na straně rádia a to dodrž, nic jiného na tom není. Pak už jenom metoda pokus-omyl, kdy to při jedné polaritě bude znít spíše dutě (repro jsou v protifázi a zvuk se odečítá), při druhé brilantně.
P.S. Nejsem si jist, jestli ta polarita jde nějak změřit, protože moderní zesilovače mají můstkové zapojení a tak jeden pól repro není ukostřený, jako to bývalo u těch starších.
P.S. Nejsem si jist, jestli ta polarita jde nějak změřit, protože moderní zesilovače mají můstkové zapojení a tak jeden pól repro není ukostřený, jako to bývalo u těch starších.
teď jsem to trochu zmátl. myslel jsem konektor který trčí z rádia, ne ISO. mám tam konektorven z rádia, do něho zasunutý kabelový svazek končící zmíněným ISO konektorem. já bych právě potřeboval vědět polaritu už přímu v konektoru rádia (nevím jestli je kabelový svazek dobře zapojen dle barev)Jimmi píše:ISO konektor někde vygooglíš, nebo zkus eloktroworld.info, tam je dobré diskusní fórum.
Jinak samozřejmě "prozvonit", tedy odpojit a vyzkoušet něčím (žárovičkou...), který vodič je který.
Toyota Avensis sedan 2.0 16V / 128 HP r.v.: 1998