Zatahujete v mrazech ruční brzdu?

Tlachání o všem - bez zaměření!
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

i v autoskole nas ucily ze vyjedem ihned po nastartovani , ale nechavam chvilku taky motor zahrat , a spojku mackam taky vzdy
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

Ručka už mi párkrát zatuhla, jednou to bylo i v létě, po pořádném lijáku přišlo parno a nějak se to přilepilo. Ale je fakt, že ty lanovody už to měly za sebou, od minuleho podzimu tam jsou nové. Ale taky jsem si odvykl ručku zatahovat a nechce se mi zkoušet, jestli by zase přimrzla nebo ne... ale v prudkém kopci bych ji tam radši dal. Startuju s vyšlápnutou spojkou, většinou s kvaltem, co tam byl, občas si nejdřív vyřadím nebo rovnou přeřadím dle potřeby.

Na volnoběh se motor zahřívá dost pomalu, navíc se zahřeje jen motor a převodovka prakticky ne. Navíc se mi při ometání sněhu nechce čichat ten smrad ze sytiče. Po startu počkám cca 10-20 vteřin, ať se to aspoň trochu promaže a jedu -- ale s tím ranním provozem má biscuit pravdu, navíc první 3-4 km, které obvykle potřebuju jet, jsou z kopce...
Paulie
Navigátor

Příspěvek od Paulie »

S tím zahříváním je to složitý a jednotnej názor na to asi nebude. Pokud jde o sytič, tak ten nemůže bejt moc dlouho zapnutej, protože pak ta bohatost směsi podle mě může narušovat olejovej film na stěnách válců. Ale u vstřikování to nebude takový zlo.....radši si nechám auto trochu zahřát, ofoukám si přední sklo a budu mít teplo, než abych sotva viděl a třásl se zimou. Pak se mi totiž zvýší bezpečnost, což je podle mě důležitější...
ex: Starlet 2E-E '92
now: MR2 3S-GE '91
micron
Fantom fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od micron »

ručku zatahuju vždycky za jakýhokoliv počasí a teplot... a bez zařazený rychlosti, na Neutral... drží všude, jakejkoliv kopec... nerad tam dávám jedničku... protože spojku nešlapu a auto už mi párkrát vystřelilo do předu, což neni moc příjemný, když si člověk zvyknul na svuj system... pak si ale dávám pozor, jakmile řídí někdo jinej a prcnul mi tam 1 :-)
Imm0rt@l 1989 YAMAHA 706 Sci-Fi CAT 2.0 GTi C3LL 30* years anniversary Blue Metal 8J1++
ObrázekObrázekObrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jenom pár poznámek:
Startovat bez spojky je zvěrstvo, startér musí točit zbytečně velkou hmotou a určitě to jemu ani baterce nedělá dobře. Potažmo ani motoru.
Zařadit při parkování považuji za samozřejmost. Převodovka se určitě nevyžvejká, ta musí zvládat mnohem větší rázy za běhu motoru. Trochu je namáhaná spojka v kopci, ale určitě ne moc. Obecně se radí řadit do kopce jedničku a z kopce zpátečku.
Ruční brzda je poměrně málo spolehlivé zařízení, spoléhat se jenom na ní by mi přišlo málo. Už jenom kvůli teplotním změnám po zaparkování, lanko může prasknout atd. Takže ji beru jako doplněk zařazené rychlosti. Mě osobně ještě nikdy nezamrzla, ale patří to do "zlatého fondu" motoristických rad - takže za určitých podmínek v zimě nezatahuji (jízda za mokra a pak nebezpečí mrazu).
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Jimmi píše:Startovat bez spojky je zvěrstvo, startér musí točit zbytečně velkou hmotou a určitě to jemu ani baterce nedělá dobře. Potažmo ani motoru.
Taky si to myslim, ale zajimave je, ze nekteri vyrobci to doporucuji (treba Skoda). S tim, ze se snizi opotrebeni spojkoveho loziska.
Jimmi píše:Zařadit při parkování považuji za samozřejmost. Převodovka se určitě nevyžvejká, ta musí zvládat mnohem větší rázy za běhu motoru. Trochu je namáhaná spojka v kopci, ale určitě ne moc. Obecně se radí řadit do kopce jedničku a z kopce zpátečku.
Pokud ovsem nemas Defendlock nebo neco podobneho;)
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

awe_cz píše: ...ze se snizi opotrebeni spojkoveho loziska...
To jsem ještě nikdy neslyšel. Spojkové ložisko přeci musí snášet činnost při jmenovitých otáčkách, startování je proti tomu prd. To je skoro jako kdyby psal manuál někdo, kdo nikdy auto neviděl :shock:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Raimok
Manager Týmu

Příspěvek od Raimok »

Skoda, simply stupid........
:-) Celda 6g, ST202-SS, 1994, 129 kW
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Raimok píše:Skoda, simply stupid........
Skoda, simply never...;)
Paulie
Navigátor

Příspěvek od Paulie »

biscuit píše:paulie: to je jasny, o tom nikdo nespekuluje ani snad ;)
Nooo občas, když ty lidi vidim co dělaj, nebo nedělaj.... :D
ex: Starlet 2E-E '92
now: MR2 3S-GE '91
Odpovědět

Zpět na „Pavlačová plenárka“