Chcípání D4D v chladném počasí

vše ohledně modelové řady Avensis
peso
Člen Týmu

Re: Chcípání D4D v chladném počasí

Příspěvek od peso »

Jouza píše:Prostě peklo !
Kdykoliv se venku ochladí, stačí i okolu nuly jsem nuceným učastníkem tohoto nešvaru našeho miláčka. Avensis pochází z roku 2001 od našich západních sousedů Němců. Motorizace D4D 81 kw, najeto 154 000 km. Tak a k věci...
Motor startuje ihned při jakékoliv teplotě, jenže pak to začne. Není v tom projevu sledovatelná žádná pravidelnost.

1. Nastartuji, nezapnu žádné další spotřebiče, jdu očistit světla a skla. Volnoběh normál 1000 ot/min. Klidně si přede 3 - 4 min a najednou zdechne. Svítí oranžová kontrolka.

2. Nastartuji, minutka vrčení, zapnout světla, větrák, přídavné topení a v pohodě odjíždím. Po 1 km 1. semafor ... vyřadit, zastavit. Padá zelená, řadím jedna a stojím chcíplej se svojí svítící oranžovou kontrolkou na přístrojovce.

3. Zhruba stejné podmínky. Je úplně jedno co všechno mám zapnuté, nebo vypnuté. Odjezd z křižovatky za 1 v pohodě, 2 taky, dávám za 3.
Motor v tahu do mírného stoupání 2000 ot/min. Najednou ticho a svíticí oranžová kontrolka motoru.

Tak to jsou jenom 3 příklady. Na mojí cestě za prací cca 6 km mi to Avensis dokáže provést i třikrát, nebo taky 3 dny po sobě nic. S vypnutím spínací skříňky kontrolka zhasne a s opětovným otočením klíčku rozsvítí, po nastartování normálně zhasne.
Jediné co vím jistě, že problém se chcípáním zmizí když se motor ohřeje na provozní teplotu. Nafta testovaná od různých dodavatelů, včetně tankování přímo v Rakousku a Itálii neměla na výskyt tohoto problému žádný vliv.
V Toyotě Č.B. mi řekli, že je potřeba abych jim vysledoval přesně podmínky při kterých k jevu dochází.
Jenže co jim můžu říci. Můj problém je prostě ZIMA.

Tak Vás všechny PROSÍM, nemáte byť jen tušení v čem je ten problém.
Dík !!!
Ahoj, ja mám úplne ten istý problém a ani diagnostika nič neukázala. V čom bol nakoniec ten tvoj problém? Poraď prosím Ťa. Ak sa ešte na to pamätáš :D
Dík.
Jouza
Člen Týmu

Příspěvek od Jouza »

Ahoj !
Bohužel nikoho kdo tuhle diskuzi sledoval, nebo ještě sleduje nepotěším. Někdy v Dubnu jsem podstoupil celkem 3x diagnostiku a to ve 3 různých servisech. Výsledek vždy stejný ... nic tomu není. Proč taky, když už bylo celkem teplo. Ještě jsem preventivně nechal vyměnit kabely co mají na starost ukostření.
Přes léto už jsem skoro zapomněl na tuhle pakárnu. Pak přišel 2. víkend v říjnu -5 st. a je po prd...
V současnosti, kdy mrzne kontinuálně 4. týden jsem zjistil, že když ráno nastartuji (startuje bezvadně i v -20°C) a ujedu třeba jenom 15-20 km s popsaným chcípáním v prvních 5 km, potom mohu motor vypnout a nechat stát třeba i 8 hod. v mrazu. Přijdu, nastartuji a problém se neobjevuje. K tomu, aby se samozastavování opět objevilo je potřeba delší odstávky (cca 12 hod. a víc).
Tak se spíš snážím s touto podotýkám jedinou vadou nějak vyrovnat. Teď má Ave naběháno 165 000 km a v pohodě jezdí za 5,5 až 6 l/100km (máme 2 malé prcky - takže v poklidu).
Samozřejmě kdyby jste někdo věděl jak ten ořech rozlousknout....sem s tím. Toť vše
machowetz milan
Člen Týmu

Příspěvek od machowetz milan »

podobný problém jsem měl u pasatu a nakonec to byl přicpaný sací koš u podávacího čerpadla v nádrži.Při provozu se nafta v čerpadle zahřeje a vrací se do nádrže teplá a pak se to vždycky uvolnilo.
peso
Člen Týmu

Příspěvek od peso »

Tak ja som to už rozlúskol :D
Chalani z klubu mi poradili, nech skúsim natankovať v inej pumpe. Neuveríte, ale je to ZMRZNUTÁ NAFTA !!! Keď sa zamyslíte, robí Vám to v lete? NIE!
Doteraz som tankoval len na Shell. Takže odteraz len OMV a hlavne ráno nechať motor zahriať aj 10-15 min. A pomáha aj pri -20 !!! Tiež som bol na 3 diagnostikách a nič neukázalo, bol som zúfalý.Ďakujem týmto všetkým, ktorí mi zachránili kopec peňazí za ďalšie diagnostiky a rôzne zbytočné opravy.
SHELL-never more :evil:
AVENSIS VERSO 2,0 D4D, 2002
Jirka
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jirka »

Nevím jak na slovensku,ale u nás nafta u Shell dopadla dle hodnocení docela špatně.Osobně tam netankuju.V nedávných hodnoceních uspěla i nafta od č.s.Tank ONO.Tak to už vůbec nechápu.
J
Ivan.66
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.66 »

Jirka píše:Nevím jak na slovensku,ale u nás nafta u Shell dopadla dle hodnocení docela špatně.Osobně tam netankuju.V nedávných hodnoceních uspěla i nafta od č.s.Tank ONO.Tak to už vůbec nechápu.
J
Kolega minuly tyden natankoval u Shellky plnou nadrz te lepsi nafty.A v pondeli uz neodjel,komplet zamrzly palivovy system.
Rav4, 2,0VVti, 110 kW, LPG, automat r.v. 02,
Mitsubishi Colt 1,3, 70kW, Cleartec, r.v. 10
ex Corolla E 11, 1,4. 63kW- r.v. 98
ex Mitsubishi Colt, 1,3, r.v. 89
ex Corolla E12, 2,0 D4d,66kW.combi r.v.03
ex Corolla E9,1,8Dxl 49kW,r.v.90
hudyss
Věčnej rejpal

Příspěvek od hudyss »

Holt ma Shell skvelou naftu :evil: Ja se bavil se znamym v Toyote a minulou zimu tam meli 16 aut se zamrzlou naftou a 13 z nich tankovalo na Shell. To o necem znaci, nechci tedy hanit znacku Shell. Predtim jsem vzdy bral V-power benzin a byl lepsi nez normalni. Ted mam prvniho naftaka a nejdriv jsem procetl ruzne testy a studie nafty. No a jezdim jen do Nemecka, nebudu preci nicit auto, ktere jsem si zamiloval ceskou naftou!! nastesti to fakt mam kousek na caru.
T Avensis Wagon 2.0 D-4D /2004/ -Ex
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
Jouza
Člen Týmu

Příspěvek od Jouza »

peso píše:Tak ja som to už rozlúskol :D
Chalani z klubu mi poradili, nech skúsim natankovať v inej pumpe. Neuveríte, ale je to ZMRZNUTÁ NAFTA !!! Keď sa zamyslíte, robí Vám to v lete? NIE!
Doteraz som tankoval len na Shell. Takže odteraz len OMV a hlavne ráno nechať motor zahriať aj 10-15 min. A pomáha aj pri -20 !!! Tiež som bol na 3 diagnostikách a nič neukázalo, bol som zúfalý.Ďakujem týmto všetkým, ktorí mi zachránili kopec peňazí za ďalšie diagnostiky a rôzne zbytočné opravy.
Tomu se mi opravdu nechce věřit. Vždyť ty problémy se dostavují už při teplotách kolem 0°C.
Jouza
Člen Týmu

Příspěvek od Jouza »

machowetz milan píše:podobný problém jsem měl u pasatu a nakonec to byl přicpaný sací koš u podávacího čerpadla v nádrži.Při provozu se nafta v čerpadle zahřeje a vrací se do nádrže teplá a pak se to vždycky uvolnilo.
Tohle zní zajímavě. Jen jestli to má stejně kostruované Toyota jako VW. Předpokládám, že sídlí přímo v nádrži.
Jestliže to funguje podobně jako u mé Moto Guzzi (vím není to diesel), tak tam je čerpadlo přímo v nádrži. Odtud usilovně pere benzín ke vstřikovačům do sacího potrubí. Řídící jednotka určuje kdy a kolik toho benzínu motor dostane. Jenže přičerpaného paliva je opravdu mnohonásobně víc, než motor dostane. Protože se otáčky čerpadla za chodu motoru vůbec nemění. No a tak se přebytečné palivo vrací přes přetlakový ventil zpět do nádrže. Tam je pouhým okem viditelný pohyb paliva - víření. Pohyb paliva = vznik tepla = řídnutí paliva.
V autech jsem se nikdy takhle nevrtal a Avensis je můj 1. diesel, tak sorry za to hloupé přirovnání.
Pro mě je hlavní otázka. Má motor D4D r.v. 2001 takovýto, nebo podobný způsob dopravy nafty z nádrže, který by mohl postupně zvyšovat teplotu paliva (cca 10-15 min.) až do okamžiku, kdy s jeho hustotou přestane mít motor problém.
Nebo je to uplně mimo mísu ?
machowetz milan
Člen Týmu

Příspěvek od machowetz milan »

ať je toD4D nebo comonrail nebo PD u VW nebo HDI tak to funguje s malými rozdíly stejně,tak to zkus.Nafta se neohřejvá tím dopravním čerpadlem,ale až tím vysokotlakým,které stlačuje naftu u D4Dtuším až na 1800atm a tím ta teplota. Z toho důvodu se do palivového okruhu montuje i chladič paliva, aby se to v létě nezačlo vařit.Nevím jak bude mít konstruovaný sací koš Toyota,ale u VW se musela rozebrat celá sací nádoba,ve které se ukrýval ten zanesený koš.
Jouza
Člen Týmu

Příspěvek od Jouza »

machowetz milan píše:ať je toD4D nebo comonrail nebo PD u VW nebo HDI tak to funguje s malými rozdíly stejně,tak to zkus.Nafta se neohřejvá tím dopravním čerpadlem,ale až tím vysokotlakým,které stlačuje naftu u D4Dtuším až na 1800atm a tím ta teplota. Z toho důvodu se do palivového okruhu montuje i chladič paliva, aby se to v létě nezačlo vařit.Nevím jak bude mít konstruovaný sací koš Toyota,ale u VW se musela rozebrat celá sací nádoba,ve které se ukrýval ten zanesený koš.
Fajn! Z toho by se dalo soudit, že s množstvím paliva v nádrži se přímo úměrně prodlužuje doba po kterou to bude pravděpodobně dělat bordel. A to už by se fakt vypozorovat dalo. Je to tak ?
Ivan.66
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.66 »

D4d ma i vyhrivany palivovy filtr.
sarin
Člen Týmu

palivovy filtr

Příspěvek od sarin »

Mno na podzim jsem mel problem se chcipani auta, tak jsem mel vytahly palivovy filtr z nadrze, je tam jen plovacek a nasoska s malym kovovym placatym sitem, zadny prepad nic, protoze podle vseho si motor nasava kolik potrebuje tak neni co vracet , aspon myslim. Jo a palivovy filtr , aspon u T22 neni vyhrivany to je kravina, je tam akorat kontakt ventilu pro automaticke odpousteni vody.
Pikpe
Člen Týmu

Příspěvek od Pikpe »

Jouza píše:
peso píše:Tak ja som to už rozlúskol :D
Tomu se mi opravdu nechce věřit. Vždyť ty problémy se dostavují už při teplotách kolem 0°C.
Zdravím, také si nemyslím že by nafta "zamrzala" už při 0°C (možná ta co tankujeme přes léto by zamrznout mohla). Pokud snad ano :), tak bych asi doporučil nějaké aditivum, konkrétně "Super Diesel Aditiv" vyšel myslím v testech velice dobře, někde na fóru se dá najít link na ty testy (také ho používám, tankuji jednou týdně plnou nádrž a jedna 650ml plechovka cca 200,-kč vydrží celou zimu). Zřejmě Vám to nepomůže, ale nic tím nezkazíte.

Co se týká otáček motoru, za studena 1000ot/min, při spuštění třeba topení se zvýší otáčky na 1200, provozní teplota - cca 800ot (mám stejnou motorizaci i rok).

Pokud je to nějakým čidlem teploty, tak by se to dalo zkontrolovat i v domácích podmínkách již zmiňovaným multimetrem, zjistit hodnoty podle servisního manuálu, ale to už tu bylo myslím psáno.
Avensis 2001 (kombi), D4D 2.0, 81kW
Ivan.66
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Re: palivovy filtr

Příspěvek od Ivan.66 »

sarin píše:Mno na podzim jsem mel problem se chcipani auta, tak jsem mel vytahly palivovy filtr z nadrze, je tam jen plovacek a nasoska s malym kovovym placatym sitem, zadny prepad nic, protoze podle vseho si motor nasava kolik potrebuje tak neni co vracet , aspon myslim. Jo a palivovy filtr , aspon u T22 neni vyhrivany to je kravina, je tam akorat kontakt ventilu pro automaticke odpousteni vody.
Tak sorry,mel jsem za to,ze v avensisu je stejny filtr jako v corolle.A v corolle ohrivac je.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“