Kontrolka "chyba motoru" a vadné vstřikovače

vše ohledně modelové řady Avensis
Kepo
Člen Týmu

Kontrolka "chyba motoru" a vadné vstřikovače

Příspěvek od Kepo »

Ahoj všichni,

rád bych se s Vámi podělil o své nedávné zkušenosti s "poruchou" a českými servisy. Uvozovky jsou zde záměrně neboť porucha se nakonec ukázala jen jako rozmar elektroniky nebo něco podobné. Popíšu situaci.

Jedno odpoledne Avensis špatně startoval. Točil asi 4 sekundy než na skočil a po startu se hned rozsvítila oranžová kontrolka "chyba motoru". Když jsem vypnul a zapnul motor, vše bylo OK, motor táhl dobře. Asi za dva dny se kontrolka rozsvítila při jízdě a motor se přepl do nouzového režimu a přestal jet. Po vypnutí a zapnutí motoru bylo opět vše na pár km v pohodě. Tak se to párktár opakovalo, přičemž někdy motor začal pěkně táhnout i když kontrolka "chyba motoru" svítila, někdy naopak kontrolka nesvítila a motor se očividně dusil a škubal. Zajel jsem proto ke známému do servisu kde na diagnostice zjistili "Odchylka regulace, řídící jednotka - odchylka dávkování paliva". Bylo mi řečeno ať si zajedu do Bosch Diesel servisu, kde provádějí přesnější diagnostiku a mají na common-raily testovací aparát. Tam jsem tedy po týdnu přijel, napojili mě opět pouze na diagnostiku a hned poté mi řekli že jsou v háji vstřikovače a že se musí všechny vyměnit (cca 40.000 Kč). S tím jsem se tedy nespokojil a objednal jsem se ještě zpět do servisu od známého na test vstřikovačů, turba, čidel atd. Objednací lhůta byla 2 týdny. Během těchto dvou týdnů se již kontrolka nerozsvítila ani jednou a motor šlapal jako hodniky.

Dnes jsem tedy auto zavezl na test vstřikovačů a výsledek - turbo i vstřikovače jsou v naprostém pořádku a navíc prý v perfektním stavu - všechny naměřené hodnoty odpovídaly manuálům a příručkám (prostě jako nové). Motor má najeto necelých 180.000 km.

A co z toho tedy vyplývá? Nevěřte hned tomu co Vám napovídají a doporučí v autorizovaných servisech nebo Diesel centrech, které se specializují na moderní diesel motory - jsou to flákači a nejspíše chcou zákazníka jen oškubat. V servise, kde mi prováděli test vstřiků mi bylo řečeno, že se nejspíše jednalo jen o špatnou naftu a vštriřkovače vydrží při používání aditiv ještě hodně dlouho. Pokud máte někdo podobnou zkušenost, sem s ní.
Toyota Avensis kombi 2001 - 2.0 D-4D 81 kW
progym
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od progym »

...je to asi drsná realita a praktiky některých servisů. Proč ti dělat pouze diagnostiku. když ti můžou vyměnit vstřiky a něco na tobě trhnout.
Žigul 2105
Renault 5 GT Turbo 1985
Fanouš 1,3 1989
Opel Vectra 1,6i 1995
Octavia combi 1,6i 1999
Toyota Avensis Verso 2,0 4D4 2003
Toyota Verso 1,6D-4D 2015
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

musím se jich zastat.
Pokdu to vemu z vlastního pohledu - oni mají k dispozici enn data která jim dá ECU.
Ecu jim dala - chybu ávkování paliva což tedy v 99%případuu techto motoru jsou skutečne vstřiky. Málokdo má v servisu tolik času ( a málo který zákaník jeochoten ten čas zaplatit ) aby když má 99%závadu přemášlel a hledal ( a ztrávil třeba další dve zbytečné hodiny ) tím zda to náhodou není 1% které vybočuje z řady.

V tomhle případě to byla náhoda - natankoval jsi lepší naftu a chyba zmizela. Oni při prvním testu chybu smazali a ona s eneobjevila znovu, tudíž v druhm servisu ti vlastně nemá kvozu co říci a jeho výsledek je jen spakulace "co to mohlo být" bez reálných podkladů. Osobně bych tomu nepřikládal žádný význam ( druhé diagnose ) protože je to stejné jako by tiřekl "mohly to být erupce na slunci" . Jenže tobě se ta odpověd líbí, jelikož ti vyhovuje tak je super..
Ber to tak že pokdu by vyměnili vstřiky a chyba trvala mužeš trvat na tom at ti dají zpet vstřiky puvodní protože vlastne nemáš za co platit.. ( na rovinu neznám servis kde by byly schopni udelat "rozbor nafty " a říct na 100% že je ta nafta spatná...

Měl jsi proste jen štestí že jsi se trefil do toho 1% které se vymyká z běžných chyb a nezbývá i než doufat že to bylo skutečne jen naftou - nebo jinou "prkotinou" která se již nebude opakovat.

Ad tvá věta : "....proc mi delat jen diagnostiku..."

zamysli se nad tím co jsi chtel : Chtel jsi vedet co chybu zpusobuje ( diagnostika ) nebo chybu opravit ( oprava, kterou jsi jim nedovolil udelat )?
To jak by se servis zachoval až by vstřiky vymenil a ono to zlobilo dál je jen otázka spekulace...
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

JJ souhlas... stejne, co jineho nez diagnostiku by mohli udelat? A pokud nasli chybu v davkovani nafty tak je jasne kde by ta chyba mela byt. Ovsem na druhou stranu, jak dlouho muze trvat takovy test vstriku? Dobry mechanik by to asi proverit mel. Nejenom pro zakaznika je to zbytecna vymena, ale i pro mechanika zbytecna prace. Pokud by to tim nebylo.
Avensis 2.0i 1998
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Já mám s diesel servisem naopak dobré zkušenosti (Auto ZM Brno). Když jsem si auto koupil, tak jsem chtěl mít jistotu, že mám vstřiky OK, tak jsem se tam objednal (podrobná diagnostika 500,- Kč za každý vstřikovač bez DPH + montáž a demontáž za cca 2.000,- Kč). V servisu se mě zeptali zda mám problém a když jsem řekl, že ne, že chci mít jen jistotu, tak mi doporučili nejdříve obyčejnou zběžnou diagnostiku napojením na PC s tím, že pokud by se objevila nějaká chyba, tak teprve pak by se dělala ta podrobná, která je dražší a zabere i s montáží a demontáží několik hodin.
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Já tedy nevím, ale podle mě jsou vstřiky buď vadné (zacpané....) a pak to nejede nikdy, nebo to občas zahapruje, a pak to nemůžou být vadné vstřiky. Popisovaný příklad je jednoznačně druhá možnost. Spolehnout se na nějaký údaj, který na mě vyplivně počítač, bez širšího kontextu, je podle mě tupost.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Kepo
Člen Týmu

Příspěvek od Kepo »

Souhlasím s Jimmim, spolehát se na počítač je nesmysl. Mechanický test ničím nenahradíš, moderní motory jsou tak složité, že jediná možnost jak určit správnou diagnozu je právě několika hodinové bádání po příčině, a né pár "kliků" na notebooku. To, že se zákazníkům ani servisům nechce trávit čas hledáním příčiny problému je jen pohodlnost a člověk který není uplný laik a trochu si váží pěněz se nutně nemůže smířit s tím, že příjde mechanik, 5 minut hledí do PC a pak řekne "naval 50 tisíc".

Občas pročítám technickou poradnu třeba na Tipcars nebo jiných serverech kde sami automobiloví odborníci odrazují od "slepé důvěry" autorizovaným servisům a doporučují raději vše řádně prověřit u "normálního" mechanika. Potom totiž nejsou neobvyklé případy, kde řídící jednotka napíše "odchylka regulace, dávkování paliva" a přitom je pouze zanesený EGR ventil nebo špatná lambda sonda.

Ale pokud někdo věříte tomu že v 99ti % se PC a autorizované servisy nemýlí, neberu Vám to. Právě díky Vám si tihle podvodníci můžou dál mnout ruce. Každý musí z něčeho žít :-)
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Jimmi píše:Já tedy nevím, ale podle mě jsou vstřiky buď vadné (zacpané....) a pak to nejede nikdy, nebo to občas zahapruje, a pak to nemůžou být vadné vstřiky.
zapomínáš na možnost přidřené vstřiky, případně vstřiky které nedávají množství které mají - částečně zanesené, spatně zkalibrované atd...
Naposledy upravil(a) Idaho dne sob 28.11.2009, 17:17, celkem upraveno 1 x.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

To se mi nezdá, Idaho. Přidřený vstřik nezpůsobí kolaps motoru. Čistě matematicky - pokud jsou i všechny vstřiky jenom trochu přicpané, přidřené, tak v každém okamžiku je dost velká pravděpodobnost, že alespoň tři běží. To, co popisoval Kepo tomu neodpovídá.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Jimmi píše:To se mi nezdá, Idaho. Přidřený vstřik nezpůsobí kolaps motoru. Čistě matematicky - pokud jsou i všechny vstřiky jenom trochu přicpané, přidřené, tak v každém okamžiku je dost velká pravděpodobnost, že alespoň tři běží. To, co popisoval Kepo tomu neodpovídá.
asi si nerozumíme, tady s enemluví o "kolapsu" motoru ale o chybe vstřikování. Nemám tak do detailu nastodované diesely ale třeba u benzínu to muže mít fatální následky, proto je to pomerne citlivě sledováno..

neznám příznaky ani reálný stav motoru, jen se vyjadřuji k věte - "..vstrik bud dává nebo nedává.." to je proste nesmysl.
B.Sanchez
Navigátor

Příspěvek od B.Sanchez »

Ne úplně k tematu ani Toyota,ale : značkový servis Srba - Řeporyje : motor za tepla nestartuje,diagnostika - vše OK !! Takže diagnostice moc nevěřim.
Jimmi
Věčnej rejpal

Re: Kontrolka "chyba motoru" a vadné vstřikovače

Příspěvek od Jimmi »

_
Idaho, tohle není přidřený vstřik (proto píšu o hlášce diagnostiky a o souvislostech):
Kepo píše: ...když jsem vypnul a zapnul motor, vše bylo OK, motor táhl dobře. Asi za dva dny se kontrolka rozsvítila při jízdě a motor se přepl do nouzového režimu a přestal jet. Po vypnutí a zapnutí motoru bylo opět vše na pár km v pohodě. Tak se to párktár opakovalo, přičemž někdy motor začal pěkně táhnout i když kontrolka "chyba motoru" svítila, někdy naopak kontrolka nesvítila a motor se očividně dusil a škubal...
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Petr
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr »

já jsem měl podobnou zkušenost na jaře,
auto jsem měl 2 týdny natakoval jsem tam jen 2 nádrže za tu dobu a předchozí majitel tankoval jen na shelce.
valím si to tak z Pardubic a kolem půl noci v Olomouci kosek od Toyoty Trendcar semi rožl check engine nouzový režim auto chcíplo a konec
tak jsem jim to nechal před toyotou v pondělí předal klíče a páni bádali a zkoušeli,nakonec šlo čerpadlo do brna na stolici i všechny vstřiky
výsledek jeden vstřik death jeden dobrej a ty 2 průměr a čerpadlo dávalo malej tlak :shock:
oprava čerpadla 15tis+ vstřik přes Idaha 9tis.nějaká práce v toyotě origo palivovej filtr takže suma sumárum 30tis. :D
od té doby tankuji na benzině a dávám aditivum a v životě už nechci diesla-zlatá benzinová celica co už mám 7 let!!
jedině novýho a po3 letech prodat
všechno je pěkný než se to posere
a to můžu být rád že mi původní majitel přispěl 5tis.jakou skrytou závadu :D :D
Avensis T22 D4D,r.v.10/01
Celica 2.0.GTi r.v.05/90
Obrázek
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Jake to ma vstriky? Stejny problem ma kamarad na mondeu TDCI.
A modlime se aby to byl jen ten vstrik
Avensis 2.0i 1998
Kepo
Člen Týmu

vstřiky

Příspěvek od Kepo »

u 2.0 D-4D 81kW jsou vstřikovače DENSO
Odpovědět

Zpět na „Avensis“