Čaute, pls budu měnit chladící kapalinu, a chtěl bych se jen zeptat kolik se jí vejde do té soustavy 1,3 16V 65Kw ? popř. jakou mám koupit aby to nespapkalo motor ale zase v normální cenové relaci? A ještě se zeptám koupit jen tu pixličku 1L a doředit pak destilkou nebo jak to vy děláte? díky moc
Já mám pocit, že v moudré knize psali něco o necelých šesti litrech. Takže necelé tři litry "fridexu" a necelé tři litry vody.
Diskuse se samozřejmě vede o tom, jestli dávat destilku nebo obyčejnou měkkou pitnou vodu. Dříve přes destilku "nejel vlak", dnes se stále více setkávám s tou druhou možností.
Jinak mě přímo v Toyotě u Freye kdysi dali modrou Castrol Longlife Antifreeze, tak se jí zatím držím.
Používám antifreeze G48, takovej modrej taky, myslím že to dneska vyrábí sheron nebo kdo. Sháněl sem prostě fridex a měli tam tohle (pro motory s hliníkovou hlavou), tak sem to vzal. Náplň je s klimou 5,1, bez 4,6 a automat 4,7. Ředit podle toho co koupíš, jestli koncentrát, nebo už naředěný na určitou teplotu, a taky podle toho jak tuhou zimu tipuješ
Jimmi píše:Zůstává otázka destilka x pitná voda. Jak to kdo řešíte?
taky se mě furt zdá lepší použít tu destilku...Víš co voda z kohoutku, furt jsou v ní chlory a čističe z čističky apd...někdo ji může mejt i tvrdší...mno...
V pitné vodě je jenom chlór a ten vyprchá. Jinak jenom neškodné minerály. Pak se samozřejmě liší jejich obsahem, někde je voda tvrdší, někde měkčí. Nejkvalitnější pitnou vodu u nás mají myslím Fláje, tedy Chomutov, Most, Teplice.
Někde jsem ale slyšel teorii, že destilka je "hladová" na ionty a tak si je vytrhává z motoru. Zní to logicky, ale čekal bych, že to nějak ošetří ten antifreez, že s tím prostě výrobce počítá.