dečka chladiče...

vše ohledně modelové řady Corolla
WTE-greenfa
Řidič
Kontaktovat uživatele:

dečka

Příspěvek od WTE-greenfa »

mno tedy, já mel na fávu co jezdilo na plyn a tim padem min topilo, pod maskou kus kartonu, asi tak neco mezi třetino a polovinou chladiče a nikde sem se jaksi nepřehřal (ani auto) i v kolonách v praze, a topilo to líp a dřív než když sem ho pokusně párkrát vyndal. takže ted máme carinu co se jí topit moc nechce, takže tam prostě na půlku pude.tak.
celica 97 super black&white edition
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Já vycházím z toho, že i v zimě mi dle teploměru vždy teplota poměrně rychle (tak 3km po městě) vyleze na svoji pozici a tam už zůstane a ani se nehne. Pamatuju u stopětek škodovek vždycky vylezla teplota na 90, pak to spadlo na čtyřicet (otevřel se termostat, jak píše Ombre) a teprve pak to postupně vylezlo zpátky. Myslím, že kvalitní termostat moderního auta je typický lineární regulátor s malou hysterezí. Pokud ne, je buď rozbitý, nebo je to stopětka 8)
P.S. Škodofku jsem nikdy nevlastnil, ale viděl jsem to u několika různých kusů a byl jsem tím dost konsternován...... páč ze svého vozu jsem takový jev neznal.....
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
petrumr
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrumr »

Tak to uzavřem-já sem po koupi koupil thermostat nový-nedržel teplotu na neutrál z kopce,ted drží pořád v půlce,tak tam nic dávat nebudu.Třeba karosa má thermostaty tři.Máte ve vodě přípravek na těsnost-takovej stříbrnej prášek?Já to dávám do každého auta po dobré zkušenosti-na polu mě tekl chladič,ale proudem5l/min.Byl jsem daleko od domova vzpoměl jsem si na výbavu amerických policií,tak sem to koupil u pumpy nasypal nalil vodu a po 70Km sem to doma naředil fridexem a tři roky ani kapka a to sem se bál ,že fridexem se to uvolní.
toyota corolla 4E FE 65kW
Radus2,0Gti
Věčnej rejpal

Příspěvek od Radus2,0Gti »

Kluci já myslím, že to nemá cenu se o tom bavit. Je to tak(můj názor), že kdo je rapltak by měl dát dečku(i když někomu nepomůže ani svědcená) a kdo je ohleduplný řidič tak ji skoro nepotřebuje. Jinak termostat se otevírá plynule, ale příval vody je dosti prudký. Dečku bych dal, ale chtělo by to alespoň ovládanou elektricky z auta a další budík na chladiči, stav ideál automatickou, která si sama hlídá teplotu. Ale pravdou je "JE TO VĚCÍ NÁZORU". :banana:
RAV4 D-CAT
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jestli je to jen věcí názoru, tak to je jak homeopatický léčivo. Zaručeně to funguje, ale klinickou studii udělat nelze, páč potom by to nefungovalo :wink: :) :D
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
OndraS
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraS »

Kdyz jsme u tech nazoru. Moje zkusenost s papundeklem na Golf 2 byla mirne pozitivni. Pri mrazech to topilo trochu vic a trochu driv, ale taky zadan slava. V moji G2 totiz stalo topeni za prd i kdyz jsem ho nechal vymenit za fungl (jedna z mala vad na jeste jednoduchem vozidle). :?

V E11 me to zatim pouzivat jakykoukoliv clonu nenuti (i kdyz uz jsem o tom uvazoval, ale mam obavu z toho stani v kolonach atd.) - i pri vetsich minusech se teplota dostane na stred behem 3-8 minut a tam se drzi, nikdy neprehoupne - v lete/ v zime. :)
ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám ;)
Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček
WTE-greenfa
Řidič
Kontaktovat uživatele:

akorat detail

Příspěvek od WTE-greenfa »

nez ti vyleze rucicka na uroven spusteneho vetraku tak to jiz v techto dnech trva i v kolone docela dost dlouho, takze rozhodne se neprehreje (v létě ti taky běží i pul hodiny a neprehreje se že?)a za 3-8 minut se ti rozhodne motor neprohreje, ten je ready tak za 10 km nejmin. decka je jasná ptákovina ale pro nekoho kdo s tim popojede 15 km a topí mu to po 6,5 tak smysl má. jezdíš li každý den prahou ráno a odpo tak se ti to prohreje po 1 km a 10 minutách páč to sou rovné hodnoty.
celica 97 super black&white edition
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

Myslim si ze jizda bez decky je pro ty co nehlidaj teplotu motoru je bezpecnejsi, mej jsem na aute decku, ale taky jsem mel vypinac na ventilator. Mohl jsem si ho pustit driv nez se to zaclo prehrivat, podle mne je taky velkej rozdil kdyz jezdis po meste a nebo venku. Tam pak zalezi na velikosti decky. Taky jste zapomeli na to ze studena voda co jde z chladice, tak se tesne pred vstupem do motoru promichava s teplou vodou co jde z topeni a z maliho okruhu. I kdyz u novych aut je malej okruh vedenej pres topeni a topeni se ohriva i v lete, ale nejde pres nej vzduh do vnitr autato znamena ze novy auta nemaj kohout topeni. Ale to uz tady asi melu to co vsichni vite.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Tak jsem vytrhl čidlo venkovní teploty teploměru z karoserie a dám ho postupně na spodní a horní část chladiče. Až udeří mrazy, tak to budu měřit s dečkou a bez dečky. Potom dám vědět, jak jsem dopadl. Pro orientaci to bude stačit.
Nashle v půlce zimy:-).
Obrázek
wong
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wong »

ombre píše:Tak jsem vytrhl čidlo venkovní teploty teploměru z karoserie a dám ho postupně na spodní a horní část chladiče. Až udeří mrazy, tak to budu měřit s dečkou a bez dečky. Potom dám vědět, jak jsem dopadl. Pro orientaci to bude stačit.
Nashle v půlce zimy:-).
konecne neco konstruktivniho :wink:
crashed :'-( Toyota Carina II 1.6 GL ...prodana
Nissan Primera 1.6 LX (P10)
Cafa
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cafa »

Konecne na to jde nekdo vedecky, apropo - v manualu k memu volviku se pro nektere motory pise o jakemsi plastiku, kterym se ucpe dira ve spodni casti narazniku. Nevim, co to ma za vyznam a jestli je to kvuli teplote nebo kvuli bordelu, ale k memu typu motoru to nepisou a to mam dole diru k chladici ze by tam prolez kralik.. :)) Nebudu to resit, vyrobci auta testuji na islandu v ledovych mrazech i v africe na vyprahlych poustich, tak si myslim, ze na to jezdeni po nasich vlastech to je v pohode.

Jina vec, co se mi libila pri pobytu v severskych zemich, ze na parkovisti byly sloupky s konektorem, ktery si nekteri ridici propojili s plechackem (plechovy milacek) pomoci kabelu a obdobneho konektoru nekde ukryteho v mrizce chladice. Dobijeni? Napajeni nezavisleho topeni?
Toyota Corolla XL 1.3 (55kW, LB, 1990)
Volvo V70 XC AWD (142kW, 1999)
Volvo S40 2.0T (118kW, 2000, A/T) - R.I.P.
wong
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wong »

o decce toho bylo recenyho dost, ale mam jeste jinej problem - a to je predehrev sani vzduchu. od doby co sem mel v motoru toho ptaka, tam nemam tu hadici, takze ji asi shodil... problem je, ze ji nemuzu nikde sehnat a nevim jestli ji potrebuju nebo ne. na nekterych forech sem cetl, ze ji schvalne lidi oddelavaji
ptal sem se ve skodovce, ale na 120 ma prumer 35mm, na felicii 45mm. ja mam 40mm :?
navic tech 40cm stoji 200Kc a vypadalo to jako vytazeny z popelnice :roll:
crashed :'-( Toyota Carina II 1.6 GL ...prodana
Nissan Primera 1.6 LX (P10)
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

Hadici jak pises ze ji lidi vyndavaj tak to je z duvodu ze studenej vzduh ma mensi objem a v motoru se ohreje tak ho tam je relativne vic a ma to lip jed, ale myslim si ze je to tak nepatrny a pocitac v aute je nastaven asi na to ze tam ta hadice je.
Jeste k ty dečce kdyz se bude merit teplota na vystupu chladice tak tim jenom zjistis ze opravdu jde studenejsi, ale mixuje se az v termostatu s teplou vodou co jde v malim okruhu.
Vim ze vyrobci davaj chledice podle toho kam je auto exportovano do jiznich statu davaj vetsi a do severnich mensi, aspon jsem se u toho setkal u Fiata, Tipo a taky prodavaj termostaty u kterych je rozdilna teplota pri ktery otvira např. 85, 89, 95 stupnu, zkousel jsem to davat na zimu ten teplejsi a bylo to super topeni salalo jak blazen clovek by nerek co udela 10 stupnu, ale bylo to u auta kde byl termostat vymenenej za 15min a menila se jenom vlozka, cca 220,- kc dnesni auta to maj tak ze musis vymenit i kus motoru tak tam uz se s tim asi nepocita. :(
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
ombre
Věčnej rejpal

měření teploty chladicího okruhu

Příspěvek od ombre »

Takže jsem tady po zimě pln informací ohledně dečky...
teda spíše ne.
Zpočátku jsem si všechny údaje zapisoval, ale po čase jsem zjistil, že to nemá cenu.
Měřil jsem na vrchu chladiče (u hadice), na středu a na spodku.
Žel výsledky jsou k ničemu, protože
1. pumpu rozvířená voda částečně cirkuluje spodní hadicí do chladiče, tzn, na spodku neměřitelné. Zajímalo mě, jak moc se voda ochladí, než se dostane shora chladiče dolů. Ale je to částečně dobře, protože se ledová voda se ředí už na spodku chladiče.
2. na středu chladiče je šílená prodleva, nejde poznat teplotní skok vody, čidlo se špatně připevňuje a díky tomu jsou hodnoty k ničemu.
3. na vrchu chladiče by to bylo fajn, ale nedozvím se, o kolik voda zchladne, než dorazí dolů.
4. mnou použitý teploměr (normální digitál za 3 stovky s čidlem), jak jsem po sléze zjistil nezobrazuje skoky okamžitě, ale po desetivteřinových intervalech, přičemž ještě zobrazí průměr mezi současnou a poslední měřenou hodnotou, takže pro skoky to výsledky rozplizne do nepoužitelné podoby.

Jinak, při -15°C s dečkou je při prvním otevření termostatu teplotní rozdíl (když pominu všechny odchylky) vody v motoru a na vrcholu chladiče (termostat odvzdušňovacím otvorem neustále trochu vody propouští) cca 50°C. Tento rozdíl se po čase zmenšuje až na rozdíl cca 30°C (mimo město), leč pouze vůči vrcholu chladiče, kde se voda ještě tolik neochladila a jinde se měřit nedalo.
Bez dečky byly hodnoty na vrcholu chladiče o cca 10°C nižší, při čemž při zahřátém motoru teplotní rozdíl kolísal mezi 50 - 30°C (mimo město), ale ne skokově.
Pro kloudné měření bych potřeboval teploměr, který by zobrazoval okamžité hodnoty, tj. po vteřině, a nejlépe s čidlem uvnitř chladiče.
Takže výsledky měření byly k ničemu, leč jeden poznatek mám.
Při -20°C jsem jel z Č.B. do Prahy s dečkami. V autě začalo být teplo po cca 20 min. jízdy. Když jsme se vraceli, tak jsem dečky sundal, abych změřil teplotu a po hodině jízdy byla v autě stále celkem zima, přesto že na vrcholu chladiče byla teplota jen o málo nižší než s dečkou. Tak jsem dečku vrátil a auto zase topilo.
Takže suma sumárum, asi díky odvzdušňovacímu otvoru nejsou skoky termostatu tak citelné, ale když motor nevytopí ani vnitřek auta, asi ta teplota nebude úplně ideální (topení neleží za termostatem).
Pokud jde o teplotní rozdíly, nejsem schopen k nim napsat nic bližšího, takže pokud se budu řídit pouze citem, osobně dečky používat budu, ale jak už jsem napsal, auto jezdí i bez nich. To je na každém, jak to cítí.
Obrázek
schimiGTi
Řidič

Příspěvek od schimiGTi »

Já ji letos taky použil a při těch extra -30°C mrazech na moravě jsem za ní byl vděčný :P . Auto se rychle zahřálo a topilo během pár km(ještě ho nechávám déle zahřát na prázdno než vyjedu) bez dečky se mi zdálo jako by se nemohlo zahřát na opti teplotu, hlavně při rychlejší jízdě bylo znát že teplota klesá a topení nic moc. Měl jsem tam karton a příští rok ho tam na mrazy taky strčím. Ať si říká kdo chce co chce nám je taky líp když se přioblíknem že. :lol:
Corolla E9 1.6 92kw GTi Liftback -> ex
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji :-)
Corolla E15 1.4 D4-D 66 kw Sol Sedan Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Corolla“