T23 oprava kliky

vše ohledně modelové řady Celica
Pavel Liška
Věčnej rejpal

molik už kleklo 1ZZ-FE

Příspěvek od Pavel Liška »

Kolik stojí plolomortor včetně originál kliky na 2ZZ-GE už ste jej někdo kupoval.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Nevím kolik stojí u nás,ale například pokud si stavíš repliku lotus elise tak se celý motor prodává v přepočtu 240000kč. Já bych vám rád řekl něco pozitivního,ale bohužel celica se k nám nikdy neimportovala a tak to také vypadá. Když se náhodou celica octne v autorizovaném servisu tak jim vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Podělit se o nějaké informace se jim také nechce,ač autorizovaný servis i oni musí toyota japan platit cca 150kč za stránku servis manuálu. To není takový ten zběžny jaký se dá stáhnout ke starším motorům ale tyhle mívají okolo 1000 a více stran. A to už není zanedbatelná částka. I pro servis když má opravit 5aut ročně. A tak prostě postupují v nestandartních případech metodou pokus omyl. Nedávno jsem objednávál regulátor tlaku oleje pro 4age. Po tel v aut.servisu. Ještě než jsem stačil vyslovit celé katalogové číslo,technik který se mnou mluvil okamžitě věděl o čem je řeč a ptal se zda si u nich budu nechávat dělat i go. Takže asi tak. Informace toyota dolák Příbram.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Děkuji všem za odpovědi. Já se jen ještě vrátím k té výměně 1 ložiska. Bylo mi jasné, že to nic neřeší, ale rozebrání trvá cca hodinu, šály stály 400,-, tak pro mne bylo přijatepné, že to zkusím i když jsem tomu věřil tak na 10%. Ale náhoda je blbec.
To libor12: díky za odkazy, přečetl jsem, zajímám se o vše, ale pro mne je to irelevantní. Já kliku prostě vyndám a dám jí do firmy, kde se tím zabývají. Není mi moc platné, že budu znát správné postupy, když mi to nikdo neudělá.

To Idaho: Souhlasím s Tebou, pokud je vůle pouze na ojnici na klice a vše ostatní je OK, nevidím důvod, proč do toho hrabat. Jak to začalo klepat, auto jsem hned odstavil. Předtím nebyly žádně problémy, motor chodil jak hodinky, žádné kouření, žádný úbytek oleje, jenom kolísání otáček, ale to je zase z jinéhosoudku. Nechám navařit a přebrousit kliku, přitom (pokud by byla ohlá) by ji snad narovnali, ne? Křivá by podle mne nešla přebrousit. Spíš bych rád odhalil příčinu, je to 4 ojnice nejdál od čerpadla, takže čerpadlo určitě zkontroluji, případně vyměním. Můžeš sehnat nějaké díly?
Potřeboval jsem spíš doporučit nějakou firmu, se kterou má někdo zkušenosti. Na netu je jich hafo, vybíral jsem pouze ty, které provádějí renovaci žárovým nástřikem a dodávají i ložiska. Cena se pohybuje kolem 3000,-. Ale chtěl jsem někoho dpoporučit.

To Stanly: Renkard jsem taky objevil, jakmile budu mít kliku venku, udělám výběrové řízení.
Pak dám vědět, kolik oprava stála, broušení kliky cca 3t., ojniční ložiska 1,6t., ložiska kliky 3t., to by šlo ne?
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Manuál na Celicu 7g mám, má 1850 stránek, jsou tam všechny postupy, diagramy, momenty, diagnostické hodnoty. Kdyby měl někdo zájem....
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Sem s ním pokud je v elektronické podobě. Zda je uvedení postupu výroby(opravy) relevantní nebo ne nedokážu posoudit. To že brusirna nemůže tyto informace mít je více než zřejmé. Povrchové zakalení laserem vč vytvoření textury už je možné i v naší republice a firem není moc ale jsou. Pokud si projedes nějaká fóra au,usa pan google jich najde víc než dost dočtes se že při tradičním i u nás používaném způsobu opravy je do další go cca 70-80000km což se mi nezdá moc adekvátní vynaloženému úsilí. Čerpadlo oleje bude s největší pravděpodobností v pořádku,odešel jen regulátor tlaku jehož výměna je stanovena na 70000km. Můj názor je že pokud někde chybí olej a dojde i když jen na jednom ložisku k deformaci nebude to jen to ložisko.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Jinak opět vlastní zkušenost... Před pár lety mi v při "kudle" praskla hadice jdoucí do olejoveho chladiče. Poznal jsem to na budíku tlaku oleje... Mezi dvěma letmymi pohledy na něj. Než jsem zastavil motor byl ko. Netrvalo to víc jak 20s.
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Je to v *.pdf, naskenované přes OCR, takže pokud máš Adobe Acrobat (ne Reader), je možné v tom vyhledávat, dělat poznámky a všemožně editovat. Dám to někam na siť a pošlu odkaz. Anglická verze.
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

libor12 píše:Čerpadlo oleje bude s největší pravděpodobností v pořádku,odešel jen regulátor tlaku jehož výměna je stanovena na 70000km. Můj názor je že pokud někde chybí olej a dojde i když jen na jednom ložisku k deformaci nebude to jen to ložisko.
v tomhle absolutne nesouhlasím, když na to koukneš logicky, tak "hobliny" z te kliky/ šály byly v oleji a museli nesčetněkrát projít čerpadlem. pokud už tu GO spodu delá tak bez olejového čerpadla nemá smysl.
Jinak 70-80tis při vynaložení cca 15-20tis za opravu to jeste jde a videl bych to jako celkem rentabilní u takovéhleho typu auta. U MK3supry je "rentabilnost" z tohotle pohledu cca 3x nižší a přesto to lidé delají...
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

2.díl manuálu na adrese: http://uloz.to/1303153/OCR_CelicaShopManual_2.pdf
Soubory na síti mažu po 14 dnech.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Super! Díky.
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Zatím to nemám rozebrané, to až v neděli, vše je připravené, tak vycházím z manuálu a z netu: co může být poškozené na olejovém čerpadle? Předpokládám, že se vyplatí koupit redukční ventil a pružinu, ta oběžná kola a hausing se snad nepoškodí ne? Přece eventuální hobliny ze šály v oleji jsou neskonale měkčí než materiál čerpadla, aspoň doufám?
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Čerpadlo vizuelně zkontroluj. Hobliny ze šálku jsou samo měkčí ale mohly by ulpět na zubech čerpadla což by způsobilo netěsnost a nižší tlak oleje. Honza vychází z čerpadla motorů do supry,které pracuje maličko jiným systémem a tam by to docela vadilo.
Amadeus
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Amadeus »

libor12 píše:Celý problém je v tom,že při výrobě kliky není použita tradiční technologie na kterou jsme byli donedávna zvyklí(cementovani,nitridace) ale povrchové kalení laserem a vytvoření textury podobné povrchu golfového míčku ve kterém se udržuje olejovy film. Pro výrobu to samozřejmě přináší jen samé výhody. Od přesnosti,materiál už není následné tepelně namáhan jako při tradičním způsobu výroby. Pro výrobce jen sama plus. Problém nastane však při opravě. U nás jsme bohužel v tomto minimálně o 30let zpátky. Většina brusiren zabývající se touto problematikou nemůže shromažďovat veškeré informace o používaných technologiích. Přistupují k tomu standartním způsobem. Tedy že povrch je cement nebo nitrid. Připouštím že takto provedena oprava může i nějaký ten tisíc km fungovat bez problému. Ale oprava není na úrovni výroby. Pro představu tvrdost povrchu upraveného laserem je cca 75Hrc kdežto u tradičního postupu cca o 10Hrc nižší. Takový malý test kontroly tvrdosti. Pilnik na železo je vyrobeny s tvrdosti 63 až 65Hrc na cepu nebo uložení kliky po brusu by neměl být znát oter. Pokud tato vrstva je již nedostatečná nebo žádná samozřejmě zanechá vryp

Moooc krásně jsi to popsal.Jinak kdyby někdo něco potřeboval jsem schopen zajistit v německu u firmy LBBZ laserové kalení na 82 Hrc.
Obrázek
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Cena?? Klika 4V plus nějaké další drobnosti. Jsou vybaveni i technologii LST? V blízké budoucnosti se snad konečně dostanu k realizaci 18000rpm motoru a tam jinou možnost nevidím. Možná ještě DLC.
Odpovědět

Zpět na „Celica“