Historie značky Lexus

vše co stojí za zmínění
Odpovědět
Komanche

Historie značky Lexus

Příspěvek od Komanche »

Tradice značky Lexus

Pro mnoho Evropanů je možná Lexus ještě poměrně neznámým pojmem. Ve výrobě kvalitních strojů a motorových vozidel má Lexus nicméně dlouhou a úctyhodnou tradici. Tradice jména Lexus se pojí, pochopitelně, s dlouhotrvajic( tradici firmy Toyota, či přesněji řečeno s původním příjmením: Toyoda

Bylo nevyhnutelné, že Toyodovi nakonec zaměřili svoji pozornost na výrobu jednoho z nejlepších luxusních automobilů na světě. Celých 67 let budovala tato průkopnická japonská rodina svoji světovou proslulost na jednoduchém principu: na prvním místě je zákazník. Krédem firmy je, že ať už je cena nebo technická úroveň automobilu jakákoli, zákazník si zaslouží to nejlepší, co je vůbec možno navrhnout, vyprojektovat a vyrobit. Tato filosofie je vyjádřena v každém vyrobeném Lexusu, neboť se jedná o automobil s tou nejvyšší mírou dokonalosti.

Stejně jako Gottlieb Daimler a Karl Benz u Mercedesu-Benz, Karl Rapp u BMW či Ferdinand Porsche, tak i Toyodovi založili svůj úspěch na tvořivosti a touze prosadit se.


značka Lexus
Sakichi Toyoda (1867 -1930), kterému se často říká „japonský král vynálezců", byl zakladatelem tradice, která nakonec vedla k vytvořeni Lexusu. Ačkoli se zpočátku zabýval spřádacími a tkalcovskými stroji - vynalezl například převratný automatický tkalcovský stav - usilovně si přál, aby se rodina Toyodů orientovala na výrobu automobilů.

Ke konci svého života zopakoval svoje přání svému synovi Kiichirovi, který přivedl rodinu Toyodů do automobilového světa, a prosazoval myšlenku, která byla pro budoucnost Toyoty velice důležitá: "Být neustále o krok napřed."

Po své smrti zanechal Sakichi svému synovi Kiichirovi dostatek peněz na vytvořeni samostatného odděleni na výrobu automobilů ve firmě Toyoda Automatic Loom Works (závody na výrobu automatických stavů Toyoda). Vznikem tohoto odděleni začíná dlouhá cesta firmy k postavení nejlepšího výrobce automobilů na světě. Vliv, který měl Sakichi Toyoda na svého syna Kiichira a synovce Eiji, se stal jiskrou, která zalehla tradici značky Toyota - a s tím i tradici značky Lexus.

Od skromných začátků pro výrobu automobilů v roce 1933 až po obrovské možnosti, které má Toyota dnes, se vše soustředilo na vývoj toho nejdokonalejšího luxusního vozu: vozu Lexus. Základem vývoje je dokonalé zázemí pro vymýšlení a zdokonalováni nových prvků, systém testů opakovaných do odstraněni poslední nedokonalosti a v neposlední řadě i neustálé zvyšováni účinnosti a kvality výroby samotné. To vše dává zákazníkovi nejen supermoderní, ale i domyšlený, pečlivě sestrojený a stoprocentně spolehlivý vůz.

Historie značky Lexus

Vše začalo v srpnu 1983, když se Eiji Toyoda chystal napsat vzpomínkovou knihu o půlstoleté historii výroby automobilů ve firmě Toyota.

Protože Eiji Toyoda firmu zakládal, znal dobře její historické úspěchy i zručnost jejich konstruktérů. Teď, když Toyota vyráběla více než 8% světové automobilové produkce, rostla firma co do velikostí i významu.

Nastal čas stanovit si nové cíle. Na tajné schůzce nejvyššího vedeni položil předseda správní rady otázku: Jsme schopni vyrobit luxusní vůz, který by konkuroval těm opravdu nejlepším? Odpovědí od všech toho dne zúčastněných - samotného předsedy, prezidenta Shoichiro Toyody, dalších členů top managementu, stratégů, výzkumných pracovníků, infenýrů a konstruktérů - bylo přesvědčivé „ano". A co víc - názor,
že Toyota musí tuto výzvu přijmout.

Na této jediné schůzce byla myšlenka jedinečného luxusního vozu firmy Toyota jak přednesena, tak schválena. Historie značky Lexus mohla začít.

Interně byl projekt luxusního vozu nazván F1: F - jako „flagship" (vlajková lodi a „1 ", protože šlo o luxusní sedan nejvyšší třídy. F1 neměl být jen lepši a luxusnější verzí již vyráběných vozů. Měl to být úplně nový, exkluzivní automobil - i když do něj měly být vtěleny všechny dosavadní zkušenosti a potenciál Toyoty.

Do konce roku 1984 nabyl projekt svůj tvar a bylo ustanoveno i jeho vedeni. Tým generálních ředitelů zahájil práci řady odděleni: pro aerodynamiku, motor, pohonnou jednotku, konstrukci podvozku, řízeni a ovládáni, brzdy, řízeni trakční síly, hluk a vibrace, elektrická a elektronická zařízeni, povrchovou úpravu, ochranu před korozi a pro kvalitu.

Toyota chtěla vyvinout luxusní vůz, který by byl ještě lepší než nejlepší z evropských vozů. Někteří skeptikové ve firmě nevěřili, že je to vůbec možné. Ale ukázalo se, že jen díky tomu, že cíl byl tak náročný, toho Toyota tolik dokázala.

Po vytříbení stylu vozu napřela firma své úsilí do oblasti technické. K celkovému počtu 60 návrhářů a designérů přibylo v projektu F1 rozhodnutím vedení 24 odborných týmů, celkem 1.400 inženýrů, 2.300 techniků a 220 pracovníků dalších profesí. Každý z těchto týmů dostal za úkol nejprve zmapovat největší úspěchy světových výrobců automobilů v dané oblasti a poté vyvinout ještě dokonalejší koncept včetně technického vybavení.

Důkazem rychlosti a efektivnosti celého tohoto hektického procesu byl fungující prototyp vozu dokončený v červenci 1985. Byl to první z celkem 450 sestrojených a testovaných vozů – nepočítaje v to mnoho součástek a systémů, které byly rovněž vyrobeny a vyzkoušeny.

Koncepce dlouhé životnosti - program „Anti Aging"

Dobrý automobil by měl svému majiteli dlouho vydržet a poskytovat radost z jízdy. Abychom toho dosáhli, vyhlásili jsme program "Anti Aging". Jeho cílem bylo mimo jiné i to, aby ani po ujetí 80 OOO km Lexus nevypadal a ani se nechoval viditelně jinak než vůz, který právě sjel z montážní linky. Po intenzivním studiu se konstruktéři Lexusu zaměřili na více než 96 oblastí, které jsou v automobilu z hlediska trvanlivosti kritické.

V průběhu dalších pěti a půl let zkoumali zhoršení kvality a vlastností laku vozu, plastů, gumových a textilních částí - jejich opotřebení, hlučnost a vibrace mechanických komponentů, korozi, ochranu před skřípáním a drnčením. Podrobili nejdokonalejší a nejtrvanlivější světové vozy dlouhým nešetrným testům, rozmontovávali je, analyzovali jejich opotřebení a rozsah koroze a dělali vše pro to, aby Lexus byl stejně dobrý nebo ještě lepší. Některé prototypy byly dokonce vybaveny speciálními bezhlučnými pneumatikami a jezdilo se s nimi po těch nejhorších cestách, aby zkušební jezdci mohli zaznamenat veškerá drnčení či klepání.

Úkol pro Lexus

V průběhu let se rejstřík firmy Toyota rozšířil na širokou řadu kompaktních a středně velkých rodinných vozů, sportovních vozů, speciálních i závodních vozů. Vysokoškolští studenti ze 70. let si kupovali Corolly a nákladní auta, dnes jsou spokojeni se svými vozy Camry a Avensis, Toyotě zůstávají věrni, ale stále stoupají ve společenském žebříčku nahoru. Kromě pohodlné a spolehlivé dopravy chtějí také něco navíc – luxus, dokonalejší jízdní vlastnosti, eleganci a exkluzivitu.

Až donedávna museli toto vše - ve vyšší kvalitě - hledat v Evropě. To však již neplatí. Lexus nabízí právě to, co náročný zákazník od automobilu očekává. Právě pro něj je určen tento vůz.

Desetiletí úspěchů zvyšuje popularitu Lexusu v Evropě

Před více než 10 lety se Lexus objevil mezi nejlepšími světovými výrobci luxusních vozů jako zásadně nový výrobek s úplně novým zaměřením. Lexus tvoří v Toyotě naprosto samostatnou značku, jejíž filozofií je "neustálá snaha o dokonalost".

Znamenalo to nabídnout exkluzivitu, promyšlený design a integrovanou koncepci, propracovanost až do nejmenšího detailu a nejvyšší úroveň služeb. Při uvedení značky na trh v USA se zákazníkům představil debutující „prvotřídní luxusní sedan" LS400 a krátce poté i "přístupný luxusní sedan" ES250. Do roku 1993 se Lexus stal jedničkou mezi dováženými luxusními vozy a získal si pověst luxusního vozu v odpovídající ceně, který v nové kvalitě uspokojuje nároky zákazníků.

Ještě více přitažlivosti získala značka Lexus díky novým vysoce výkonným sportovním sedanům a novému marketingovému heslu: „neustálá snaha o dobrou náladu”. Lexus se rozšiřoval, představoval nové, ale stále vpravdě „lexusovské" výrobky. V řadě modelů pro rok 1999 Lexus jako první ze třídy luxusních vozů nabídl osobitý sportovně užitkový (SUV - sport utility vehicle) - RX300.

Vůz RX300, který je nyní nejlépe prodávaným SUV v Americe, přispěl k tomu, že Lexus prodal 185.890 vozů, což představuje oproti roku 1998 zvýšení o 19 %. Podobný nárůst pak byl v USA i v roce 2000 a 2001.

Lexus v Evropě

Popularita a prodej vozů této značky stoupá rychle také v Evropě. Od skromných začátků v roce 1990, kdy se prodalo pouze 1.158 vozů LS400, se v současnosti tento objem znásobil více jak 15x.

Nejprudší nárůst byl zaznamenán v posledních dvou letech. Uvedením nových modelů, jakými jsou GS300 a IS200, ze zvýšil i počet prodaných vozů z 3.500 v roce 1997 na 7.347 v roce 1998 a na 16.308 v roce 1999. Známkou pokračujícího růstu i v roce 2000 bylo téměř 9.000 prodaných vozů v prvním pololetí roku.


dokonalé motory
Ačkoliv můžeme být s tímto růstem spokojeni, je to skutečně pouhý začátek. Současný obrovský rozvoj je základna, která nabízí zákazníkům kompletní řadu vzrušujících nových modelů. Modely RX300, GS300, LS430 a IS200 jsou již na našem a na evropských trzích k dispozici, brzy se k nim u nás připojí i model SC430 a IS300 SportCross.

Evropa je pro novou značku nejprestižnější oblastí. Evropský zákazník je totiž velmi konzervativní. Lexus je určen lidem s vysokou sebedůvěrou, lidem, kteří si nepotřebují vytvářet svůj status nějakým symbolem. Z toho je zřejmé, že se musíme prosadit do více segmentů trhu.

Na rozdíl od některých konkurenčních značek, jejichž modelové řady se překrývají, je každý jednotlivý Lexus osobitým vozem, každý model je určen pro jinou skupinu zákazníků. Tento „individuální marketingový přístup" představuje jedinečnou sílu značky Lexus.

Vůz LS430 (a v budoucnosti SC430) kandiduje na „pravděpodobně nejlepší auto na světě". Představuje vlajkovou loď značky Lexus. Modely IS a GS pak zaujímají téměř 80% celkového objemu prodeje Lexusu. Vůz RX představuje možnost, jak vstoupit na zbrusu nový segment trhu, kde je konkurence dosud malá.

Model IS200 pak přidal značce Lexus nový rozměr. Do vzhledu vozů této značky přinesl více vášně a emocí a jeho zásluhou je, že značka Lexus vstoupila do povědomí mnohem většího počtu lidí. Vůz GS430 přitáhne zákazníky hledající modernější verzi typu GS300, stejně jako bude usilovat o zákazníky prozatím spokojené s vozy jako Mercedes E-Class, sérií BMW 5 či Jaguarem XJ. Vůz GS je ještě modernější a představuje zcela osobitou volbu.

Modely LS, GS a IS200 tvoří v současnosti jen malou část trhu. Avšak model RX300 a poté model SC430 rozšíří možnost volby z typové řady vozů Lexus, zvětší se tím zastoupení značky na trhu a tím i možnosti výběru pro zákazníka. Větší počet modelů znamená intenzivnější pronikání jména Lexus do povědomí lidí. Navíc je stále více vozů této značky vidět už i na evropských silnicích. Zákazníci jsou navýsost spokojeni - v této oblasti se můžeme stále zdokonalovat.

Stejně důležitá jako výrobky samotné je i kvalitní síť vynikajících dealerů, kteří mohou zásadním způsobem ovlivnit jméno značky Lexus po celé Evropě.

Chceme, aby zákazníci v celé Evropě měli s vozy Lexus tutéž zkušenost. Naši dealeři musí umět přesně objasnit všechny funkce našich vozů a poskytovat otevřené a poctivé jednání. Mají velkou zodpovědnost i při řešeni problémů - od drobných technických závad až po vážná nehody. Právě oni mohou utlumit nespokojenost zákazníků spojenou s provozem auta, když řádně splní to, co od nich v nastalých potížích právem očekávají.

Zkušenosti z USA jasně ukazuji; že dokonalé sítě dealerů a služeb zákazníkům představují významnou příležitost k získání náskoku před řadou daleko zavedenějších značek: Lexus je mnohem více než další pěšák v poli. V Americe i v Evropě jsme dosáhli nejvyšší úrovně služeb z celého automobilového průmyslu. Těšíme se na to, že služby budeme dále zlepšovat a že se s nimi seznámí ještě mnohem více lidí.



(zdroj: http://www.lexus.cz/historie-tradice.html)
Odpovědět

Zpět na „Lexus - historie, milníky, události“