Zdravím..
Mám Yarise r.v.2000, najeto cca 25 000 km. Přesto, že auto téměř nejezdí, odchází automatická spojka. Cca 1x za minutu je slyšet zvuk, jako kdyby se dotlakovával hydraulický okruh spojky. Když se podívám do nádržky spojkové kapaliny, je vidět i bublinky. Takže asi permanentně klesá v obvodu tlak ( nějaké těsnění ) a musí se natlakovat. V servisu nebyli překvapeni, prý je to taková edice Yarisů, kde se poprvé Free-tronic použil a nějak se nevyvedl, tak od toho pak upustili. Měli už k opravě dost vozů – většinou prý člověk přijde s vybitou baterií. Jestli to může používáním poškodit i něco jiného, nevím. Zatím raději nejezdím. Asi bych to nechal opravit hned, kdyby oprava nestála cca 30.000,- ( info ze servisu ). To je na 25.000 km docela drahá závada. Nemáte k tomu někdo nějaké info, popř. nějaké levnější, dočasné řešení? Cokoliv.. diky..
free-tronic
zdravím,
trvá ještě problém s free-tronic? pokud vím tak dotlakování probíhá automaticky po otevření dveří řidiče a je nevyhnutelné pro provoz. vybití akumulátoru nastane po špatném dovření dveří, nic z toho není závada.
kvůli čemu myslíš, že odchází spojka? a co chtěli v servisu dělat za 30000, pro nastavení a odvzdušnění spojky existuje servisní postup
trvá ještě problém s free-tronic? pokud vím tak dotlakování probíhá automaticky po otevření dveří řidiče a je nevyhnutelné pro provoz. vybití akumulátoru nastane po špatném dovření dveří, nic z toho není závada.
kvůli čemu myslíš, že odchází spojka? a co chtěli v servisu dělat za 30000, pro nastavení a odvzdušnění spojky existuje servisní postup
ahoj.. trvá.. Že není něco v pořádku soudím dle toho, že dotlakování probíhá nejen při otevření dveří, ale neustále periodicky (cca 6x za minutu ) i v průběhu chodu motoru. Pořád. Začal jsem to pozorovat, když jsem nemohl zařadit a zůstal stát v provozu na semaforech - nádržka kapaliny pro spojku byla skoro prázdná. Z ničeho nic. Dolil jsem a od té doby nikam neunikla. U jednoho servismana se objevil názor, že natekla do té "koule" vedle - nevím jak to nazvat. A v tom prvním Toyota servisu právě tvrdili, že je nutná výměna té "koule", agregátu, a přijde to na cca 20 000 bez práce já nevím čeho ještě. Těm jsem ale moc nevěřil - stál jsem venku a viděl, že během několika minut přistavili auto venku a po dvou hodinách mne tvrdili, že dvě hodiny prováděli diagnostiku. Nakonec jsem zaplatil jen jednu a dodnes lituji, že jsem si nevyžádal protokol o diagnostice - měl bych jasno. Jen doufám, že ježdění tomu neublíží i jinak, pokud jde opravdu o závadu. Jinak souběžně s problémem "zvuku" obvodu spojky pozoruji i divné řazení - čas od času se řadící páka jakoby neodvaluje po dráze( klasický pocit při řazení ) ale doslova ustřelí do neutrálu s pocitem, že byla přes něco nepřirozeně přetažena. Ale bez jakéhokoliv násilí, snad ještě lehčeji než když řadí jak má. Snad jsem to všechno popsal dobře - myslíš, že by to pořád mohla být otázka nastavení spojky? Díky..
zdravím,
podle popisovaných problémů bych řekl, že opravdu není dobře odvzdušněná spojka anebo je špatně nastavený systém spojky. Problém vidím v malém zdvihu pístku, který ovládá vypínání spojky. Ta koule je akumulátor tlaku a opravdu se do něj přemisťuje kapalina z nádržky, ale hladina v nádržce musí zůstat mezi ryskami MIN a MAX, přičemž v klidu musí dosahovat MAX.
Na odvzdušnění akumulátoru i válečku spojky a nastavení ovládacího systému spojky je postup, který se nedá zvládnout za pár minut, odhadl bych to tak na 10 - 15 minut s přípravou. Pokud kapalina neprolíná ven a za provozu nesvítí kontrolka free-tronic na palubovce tak bych začal odvzdušněním.
podle popisovaných problémů bych řekl, že opravdu není dobře odvzdušněná spojka anebo je špatně nastavený systém spojky. Problém vidím v malém zdvihu pístku, který ovládá vypínání spojky. Ta koule je akumulátor tlaku a opravdu se do něj přemisťuje kapalina z nádržky, ale hladina v nádržce musí zůstat mezi ryskami MIN a MAX, přičemž v klidu musí dosahovat MAX.
Na odvzdušnění akumulátoru i válečku spojky a nastavení ovládacího systému spojky je postup, který se nedá zvládnout za pár minut, odhadl bych to tak na 10 - 15 minut s přípravou. Pokud kapalina neprolíná ven a za provozu nesvítí kontrolka free-tronic na palubovce tak bych začal odvzdušněním.