Podrazovani na jednicku
Podrazovani na jednicku
Nevim jestli je to vada nebo vlastnost prevodovky, ale dejme si priklad ze zivota:
Radim 1, rozjizdim se na 15km/h a protoze uz pred sebou vidim kolonu tak radim 2 a nechavam auto dojet. Najednou se ale kolona rozjizdi a cesta je do mirneho kopce tak si chci pri 8km/h podradit na 1 ale ouha. Rychlostni stupen proste nejde zaradit ani pres opakovane snazeni a zapadne presne po klesnuti rychlosti na 5km/h.
Je to tedy nejaka ochrana prevodovky proti zarazeni prilis nizkeho prevodove stupne pry vysoke rychlosti nebo je to "jenom" zavada? Diky za rady
Radim 1, rozjizdim se na 15km/h a protoze uz pred sebou vidim kolonu tak radim 2 a nechavam auto dojet. Najednou se ale kolona rozjizdi a cesta je do mirneho kopce tak si chci pri 8km/h podradit na 1 ale ouha. Rychlostni stupen proste nejde zaradit ani pres opakovane snazeni a zapadne presne po klesnuti rychlosti na 5km/h.
Je to tedy nejaka ochrana prevodovky proti zarazeni prilis nizkeho prevodove stupne pry vysoke rychlosti nebo je to "jenom" zavada? Diky za rady
Re: Podrazovani na jednicku
Toto sa myslím niekde už spomínalo a aj rozoberalo...
Musíš napísať ,o aký ročník ide.Skôr ti tu potom presnejšie poradí niekto.
Píšem za seba:
To ti je tak...
Viac-menej každé auto -bez rozdielu v značke-je iné v tom jeho slova zmysle-proste ten konkrétny "kus" prevodovky má takú povahu. Niekto nedá tu jednotku ani za pána Jána až možno pokiaľ nezastaví,ale napríklad u mňa (klop-klop) nie je problém dať jednotku aj v 20km/hod.(a to nepreháňam!). Záleží do značnej miery aj od toho,kedy vycítiš pri radení(alebo teda podradovaní) tú "pravú" chvíľu pri opatrnom tlačení do jednotky na rýchl.páku.Ale ani toto nie je 100%. Takže skús nájsť s ním "spoločnú reč" a možno sa ti "poddá",alebo može byť,že je práve tvoj kus z tých "tvrdohlavých" prevodoviek.Samozrejme predovšetkým musí byť dobre zohriatý motor...Rozhodne to však podľa mňa závada nie je
Musíš napísať ,o aký ročník ide.Skôr ti tu potom presnejšie poradí niekto.
Píšem za seba:
To ti je tak...
Viac-menej každé auto -bez rozdielu v značke-je iné v tom jeho slova zmysle-proste ten konkrétny "kus" prevodovky má takú povahu. Niekto nedá tu jednotku ani za pána Jána až možno pokiaľ nezastaví,ale napríklad u mňa (klop-klop) nie je problém dať jednotku aj v 20km/hod.(a to nepreháňam!). Záleží do značnej miery aj od toho,kedy vycítiš pri radení(alebo teda podradovaní) tú "pravú" chvíľu pri opatrnom tlačení do jednotky na rýchl.páku.Ale ani toto nie je 100%. Takže skús nájsť s ním "spoločnú reč" a možno sa ti "poddá",alebo može byť,že je práve tvoj kus z tých "tvrdohlavých" prevodoviek.Samozrejme predovšetkým musí byť dobre zohriatý motor...Rozhodne to však podľa mňa závada nie je

Naposledy upravil(a) muco dne pon 05.01.2009, 23:03, celkem upraveno 1 x.
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota Auris 1.8 hybtid
Re: Podrazovani na jednicku
nitro: co bylo výše napsáno platí! Napíšu ti ještě něco, takhle jsem najezdil s yarisem 1,0vvti asi 70tis.km (hrůza a strach hlavně v křižovatkách - rychle se z malé rychlosti rozjet...ALE JAK??nitro píše:Nevim jestli je to vada nebo vlastnost prevodovky, ale dejme si priklad ze zivota:

možná náhoda, možná další okolnosti, ale to auto se rozjede i na dvojku (!!) a i do mírného kopečka

Nitro: Mam presne tie iste skusenosti. Zrejme ide o vlastnost auta -> mozno system proti pretoceniu motora pri nechcenom zaradeni 1. stupna.
Uz som niekde pisal, ze obcas pomaha pustit spojku, znovu ju zosliapnut a opat zaradit jednotku. Niekedy to takto na druhy pokus ide. V podstate je to rovnaky system, ako ked nejde zaradit spiatocka.
Uz som niekde pisal, ze obcas pomaha pustit spojku, znovu ju zosliapnut a opat zaradit jednotku. Niekedy to takto na druhy pokus ide. V podstate je to rovnaky system, ako ked nejde zaradit spiatocka.
Toyota Yaris NG | 1.3 VVT-i | SOL | 1G3 | Popoluška
když má auto řídící jednotku (ECU) tak motor přetočit nejde!borland píše:..mozno system proti pretoceniu motora pri nechcenom zaradeni 1. stupna.
to je vlastnost převodovky, že nemá synchrony pro jedničku (některá auta mají!) - yaris je proti všeobecnému názoru úplně jednoduché auto!!
pro yarise je rychlost 10-15km/hod nejproblematičtější - jednička tam rychle nejde a dvojka to většinou neutáhne (u mě už ano

edit: myslels to tak, když by se náhodou zařadila jednička třeba ve 100km/h? aha, tak to samozřejmě přetočit takhle jde!
- Pavo.B.
- Věčnej rejpal
to by ti radicka ukopla ruku ,josuk píše:edit: myslels to tak, když by se náhodou zařadila jednička třeba ve 100km/h? aha, tak to samozřejmě přetočit takhle jde!borland píše:..mozno system proti pretoceniu motora pri nechcenom zaradeni 1. stupna.
proste nema synchrony a konec
- na jednicku je pocitano jen s rozjezdem , zadny kraviny proti pretoceni motora , kdyz vychytate otacky tak zaradite , to je stejny jako kdyz se ja rozjizdim a chci dat dvojku , jelikoz jap. motor ma rad otacky tak pokud auto pekne nerozjedu nebo neradim s meziplynem , tak musim cekat nez to synchrony srovnaj - jinak nezaradim plynule
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Diky vsem za odpovedi. Rok vyroby je 2004 a motor 1.0. Asi jsem se spatne vyjadril s tim rozjezdem do kopce - neni problem to utahnout na dvojku s lehkym prislapnutim spojky, ale obcas mi to prijde zbytecne kdyz by to jednicka zvladla lip.
Pred yarisem jsem jezdil s novou fabii(a vlastne i starou) a tam jsem si prave na podrazovani na jednicku zvyknul, ale pokud je to vlastnost auta tak je vsechno v poradku
Pred yarisem jsem jezdil s novou fabii(a vlastne i starou) a tam jsem si prave na podrazovani na jednicku zvyknul, ale pokud je to vlastnost auta tak je vsechno v poradku

- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem měl u zelené zřejmě v horším stavu synchrony na dvojce, nešlo mi z 1 řadit ve vysokých otáčkách a postupně pak asi i na 3, kam to občas ze 2 šlo ztěžka.Pavo.B. píše:proste nema synchrony a konec
- na jednicku je pocitano jen s rozjezdem , zadny kraviny proti pretoceni motora , kdyz vychytate otacky tak zaradite , to je stejny jako kdyz se ja rozjizdim a chci dat dvojku , jelikoz jap. motor ma rad otacky tak pokud auto pekne nerozjedu nebo neradim s meziplynem , tak musim cekat nez to synchrony srovnaj - jinak nezaradim plynule
Jak tomu předcházet, resp. jak se chovat, aby synchrony vydržely a dalo se řadit snadno ?
U současné stříbrné je všechno ok, btw i na jedničku v nenulové rychlosti podřadím. Možná ale dávám nevědomky meziplyn

Podľa mňa to možno bolo skôr myslené tak,že riadiaca jednotka by nemala dopustiť,aby si motor "roztrhal"(neviem ako to napísať inak)...Jednoducho z bezpečn.dôvodov je na určitých kritických otáčkach "obmedzovač" zvyšovania otáčok.Idaho píše:bože na tuhle hovadinu jsi přisel jak???josuk píše: když má auto řídící jednotku (ECU) tak motor přetočit nejde!
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota Auris 1.8 hybtid
Stačí tu jedničku zlehka zařadit - pomalu - plynule. Pak to jde
Mám to u sebe vyzkoušené. Jak na starém Yardovi, tak i na novém NGčku. Jinak pokud si dobře vzpomínám, tak na starých autech již bez synchronů
stačilo 2x zmáčknout spojku před zařazením a taky to fungovalo.

Toyota Yaris 998 r.v. 2001
Toyota Yaris 1,3 NG Terra Cool r.v. 2007
Toyota Yaris 1,8 T-Sport r.v. 2007
Toyota Yaris 1,3 NG Terra Cool r.v. 2007
Toyota Yaris 1,8 T-Sport r.v. 2007
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
práve to byla reakce na to co jsi pozdeji oeditoval. ECU nemá nic společného s ochranou přetočení motoru, ta ti pouze zabrání aby jis motor nemohl vytočit dovysokých otáček sešlápnutím plynu ale pokud tam ve 140 kopneš dvojku tak uvidíš jak to i bez plynu hezky přetočíš..josuk píše:když tam vrazim nízkej kvalt tak jo, v tom smyslu jsem editoval. Jinak nejde přetočit!!Idaho píše: bože na tuhle hovadinu jsi přisel jak???
Napiš sem dyžtak PROČ, takovýhle výkřiky jsou na (h....) nic.