Zdeni, prave noveho Yarisa kupujem. Pri preberani budem postupovat rovnako, ako pri Peugeotoch 207, ktore sa vyrabaju u nas v Trnavskom zavode PSA.
Co sa tyka zlicovania dielov karoserie, najskor by som sa zameral na vsetky dvere, ci nie su prilis utopene alebo naopak - vybulene vzhladom na bocnu stranu karoserie. Toto by som kontroloval v pravidelne od seba vzdialench bodoch po obvode dveri. Dalej je to velkost medzery piatych dveri (kufra) od strechy. Este by to chcelo skontrolovat licovanie kapoty s karoseriou na pravej a lavej strane. Casto sa stava, ze na jednej strane je kapota utopena a na druhej strane trci von - cize kapota je skrutena (bavime sa o schodiku 2-3 mm oproti kapote). Dalsou zastavkou by mohlo byt licovanie predneho a zadneho naraznika s karoseriou v oblasti ich styku - ci su dobre zarovnane, alebo je tam schod. Poslednou zastavkou je kontrola laku - to chce ale dobre svetelne podmienky. Tzn. ci nenajdes na laku nejake bublinky, necistoty, nebodaj skrabance, ale daj si pozor aj na rozny odtien farby naraznikov a farby karoserie.
Pri karoserii by mali byt v norme odchylky max. (1,5 - 2) mm.
Interier: Tu je toho kopec. Kazdy Yaris ma problem s licovanim bocnej uchytky dveri na strane vodica (tam, kde je elektr. ovladanie okna). Spajaju sa tam dva sede plasty a vzdy je tam cca 1mm schod. Dalej su to problemy dvierok uloznych priestorov pred vodicom (za volantom) a pred spolujazdcom z hladiska licovania s palubnou doskou. Dalej si treba vsimat vsetky obklady interieru v mieste prechodu (spoja) s inym plastovym dielom - ci tam nie je velka medzera. Este by som si pozrel sedadla (chyby materialu), a ci nevrzgaju pri statickom zatazeni po prechode na iny zub (ked si sedadlo odsunies alebo prisunies).
Bez fotiek su tieto opisy mozno zbytocne. Snad aspon trochu pomoze. Viac ale bojim veci, ktore nevidis - motor, prevodovka, klimatizacia. To sa ukaze az pocas realneho pouzivania a tu plati to, co napisal Todler...