Jak jsem vyřešil chyby P0420 a P0430

vše ohledně modelové řady Previa
Odpovědět
maslisko
Navigátor

Jak jsem vyřešil chyby P0420 a P0430

Příspěvek od maslisko »

V poslední době jsem se potýkal s nedostatečnou účinností katalyzátoru - svítilo na mě „pečené kuře“ a diagnostika hlásila chyby P0420/P0430. Souvisí to s tím, že auto u předchozího majitele nějaký neurčený čas jezdilo na příliš bohatou směs (kvůli špatným lambda sondám), tudíž nejspíš došlo k zanesení katalyzátoru zbytky nedokonale spáleného benzínu.

Řešil jsem, co s tím, abych neměl u příštích emisí problém. Nechal jsem si emise měřit v servisu a vyšly v pohodě. Nicméně jednotka, známá svou přecitlivělostí na účinnost katalyzátoru, si stála za svým. Po prostudování oficiální metodiky měření emisí (dokument MDČR) jsem sice došel k tomu, že vyletět bych neměl, ale ta oranžová kontrolka se mi prostě nelíbí :)

Hledal jsem, jestli se dá katalyzátor nějak vyčistit. Nejjednodušší možnost byla nalitím něčeho do nádrže. Těch čističů je k dispozici víc, ale podle recenzí jsem se rozhodl pro BG 208 44K.

Nalil jsem to tedy do nádrže při tankování do plna a čekal, co se bude dít. První dvě třetiny nádrže jsme odjezdili krátkými trasami (buď 2+2 km, nebo 8+8 km) a dneska jsme vyrazili na delší, cca dvousetkilometrový výlet.

Když jsme odjížděli z cíle výletu, krátce po nastartování jsem si všiml, že kontrolka motoru nesvítí! Samozřejmě jsem nejprve podezříval žárovku z přepáleného vlákna, ale při dalším zapnutí zapalování jsem viděl, že normálně funguje.

Takže můj problém se zdá být vyřešený a mám samozřejmě velkou radost :-)
Toyota Previa 2.4 VVT-i MY02 alias Kinderwagen
Subaru Forester 2.0 MY01 5MT alias Forejs
Ex: Honda Civic 1.5 VTEC MY97 4D alias Chřestýš
Tomiq
Věčnej rejpal

Re: Jak jsem vyřešil chyby P0420 a P0430

Příspěvek od Tomiq »

A tys tu chybu nemazal?
Ta chyba tam v určitý okamžik vznikne a kontrolka se trvale rozsvítí. Nejspíš po delší době zhasne sama, ale ta chyba zůstane uložená v řj. To, že zhasla po nalití přípravku, si myslím, je náhoda. Zda to pomohlo, ukáže čas. Mě se P420 a P430 rozsvěcí u obou aut na LPG jednou za uherák (5tis. km) a to vždy, když jedu konstantním výkonem např. po dálnici. Vždy ji smažu rovnou za jízdy a v poho. U Fábie mám kat nový asi 20tis km. Když byl v háji, rozsvěcela se P 420 po pár km.
Kořen slova Toyota je Toy!
maslisko
Navigátor

Příspěvek od maslisko »

Tu chybu jsem zpočátku mazal, ale vždycky se hned po dokončení testovacího cyklu rozsvítila znovu, takže jsem ji přestal mazat a jezdil dlouhou dobu s ní. To, že teď zhasla, podle mě náhoda není, protože předtím za celou dobu sama od sebe nezhasla ani jednou. Většinou to sice byly moc krátké trasy na to, aby se ten konkrétní test spustil (a tedy aby vůbec byla šance na to, že by kontrolka mohla sama zhasnout), ale rozhodně tam byla jedna dlouhá cesta, kdy ty testovací cykly proběhly.

To, že chybu po připojení na diagnostiku uvidím, očekávám, ale bude to nejspíš v historických chybách. Každopádně krátce před aplikací přípravku jsem byl v servisu na měření emisí a mám vyfocený průběh signálu zadních lambda sond. Chystám se tam znovu na tutéž proceduru, takže budu moct zhodnotit, jak doopravdy se ta věc podepsala na stavu katalyzátoru.
Toyota Previa 2.4 VVT-i MY02 alias Kinderwagen
Subaru Forester 2.0 MY01 5MT alias Forejs
Ex: Honda Civic 1.5 VTEC MY97 4D alias Chřestýš
mraq
Člen Týmu

Příspěvek od mraq »

Tak to dej pak schválně vědět po tom servisu, jak bude vypadat ten průběh signálu. Já stejný přípravek použil v květnu a mne to bohužel nijak nepomohlo.
Toyota Previa 2.4i, 2AZ-FE
Odpovědět

Zpět na „Previa“