Zdar,
jedná se o obecné téma k diskusi, které by mohlo být kdekoliv, ale doufám že se tu k němu připojí především fundovaní lidé jako Libor a další, kteří mají zkušenosti z oblasti měření emisí.
Náhodou jsem si teď vzpoměl, že se někde tady probíralo téma spojené s výfukovými plyny. Obecně na svodech 5g 6g MR2 prostě na čemkoliv je tepelný štít, jehož účelem je primárně nespálit si ruce a nevypálit motorový prostor. Spousta lidí při různých úpravách dává štít pryč, aby se jim tam lépe lezlo a svody se omotají speciální tepelnou páskou.
Zajímalo by mě, jak je to pak s "pozitivním" ovlivnění emisí ? Tím že se svody omotají tak se jednoznačně mírně zvedne teplota výfukových plynů, což by mohlo být pozitivní pro katalyzátor, který by tak při studeném startu začal dříve fungovat naplno...
Zkoušel s tím někdo ty emise měřit ?
Dík za dovysvětlení...
Emise / teplota spalin / omotávka na svody
- MichalS
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Emise / teplota spalin / omotávka na svody
Po 5ti letech jsem obnovil web s Celicama - schemata, linky, navody, fotodokumentace - http://www.t18.wz.cz
- Stan
- Carina crusader
- Kontaktovat uživatele:
Re: Emise / teplota spalin / omotávka na svody
Já když byl teda na STK a emisích, tak jsem tam měl lehce omotaný svody i ten plechovej kryt. A neprošel jsem
Prej katalyzátor v hajzlu. Naštěstí dědula technik měl rozum a dal mi to.
Teď mám kryt pryč a svody omotaný mnohem poctivěji. K tomu od katu dozadu novej výfuk. Uvidím v srpnu, jak to půjde

Teď mám kryt pryč a svody omotaný mnohem poctivěji. K tomu od katu dozadu novej výfuk. Uvidím v srpnu, jak to půjde

Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
- MichalS
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Zdar,
díky za reakci - cílem topicu nebylo vymýšlení teorií jak by šlo projít ME bez katu se zapáskovanýma svodama
. Zajímalo by mě spíše o kolik procent by mohly emise jako takové s funkčním katalyzátorem při zapáskovaných svodech klesnout. Bla bla bla aby kat správně fungoval, musí být rozehřátý na provzní teplotu jak asi všichni ví (samosebou i lambda), čím dříve by se díky zapáskovaným svodům zahřál, tím dříve začne fungovat a mě by zajímala pak až ta provozní doba po tom.
Skoro až mám chuť změřit teplotu katu inframěřákem, zapáskovat to a zkoušet znovu.
OFFTOPIC:
Čas od času pročítám něco málo i o jiných autech - 7er.cz fórum, kde jsou taky, krom 200sx.cz, docela dobré perly... Na 7er se řešila zajímavá teorie, kdy auto s načnutými ale stále nějak funkčními katy projde bezproblémů ME, pokud se benzín napančuje E85tkou. Nevím co to bylo za sedmou řadu, nevím kolik tam bylo reaktivních gumových těsnění atd atd ale ta myšlenka mě taky zaujala. Někdo tam do toho snad připsal, že se tam E85tky nesmí dát moc, že to údajně technik pozná ale to je už možná pohádka... až tak hluboce s měřiči jsem to nikdy nezkoumal ale určitě se na to někoho zeptám.
díky za reakci - cílem topicu nebylo vymýšlení teorií jak by šlo projít ME bez katu se zapáskovanýma svodama

Skoro až mám chuť změřit teplotu katu inframěřákem, zapáskovat to a zkoušet znovu.
OFFTOPIC:
Čas od času pročítám něco málo i o jiných autech - 7er.cz fórum, kde jsou taky, krom 200sx.cz, docela dobré perly... Na 7er se řešila zajímavá teorie, kdy auto s načnutými ale stále nějak funkčními katy projde bezproblémů ME, pokud se benzín napančuje E85tkou. Nevím co to bylo za sedmou řadu, nevím kolik tam bylo reaktivních gumových těsnění atd atd ale ta myšlenka mě taky zaujala. Někdo tam do toho snad připsal, že se tam E85tky nesmí dát moc, že to údajně technik pozná ale to je už možná pohádka... až tak hluboce s měřiči jsem to nikdy nezkoumal ale určitě se na to někoho zeptám.
Po 5ti letech jsem obnovil web s Celicama - schemata, linky, navody, fotodokumentace - http://www.t18.wz.cz
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
O kolik se zlepší účinnost katu jsem nikdy netestoval,lambda má svoje topení a musí provozní teploty dosáhnout do 30s bez toho aniž by ji ohřívalo něco dalšího. Já jsem naopak všechny vyndal aby byl výfuk bez jakýchkoli restrikcí a páskou omotal až ke koncovce. To pak plyny drží teplotu i rychlost. Jakmile chladnou zmenšují objem a zpomalují se. Proto pricipielně je správně výfuk,který se ke konci zužuje. Široká roura ničemu neprospěje. A s pomocí E85 se opravdu emise a kat obejít dají. Technik to za prvé pozná podle čuchu a potom ví co má měřit. E85 by v techničáku mělo být napsáno jako alternativní palivo. A o co méně má e85 měřitelného CO o to víc má kyslíku.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tady jsem ti nahrál kratkou ukázku funkce lambdy na mém WB O2 kitu.Lambda controller: http://youtu.be/746ciGNBLBQ
Zobrazuje lambdu (umí až lambda 5),kyslík,a/f poměr a teplotu samotné lambdy. V dalším umí měřit COx a NOx,ale to nepoužívám
Zobrazuje lambdu (umí až lambda 5),kyslík,a/f poměr a teplotu samotné lambdy. V dalším umí měřit COx a NOx,ale to nepoužívám
- MichalS
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Dík Libore za fundovanou odpověd - pro zajímavost určitě prostuduju...
Ještě bych se zeptal na ten tvar zužujícího se výfuku - pro info já nestavím a nestavěl jsem žádné upgradované Celici apod. pouze se tím volnočasově bavím, má na mě kontakt už pár lidí, kteří se mnou čas od času konzultují nějaké svoje nápady, ale tak daleko jako u tebe nikdo nedošel. Už jsem je např. odkazoval na prostudování indukčního sání nebo pasivního podtlaku motoru nebo jak se to jmenuje (ta píšťala ve výfuku pod speciálním úhlem) - pouze jsem na to ty lidi navedl ale dál jsem neměl možnost to nějak osobně testovat.
Jak by měl ten výfuk teda vypadat, asi to nebude pouze zužující se svařenec ?
Ještě se k tomu zužujícímu výfuku musím zeptat - bavíme se o uplatnění na atmo nebo turbo motoru ?
Dík za info
Ještě bych se zeptal na ten tvar zužujícího se výfuku - pro info já nestavím a nestavěl jsem žádné upgradované Celici apod. pouze se tím volnočasově bavím, má na mě kontakt už pár lidí, kteří se mnou čas od času konzultují nějaké svoje nápady, ale tak daleko jako u tebe nikdo nedošel. Už jsem je např. odkazoval na prostudování indukčního sání nebo pasivního podtlaku motoru nebo jak se to jmenuje (ta píšťala ve výfuku pod speciálním úhlem) - pouze jsem na to ty lidi navedl ale dál jsem neměl možnost to nějak osobně testovat.
Jak by měl ten výfuk teda vypadat, asi to nebude pouze zužující se svařenec ?
Ještě se k tomu zužujícímu výfuku musím zeptat - bavíme se o uplatnění na atmo nebo turbo motoru ?
Dík za info
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Svody a výfuk je alchymie. Mluvíme li o atmo motoru tak pro co nejvyšší výkon nesmí v něm být žádný protitlak. Naopak,pokud pojedu na eco a spotřebu tak nějaký protitlak potřebujeme,abychom zbrzdili výplach. Průměry a průtoky se stanovují na základě nejčastějšího spektra použitelných rpm. U závodních týmů to jde tak daleko,že se používají třeba výfuky postavené k dané trati. Vůbec si nemyslím že bych došel ndaleko. Naopak,čím víc vím,tím je to horší. 

- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Jo a abych nezapomněl. To co ohřívá kat není teplota výfukových plynů,ale probíhající chemická reakce v něm.
- micron
- Fantom fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já bych to nechal bejt
když to fachá fain... štít mam 

Imm0rt@l 1989 YAMAHA 706 Sci-Fi CAT 2.0 GTi C3LL 30* years anniversary Blue Metal 8J1++