Lupání v řízení

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
jees
Navigátor

Lupání v řízení

Příspěvek od jees »

Ahoj,

poslední dobou jsem začal registrovat celkem dost nepříjmené lupnutí při větším pootočení volantu. Děje se to jenom za jízdy a při větším rejdu. Z volantu se ozve jakoby takové "puk". Auto zatáčí v pohodě, ale přeci jenom človek trochu znejistí... :D
Tady se řešilo něco podobného pro Auris: http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=24159

Symptomy jsou úplně stejné, takže mi asi nakonec nezbude nic jiného než navštívit servis, ale chtěl jsem se předtím ještě zeptat, jestli jste někdo neřešil něco podobného i na Yarisovi. Jde o Yaris HSD 2013.
Díky.
jees
Navigátor

Re: Lupání v řízení

Příspěvek od jees »

Tak jsem dnes byl v servisu. Řízení mi zkontrolovali a promazali, ale žádný závažný problém nenašli.
Nicméně nakonec jsme s technikem při testovací jízdě našli na pravou příčinu toho cvakání/lupání. Příčina není v řízení ale v páčkách blinkrů. Když se točí volantem bez blinkrů, tak je chod absoutně tichý. Logicky jsem nejdříve přisuzoval problém řízení, protože bez blinkrů nejezdím :)

Zkoušeli jsme Aurise, co tam měli, a ten tohle nedělal. Točení volantem i při blinkrech bylo krásně tiché. Žádné cvakání. Technik pak ještě vyštrachal nějakého Yarise a dle něj to dělal taky. U toho jsem ale osobně nebyl, takže nevím. Dle technika je to prý normální. No, mě se to moc nezdá. Možná jsem poslední dobou přecitlivělý a všímám si zdánlivých blbostí, ale jsem si skoro jistý, že to určitě dříve ve volantu takhle necvakalo.

Natočil jsem krátké video, kde je při každém otočení volantu ať už doprava nebo doleva slyšet "klik".

Video je zde: https://youtu.be/sLWvI4QfPAM

Co si o tom myslíte? Je tohle normální? Dělá vám to taky?
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

To jezdíš i do zatáček s blinkrama.......? :D
Tohle neřeš, nezapomeň, že Yaris je jiná cenová kategorie, než Avensis.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
jees
Navigátor

Příspěvek od jees »

Jezdím převážně město, takže blikám dost :D
Je mi jasné, že Yaris je trochu jinde než Auris, ale zase úplný low-cost, kde rachtá úplně všechno, to taky není. Resp. neměl by být. Omlouvat nepříjemné projevy auta jeho cenou je bohužel častá mantra servisů. Typicky: "Pane, co byste chtěl - vždyť je to jenom Yaris." Nicméně si nemyslím, že je to úplně správné.

Spíše mi jde o to zjistit, jestli tohle nepříjemné cvakání ve volantu má každý Yaris. Pokud ano, tak se na to vykašlu a řešit to nebudu. Pokud ne, tak je asi někde něco špatně a má smysl to dále řešit případnou výměnou "něčeho" ve volantu.
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

Pokud máš auto v záruce reklamuj, trvej na sepsání reklamačního protokolu (jedná postup dle občanského zákoníku). V případě, že servis tvrdí, že se jedná o vlastnost ať to do reklamačního protokolu napíše, tím vlastně neuzná reklamaci a lze pak postupovat dál v souladu se zákonem.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
jees
Navigátor

Příspěvek od jees »

Čepo: Ano, auto je v záruce. Rok výroby je 2013 (Yaris III), takže modelově jako tvoje. Když se podíváš na to video, můžeš mi prosím říct, že tam tohle cvakání u svýho Yarise nemáš? Pokud ano, tak jdu do reklamace. Díky.
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

Já mám Aurise, s Yarisem (1,0 l)jezdí manželka. Půjdu to vyzkoušet a dám vědět.
indet
Manager Týmu

Příspěvek od indet »

jees píše:Tak jsem dnes byl v servisu. Řízení mi zkontrolovali a promazali, ale žádný závažný problém nenašli.
Nicméně nakonec jsme s technikem při testovací jízdě našli na pravou příčinu toho cvakání/lupání. Příčina není v řízení ale v páčkách blinkrů. Když se točí volantem bez blinkrů, tak je chod absoutně tichý. Logicky jsem nejdříve přisuzoval problém řízení, protože bez blinkrů nejezdím :)

Zkoušeli jsme Aurise, co tam měli, a ten tohle nedělal. Točení volantem i při blinkrech bylo krásně tiché. Žádné cvakání. Technik pak ještě vyštrachal nějakého Yarise a dle něj to dělal taky. U toho jsem ale osobně nebyl, takže nevím. Dle technika je to prý normální. No, mě se to moc nezdá. Možná jsem poslední dobou přecitlivělý a všímám si zdánlivých blbostí, ale jsem si skoro jistý, že to určitě dříve ve volantu takhle necvakalo.

Natočil jsem krátké video, kde je při každém otočení volantu ať už doprava nebo doleva slyšet "klik".

Video je zde: https://youtu.be/sLWvI4QfPAM

Co si o tom myslíte? Je tohle normální? Dělá vám to taky?
To lupnutí je normalni a podobně, ale trochu tišeji a decentněji zní i u Versa. Obdobně kdysi cvakal Favorit. Z mého pohledu to neni nic co by tě mělo znepokojovat.
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

2 jees
Tak jsem to dnes zkusil na Yarise 1,0 při nastartovaném motoru na volnoběžných otáčkách a to cvaknutí tam je, přijde mi ale podstatně decentnější než je na videu.
jees
Navigátor

Příspěvek od jees »

Díky moc všem za pomoc. Já si právě taky myslím, že dříve to rozhodně takhle hlasitě necvakalo.
No, asi to budu dále řešit se servisem, protože tohle je fakt na prášky :D Při každém zatočení mám pocit, že mi z volantu vyskočí všechna pérka :D
Fidla
Člen Týmu

Příspěvek od Fidla »

Zkousel jsem to na yarisovi 2004 a 2009, cvakani v obou pripadech
Odpovědět

Zpět na „Yaris“