Zlobivej Yára

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
Toyomann
Člen Týmu

Zlobivej Yára

Příspěvek od Toyomann »

Zdravim zdejší členy :)

Do rodiny jsme si pořídili druhé auto s tím, že bude sloužit zejména mé přítelkyni a to ve městě a na dojíždění do práce.
Jde o kup z druhé ruky a jak je z názvu patrné jedná se o Yarise rv. 1999, 1.0 Vvti 50Kw.

Po dovezení domů proběhla kontrola diagnostikou, která detekovala vadnou lambda sondu a to přesně tu, která je za katíkem. Inu nechal jsem jí vyměnit, přičemž byla provedena i výměna oleje, svíček a vzduchového filtru a zkontrolována těsnost výfuku, který je zde od katíku nový.
Přítelkyně byla nadšená a víc než doma sem jí potkával v garáži, kde prodřela nejeden hadr a vystříkala balení ironu a cockpit spraje. :D

Zhruba před 14 dni mi ráno volá, že nedojela do práce a co má dělat, že jí svítí nějaka oranžová kontrolka a že na mě počká. Dorazim na místo, sednu do Yáry, natočim a jedem. Zajímavé, říkám si, nikde na mě nic nesvítí nebliká, auto jede jak má. Po práci zajedu do servisu, kde na diagnostice nic nezjistili. Samozřejmě, že v servisu při kontrole se auto chovalo úplně normálně, servisák si neví rady. Před několika dny se vše opakovalo, přítelkyně jede z práce a v kopečku ji to chcípne a nemůže nastartovat. Opět přijedu na místo, nastartuju a po dvou vteřinách opět chcípne a rozsvítí se oranžová kontrolka chceck engine. Až na třetí pokus, kdy jsme to pekelně prošláp :twisted: se auto ustálilo a vyjeli jsme domů ( kontrolka svítila po čas jízdy až dom).

Nyní je auto v jiném servisu na diagnostice. zatím jsem nechal vyměnit tedy Palivový filtr a vyčistit váhu vzduchu, problém se stále opakuje a svítí oranžová kontrolka chceck engine.

Projel sem i dost zahraničních webů, kde na jednom jsme se dozvěděl, že za tu oranž. kontrolku může rozvodový řetež a je potřeba jej vyměnit, údajně předepsaný servisní interval pro výměnu řetezu není. Uvidím, co se povede zjistit na diagnostice a koncem měsíce budu nechávat měnit rozvodový řetěz a vodní pumpu, snad to pomůže.

Pokud budete mít někdo jakoukoliv poznámku, tak sem sní. A za kontakt na šikovného mechanika nebo autotronika, který se v těchto vozech vyzná v Ústeckém kraji se nebudu zlobit.

Mějte se hezky, ať vám to jezdí. :wink:
Toyomann
Člen Týmu

Re: Zlobivej Yára

Příspěvek od Toyomann »

Dnes kolem 16 hod. telefonát ze servisu.
Auto jezdí, diagnostika odhalila chybu v zapalovacím okruhu, tato byla vymazána a mně bylo sděleno, že mám jezdit a pokud se závad znovu projeví, tak opět navštívit servis, s tím, že si Yáru pár dní nechají.

Co mně tak ještě napadá, je, že by mohla být jedna z cívek špatná a nebo snímač otáček na klikové hřídeli, jelikož na volnoběh otáčky kolísají a váhu vzduchu jsem už vyčistil. Nyní se chystám na vyčištění skrtící klapky.
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

Nám kolísaly otáčky, když byla diravá hadice na podtlaku, je jich víc prohlídni to.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
Toyomann
Člen Týmu

Příspěvek od Toyomann »

Dnešní dopoledne jsem strávil v garáži, kde jsem si vyčistil klapku sání, pak zkontroloval hadice podtlaku a vůbec všechny. No závadu jsem žádnou nikde nezjistil.

Auto chytlo na škytnutí, ale aby té radosti nebylo tolik, tak cca po 5 minutách chcíplo.Takže vše stále stejné.

Nicméně mi psali z Toyoty, že oranžová kontrolka motoru se rozsvítí v případě nutnosti výměny rozvodového řetězu, ale o chcípání tam nebyla ani zmínka.

Rozvody každopádně dělat budu, i přesto vás žádám o jakokýkoliv další návrh řešení mého problému a dobré reference na servis v Ústeckém kraji ☺

A malé poděkování Plextorovi, dík.
Naposledy upravil(a) Toyomann dne ned 20.03.2016, 19:37, celkem upraveno 1 x.
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

Jednou mi stejnou závadu dělalo jiné auto sice Fiat Tipo.

Závada byla na snímacim kroužku v rozdělovači, ale nevim zda tvoje auto má ještě rozdělovač.

Asi bych zkusil zjistit když ti to zrovna nejede jestli to hází jiskru.

Tím by ses dostal troch dál.

Ale když je zrovna člověk sám tak je to asi těžký a vzít si náhradní svíčku a asi víš jak.
Yaris 3 / 1.33 2011
Toyomann
Člen Týmu

Příspěvek od Toyomann »

O víkendu jsem si tedy pohrál se svíčkama, kdy jsme zjistil, že jiskru hází, nicméně v týdnu jsem objednal na zkoušku jednu novou zapalovací cívku zn. Denso, kterou jsem vyměnil a ejhle, už druhý den auto jezdí jak má, nikde nic nesvítí a nechcípá, jede jak šlak :D

Měl sem kliku :) nyní se budu už jen soustředit na výměnu rozvodů, tak snad je po problému, každopádně vše zlé je pro něco dobré, dost jsem se o tom voze naučil, zjistil, vyměnil a jsem mile překvapen jak jednoduše a intuitivně se na něm pracuje.

A tobě Plextore děkuji za pomoc :)
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

:banana:
Yaris 3 / 1.33 2011
Odpovědět

Zpět na „Yaris“