Zdravím, mám dotaz týkající se kontrolky studeného motoru (cool) - dnes nám po ránu (stání venku před domem, teplota
- 4°C) zhasla až po cca 14 km jízdy. Pokud je lehce nad nulou, bývá to tak po 8 km. V autě ale moc teplo není... .
Máme Yaris 1.0 benzín, r.v. 2006. Nepřijde mi to normální, předpokládám, že by mohl být problém s termostatem (?).
Kolik takový termostat stojí, jakou značku byste doporučili? Má s tím někdo zkušenosti? Dík za odpověď.
ak je to az 14km tak je to moc, ale vplyva na zhasnutie viac podmienok ako je vonkajsia teplota. a to aj napr. to ze po nastarovani das horuci vzduch a ventilaciu na plny vykon,...
Zkus třeba až ujedeš 5km zastavit a sahnout na přívodní hadici ke cladiči nesmí bejt horká protože by měl bejt termostat zavřenej.
Ale bejvá v ňom malá direčka tak se tam trochu teplý vody dostane, když bude horká tak je vadnej termostat.
Ta spodní je odtoková ta musí bejt ledová.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
Po 5km uz by mel byt motor zahraty a termostat otevreny. Nehlede na to, ze pokud by se neotviral termostat, zacal by se prehrivat motor...myslim, ze chyba bude nekde jinde
No když mu kontrolka pořád svítí tak se mu motor neohřeje ani po 14km jak píše, tudiš je asi termostat porád pootevřený i když je studený. Tudiš mu voda stále protéká přes chladič a při jízdě se mu v chladiči náporem vzduchu stále ochlazuje.
Když je zavřený tak koluje voda jen malým okruhem a neteče do chladiče, tak se nechladí a jen ohřívá.
Ta kontrolka podle mě nezhasíná až při 80st. ale trochu dřív myslim si že okolo 50-60st.
U mé RAV se klidně stane že v zimě topení ochladí motor o dvě políčka jak je výkoný a motor nedokáže
vyvinout tolik tepla, ale to se stává jen ve městě při stálé jízdě se to může stát jen při dlouhé jízdě s kopce.
Ráno se mi motor o hodně rychleji ohřeje, když nezapnu topení a nepomůže ani zakrytí přední masky.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=13308 tu je o tom písané viac. Už som menil termostat 4x v záruke, chyba sa vždy časom zopakovala (dávali stále rovnaký typ). Posledná výmena bola už po záruke za vlastné, typ si teraz nespomeniem,ale ked som vybral nefunkčný v tej malej dierke zostal opotrebením zaseknutý nit a nezatváral ju. S novým už druhú zimu cool zhasína pri vypnutom kúrení podľa okolností od2,5 do 3,5km.