Mirthi píše:Může mi prosím někdo poradit, jakým nejefektivnějším způsobem mám využívat EV a normální jízdu? Chápu správně, že během jízdy např. při 50 km/h se automaticky přepíná elektrický motor a benzínový? Pokud jedu rychleji, tak jedu jen na benzínový? A stisknutím EV pojedu čistě jen na elektickou energii, ale dá se to využít jen např. při popojíždění, přeparkování? A při rozjezdech nelze EV zapnout - budu se vždy rozjíždět benzínovým motorem?
Ahoj, jestli myslíš to tlačítko "EV" co je dole u ruční brzdy, tak to normálně vůbec nepoužívej. Toto tlačítko zapíná čiště elektrický mód auta a řídící jednotka se bude snažit jet vždy na elektro (dojez cca max 1,5 - 2 km). Nicméně mám dojem, že jsem někde četl, že při prudké akceleraci se stejně zapíná benzínový motor.
Já osobně nevidím pro tohle EV tlačítko moc smysl a ještě jsem ho nepoužil.
To větší smysl má tlačítko "ECO", které zapíná eco mód a řídící jednotka nedovolí rychlou akceleraci při sešlápnutí plynového pedálu (jinými slovy auto moc nedovolí se dostat do zóny "power"). Tento mód doporučuji mít zapnutý ve městě, kdy není rychlá akcelerace moc potřeba. Pozor ale, nezapomenout vypínat mimo město a na dálnici, jinak při pokusu o rychlé předjetí budeš překvapená, že auto vůbec nezrychluje... taky se mi to párkrát stalo
Takže za mě doporučení:
1. Na tlačítko EV úplně zapomeň.
2. Ve městě doporučuji mód ECO.
3. Jemná práce s plynovým pedálem

Tím jedině vlastně můžeš trochu ovlivnit, kdy auto pojede čiště na elektro a kdy už se zapne benzínový motor.
Auto si samo řídí, kdy jede čiště na elektro a kdy zapíná benzínový motor. To, že jedeš na elektro poznáš podle kontrolky EV vedle nápisu Ready na budících. Rozjezdy čiště na elektro samořejmě možné jsou, ale nějakou velkou akceleraci nečekej. Pokud máš čas a nikdo za tebou zrovna nestojí, tak stačí jenom jemně sešlápnout plynový pedál a auto začně pomalu zrychlovat čiště na elektro. Kdyz sešlápneš pedál víc, automaticky startuje benzínový motor. Když pak zrychlíš řekněme na těch 50 km/h, tak se mi osvědčilo trochu ubrat plyn a ihned se vypíná benzín a auto dokáže pokračovat na elektro (samořejmě pokud jsou k tomu vhodné podmínky... například jízda na rovině a ne do kopce apod.).