Nejvíc jsem se bál jízdních vlastností a podvozku, přece jenom je to o třídu jinde, než Accord a Superb. Nakonec jsem příjemně překvapen, podvozek hodnotím pro klidnou jízdu rozhodně jako lepší, než u Superbu, pro akčnější koneckonců taky.

S Mazdou 5 nemá cenu srovnávat - to je uskákaná koza s chováním dodávky. Kvalit Accordu podvozkově Verso nedosahuje, ale to ani nikdo nečekal, že jo. Každopádně je aspoň tišší.
Motor těžko soudit, ještě není úplně zajetý, ale už teď mě překvapuje. Zaprvé - jak málo dokáže v kombinaci s MDS žrát. Když jedu přes Zlín a dostanu jenom pár červených, dostanu se pod 5l/100km, převodovka drží celou cestu otáčky okolo 1000/min. Zadruhé mě překvapuje, jak moc dokáže žrát.

Jízda po dálnici je pak kapitola sama pro sebe. Byl jsem připraven z recenzí a z Mazdy na cokoli - hlučnost motoru, hlučnost podvozku, poryvy větru, aerodynamický "svist"... Musím říct, že nic z toho se nedostavilo. Verso je až do cca 150km/h velmi tiché, určitě tišší, než naftový Superb. Svist žádný - což je zvláštní, protože si na něj v recenzích Versa 2013 stěžovali - že by meziroční vylepšení? Dokonce i držení na cestě je velmi v pohodě. Jediným problémem může být spotřeba. Pokud jede člověk 130km/h (na tachometru 140), tak už jsme někde lehce nad 10l/100km. Možnosti jsou dvě - buď to nechat tak, nebo "zarýhovat" tempomat někde za rysku 120km/h (reálně tak 115), vyhodit si nohy z okna a kochat se krajinou se spotřebou někde okolo sedmi.
Motor má výkonu opravdu hodně, ale až s otáčkami. Těch 108kW tam je, leží nad 6000ot/min a tudíž se člověk nemusí bát ani na dálnici. Není to takový ten turbodiselový zátah, je to poctivá benzínová práce. Přijde mi, že někde nad 5000 je navíc ještě celkem slušný kopanec, takže pro výkon je potřeba chodit tam a neříkat si okolo 4000, že to už je dost. (Abyste si nemysleli, že to takto honím - ne, jenom jsem to po ujetí nějakých 1500km párkrát zkusil.) Naštěstí i u vysšších otáček je motor celkem tichý.
Převodovka - moc mi vyhovuje. Po nějakých deseti letech se vracím k automatu - konečně - a je to paráda. Myslím, že Verso má od roku 2014 v převodovce nový program, protože ta moje "řadí", podobně to dělá prý i Auris. Když najíždím na dálnici, tak pod plným plynem vytočí max cca 4500 a pak "zařadí na vyšší stupeň" někam k 3500 a zase vytáčí nahoru. To stejné dělá i v režimu "sport", jenom "řadí" až u červeného pásma. Jen jednou se mi podařilo dostat ji do režimu "variátor", kdy vytočila přes 6000 a držela, dokud jsem nepustil plyn. Pokud chce člověk předjíždět, je dobré kliknout si tam na chvilku ten "sport", pod plynem je pak znatelně víc koní, ale normální předjíždění jde realizovat i prostým zmáčknutím plynu.
Nemám rád automaty, které samy moc podřazují. Člověk přišlápne plyn, napřed dvě vteřiny nic a pak vyletí ručička k červenému poli. Mnohem víc mi vyhovoval ten prastarý automat v Civicu, který naopak plynem nepodřazoval vůbec (by design) a když chtěl člověk něco lepšího, než cca 3000ot / min, musel voličem dozadu a pod plynem to se škubnutím krásně zabralo. MDS je svým projevem spíš ten Civic, i když teda chybí ten "škub": Když chce člověk hodně rychle dopředu, musí ještě něco udělat rukou - buď sport, nebo podřadit pádlem / voličem. Ale určitě se najdou lidi, kteří raději komunikují "jenom nohou".
Převodovka se v běžním provozu chová maximálně kultivovaně, otáčky drží hodně nízko a jednička

Verso je moje první auto s pádly pod volantem,

Prostor. Prostor je věc, kvůli které si člověk vlastně Verso kupuje. Tady v tomto by asi mělo sklidit spoustu kritiky, protože tak malý kufr a tak vysoko je v této třídě určitě hrůza. Popravdě - pokud chcete stěhovák, tak Verso není to správné auto. Minimálně pokud nesklopíte druhou řadu sedadel do roviny, a i potom se určitě najdou kombíky, které budou větší. Já za sebe musím říct, že auto s velkým kufrem jsem nehledal a ani nechtěl. Nemám rád "převážení vzduchu", jako to dělají třeba Sharan / Galaxy, které jsou určitě větší, k čemu je člověku prostor nad halvou a okolo hlavy... Co mě naprosto nadchlo je druhá řada sedadel, kde jdou konečně normálně umístit tři sedačky. Výše vedená Mazda 5 touto vlastností rozhodně neoplývala - to je nejužší auto, co jsem kdy měl, pozor na to. Accord byl v tomto směru "mmm - OK" (ale měl hrozně pohodlené sedáky vzadu při obsazení dospělými), Superb se do kategorie "mmm - OK" dostal pouze s odřenýma ušima využitím bodů za prodloužený rozvor (takže se kolem sedaček s dětmi dalo projít), ale Verso - to je jiná. Děcka tam samy naskáčou (v libovolném pořadí!) a dokonce se samy připoutají, tzn. sedačky tam nejsou naknap, ale opravdu je mezi nimi i kousek prostoru. Kufr je pro mě tak akorát, aby se netahaly zbytečné krámy a kdyžtak jde sedadla v druhé řadě sklopit / posunout dopředu a získat tím drahocené centimetry. Třetí řadu jsme zkoušeli zatím jenom "nasucho" a je opravdu jenom pro děcka, ale to mám cca 5 let, než vyrostou, takže OK. Na táboře určitě na plné obsazení přijde.

Ještě přidám heslovitě pár věcí:
- Audio mi přijde super, hraje pěkně, bluetooth telefonování v pohodě. Je pravda, že jsem od toho nic nečekal, takže překonat moje představy (obzvlášť po zkušenosti z Mazdy) nebylo moc těžké, ale fakt to hraje nad očekávání dobře.
- Dojezd se ukazuje do rezervy, ne do dna nádrže. Asi je to o zvyku...
- Nejde otevřít okýnka klíčem. :-/
- Blbě umístěné ovládání vyhřívání sedaček zmiňují všichni, já se přidám taky. Vyhřívání samotné funguje trochu "divně" - cca 5 minut hřeje, pak 10 minut nic a 5 minut zase hřeje. Nevadí mi to, aspoň se něco děje.
- Parkovací kamera je dobrá spíš že člověk vidí, jak je daleko, než jestli se tam vejde. Zrcátka rulez. Nicméně teď mi zatuhl krk, takže díky aspoň za kameru.