Yaris Verso - závada na katalyzátoru?
Yaris Verso - závada na katalyzátoru?
Dobrý den, mám Yaris Vesro, r.v. 2001. Před nějakou dobou se mi rozsvítila kontrolka indikující závadu na motoru, navštívila jsem autorizovaný servis, byla udělána diagnostika a vada byla zhodnocena jako: závada na katalyzátoru s tím, že je to ale takové na pomezí. V té době jsem měla podezření, že jsem možná natankovala nekvalitní benzín, na servisu mi řekli, ať tedy auto zkusím projet nějakým kvalitním a že se uvidí, jestli se to po resetu vrátí. Katalyzátor byl měněný rok předtím, tak se mi nový dávat moc nechtělo. Nějakou dobu jsem s tím jezdila, ale nedávno se mi začala zvyšovat spotřeba, tak jsem opět zajela do servisu: diagnostika ukázala tuto vadu:
Benzín (2NZ-FE - Denso - MT/AT)
DTC (chybový kód)
Popis
P0171 - Systém příliš chudý (1. rada válců)
P0420 - účinnost systému katalyzátoru je pod prahovou hodnotou (1. rada válců)
Na radu servisáka, jsem zajela na STK nechat si prověřit emise, zda je to opravdu katalyzátor. Emise jsou naprosto v limitu, i vše ostatní. Nechala jsme na další rady prohlédnou kabely lambda sond, odvzdušnění nádrže a nevím co dalšího... Závadu zatím nikdo neodhalil. Neměl jste někdo podobný problém? Auto jezdí, jen se mu občas po delším stání nechce rozjíždět - musím jet dlouho na 1, než motor jakoby začne pracovat. Nebýt té zvýšené spotřeby, tak to snad ani neřeším... Ještě jsem nedávno nechala měnit vzduchový filtr a dala tam nějaký neoriginální, může být zvýšená spotřeba způsobena i tím? Děkuji všem co dočetli do konce a mají třeba nějakou radu.
Benzín (2NZ-FE - Denso - MT/AT)
DTC (chybový kód)
Popis
P0171 - Systém příliš chudý (1. rada válců)
P0420 - účinnost systému katalyzátoru je pod prahovou hodnotou (1. rada válců)
Na radu servisáka, jsem zajela na STK nechat si prověřit emise, zda je to opravdu katalyzátor. Emise jsou naprosto v limitu, i vše ostatní. Nechala jsme na další rady prohlédnou kabely lambda sond, odvzdušnění nádrže a nevím co dalšího... Závadu zatím nikdo neodhalil. Neměl jste někdo podobný problém? Auto jezdí, jen se mu občas po delším stání nechce rozjíždět - musím jet dlouho na 1, než motor jakoby začne pracovat. Nebýt té zvýšené spotřeby, tak to snad ani neřeším... Ještě jsem nedávno nechala měnit vzduchový filtr a dala tam nějaký neoriginální, může být zvýšená spotřeba způsobena i tím? Děkuji všem co dočetli do konce a mají třeba nějakou radu.
No to jsem si taky myslela, ale dle vyjádření mechanika na diagnostice i mechanika na STK obě fungujou... Já je chtěla nechat vyměnit, ale na pokus-omyl se mi to zdá drahá sranda. Je nějakej způsob, ajk zjistit, že je s nima něco v nepořádku. Při diagnostice mu to tam házelo hodnoty a hned říkal, že ta přední je OK, že ta druhá se mu úplně nezdá. Na STK na to koukal taky a říkal, že se mu zdaj OK obě...
LoL... obe se zdaj v pohode, ale auto zere, nejede... hm... zapeklity problem..
Zmen mechanika..
A diagnostiku... u udaje o lambde neni zadny udaj o 1. rade valcu... Tam je jen sensor 0 - X a Bank 0 - X... A jestlize se rozsviti kontrolka s chybou, tak neni uplne vsechno v poradku (pricemz nerikam, ze musi nutne byt potreba menit). Ale vzdy kdyz mi svitila kontrolka s chybami kolem Katu, tak to byly bud lambdy nebo kat...

Back in Czech.
Re: Yaris Verso - závada na katalyzátoru?
Prosím vás, laická otázka, ale kolik řad válců má Yaris.....?Matějka píše: ...příliš chudý (1. řada válců)...

Já se přikláním k tomu, že ta lambda je opravdu špatná, na to konto Tě už někdo v minulosti donutil za drahé peníze vyměnit kat, ale ta špatná lambda je tam furt.. a její stav se zhoršuje.
Tvé citace vyjádření mechaniků je skutečně střílení od boku, nic jiného.
Ještě je malá možnost netěsného výfuku, to pak také dokáže tu lambdu zblbnout.
Dobrý den, mám úplně stejný problém. Katalyzátor jsem měnila, kontrolka svítí dál a mechanici mi taktéž tvrdí, že lambda to není. Můžu se zeptat, o kolik se Vám zvýšila spotřeba? Děkuji
Dobrý den, spotřeba se zvýšila cca o litr - litr a půl. Byla jsem na dalších diagnostikách, opět bez úspěchu. Nyní mi jeden mechanik poradil zkusit odpojit zadní lambdu a pozorovat spotřebu a chování auta... Spotřeba šla hned dolů, auto jezdí ok... tak to vypadá, že to bude ono. Ještě mi slíbil příští týden její proměření, tak snad to klapne a bude to jezdit jako dřív.
Jakpak jste nakonec dopadla? Byla to sonda?Matějka píše:Dobrý den, spotřeba se zvýšila cca o litr - litr a půl. Byla jsem na dalších diagnostikách, opět bez úspěchu. Nyní mi jeden mechanik poradil zkusit odpojit zadní lambdu a pozorovat spotřebu a chování auta... Spotřeba šla hned dolů, auto jezdí ok... tak to vypadá, že to bude ono. Ještě mi slíbil příští týden její proměření, tak snad to klapne a bude to jezdit jako dřív.
Dopadlo to tak, že zadní lambda je nová, ale problém stále přetrvává
Nemáte někdo ještě nějaký tip? Nejlépe na dobrého diagnostika, mechanika, servis v okolí Kolína? Pokud bude skutečně dobrý, tak je okolí klidně 100 km

Nemáte někdo ještě nějaký tip? Nejlépe na dobrého diagnostika, mechanika, servis v okolí Kolína? Pokud bude skutečně dobrý, tak je okolí klidně 100 km

Ja tomuto sice nerozumiem, ale ako píše Matejka, že by sa to menilo "pokus-omyl"...
Jako.. ja by som pochopil, keby mi to robil kamoš v "garaži".a netrafil diagnozu... Ale ked fundovaný servis povie, že je to "tým a tým" a je potrebné "to a to" vymeniť a potom sa zistí, že sa netrafili no od teba už vypýtajú peniaze, ako je to v takom prípade? Toto potom môžem pomaly vymeniť všetky diely na aute..
To ako môže niekto takto "opravovať" ?
Ak ja niečo doje..em, tak si to zaplatím a nie aby som ešte pýtal peniaze za "môj" omyl 
Netvrdím, že som ešte o takomto "opravovaní" som ešte nepočul, ale ked už to urobí značkový servis, tak je to mooc smutné

Jako.. ja by som pochopil, keby mi to robil kamoš v "garaži".a netrafil diagnozu... Ale ked fundovaný servis povie, že je to "tým a tým" a je potrebné "to a to" vymeniť a potom sa zistí, že sa netrafili no od teba už vypýtajú peniaze, ako je to v takom prípade? Toto potom môžem pomaly vymeniť všetky diely na aute..

Netvrdím, že som ešte o takomto "opravovaní" som ešte nepočul, ale ked už to urobí značkový servis, tak je to mooc smutné

Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid