Motory D4-D - špatné studené starty

nová modelová řada - nástupce Corolly
cuba66
Manager Týmu

Motory D4-D - špatné studené starty

Příspěvek od cuba66 »

Ahoj všichni!

Popis problému:
Při nízkých teplotách motor špatně startuje. Jen zabafá a zdechne. Podle teploty se musí start několikrát opakovat. Jakmile se nastartuje, motor běží bez problémů.

Zkontrolováno:
1. žhavicí svíčky
2. čidlo teploty motoru
3. verze sw řídící jednotky
4. samozřejmě zkontrolována baterie :-)

Diagnostika:
Pomocí ohřátí ventilu SCV před startem pomocí horkovzdušné pistole (nebo opatrně polít horkou vodou). Pokud pak nastartuje na poprvé, je to na 99% ventil. V servisu žádné chybové hlášení v ŘJ nebylo, proto taková ta domácí diagnostika :-)

Příčina problému:
Přidírající se pístek SCV ventilu na naftovém čerpadle, zvláště pak tzv.kompaktního (krátkého) provedení ventilu. SCV ventil řídí množství paliva, které proteče dále do tlakové části čerpadla. Ovládá ho solenoid, normálně je zavřený, při startu se má otvírat. Nafta ale špatně maže, proto se funkční plochy vydírají a pístek pak vázne. Zvláště pak je li nízká teplota a nafta zhoustne.

Řešení:
Denso připravilo novou verzi SCV ventilu, objednací číslo 04226-26020. Je to vlastně ventil z poslední verze D4-D motoru a jsou k němu přibaleny redukce pro montáž na starší čerpadla. Cena lidová, nějakých 11.600,-

Dnes to budu měnit, takže udělám malou fotodokumentaci a přidám odkazy. Doufám, že to pomůže ostatním, je to na všech D4-D motorech i v RAV, Avensisu atd...

P.S. Takže po výměně ventilu je třeba udělat inicializační nastavení čerpadla pomocí testeru. Potom je nutné nechat motor zahřát na hodnoty - voda minimálně 60°C, nafta minimálně 20°C. Jakmile motor dosáhne předepsaných teplot, nechat běžet na volnoběh 1 minutu. Tím se provede automatická kalibrace. Do té doby motor nevytáčet, prostě po výměně nešlapat na plyn.
Někdy se po výměně stane, že naskočí Check Engine - většinou jde o parazitní chyby, prostě je testerem smažte a je to. já je musel mazat třikrát dokola.
Fotky najdete tady: http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... pic=142960
Až budu mít chvíli tak je nahraju i sem.

Výsledek po opravě:
Startuje na první škub i při teplotách okolo -8°C (méně zatím nebylo)
Naposledy upravil(a) cuba66 dne úte 12.02.2013, 13:07, celkem upraveno 7 x.
trca
Manager Týmu

starty

Příspěvek od trca »

čau,ja mam vždy problém se strartem když jsou teploty po nulou.myslel sem že to už bude prostě stářím motoru250000najeto tak sem to už neřešil.ale nedávno jsem po měsíčním stání dal nabít baterku(původní)nabil sem ji a potom jsem ji nechal doma v teple asi tyden,po tydnu jsem ji vzal a šel sem ji dát zpět do auta.byl sem si na 99% jistý že to nenastartuju protože venku bylo asi -10 a auto měsác stálo,ale co se nestalo?avas chytnul na první otočení,to sem teda fakt nečekal,takže můl letitý problém se startem je baterkou
T25 85kw
ex.corolla ts 141kw
cuba66
Manager Týmu

Re: starty

Příspěvek od cuba66 »

trca píše:byl sem si na 99% jistý že to nenastartuju protože venku bylo asi -10 a auto měsác stálo,ale co se nestalo?avas chytnul na první otočení,to sem teda fakt nečekal,takže můl letitý problém se startem je baterkou
Jo, ale pozor na to, mě to SCV blbne i tak, že třeba při -12 prostě najednou chytlo na první škub. Zkrátka to bylo o tom, že se při vypnutí motoru prostě pístek zastavil nějak tak, že neuváznul. Pak jsem ujel asi 10km. Motor vychladnul a zase jsem startoval na sedmej pokus. Ale když SCV ohřeju, tak vždycky chytne na poprvé. Počkej na foto, mám nafocený i vydřený místa na pístku.
Pokud ti to ale chytá i dál, tak OK, byla to baterka a nezbejvá než pogratulovat, protože ta nestojí 12 litrů :-)
Camry-Hybrid
Člen Týmu

Příspěvek od Camry-Hybrid »

S SCV ventily jsem taky měl problemy u corolly...že to auto ani nechytlo. Se nějak zadřeli. Když jsem viděl cenu na novy, tak jsem si je radši vyčistil a už to přez rok jezdi v pohodě, i když misty to na poprve nechytne =(. Ale jen přece už mam nalitalo přez 335 000
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Je totiz blahove a marnotratne 1. kupovat hned nove SCV a 2. kupovat je tak kurevsky draho, kdyz se daji mnohem levneji.
Back in Czech.
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

aczasa píše:Je totiz blahove a marnotratne 1. kupovat hned nove SCV a 2. kupovat je tak kurevsky draho, kdyz se daji mnohem levneji.
Jj, já taky marnotratně hned nový nekupoval, ale po 4 letech problémů už jsem to nevydržel. Měl jsem tři, které jsem různě střídal, čistil atd. Mám to najetý, že ho vyměním do 5 minut :-)
P.S. A samozřejmě jsem taky nekupoval tak draho :-). Mimochodem, tenhle set SCV + redukce se dá koupit na polském Aukru za cca 4000,-
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Pekne jsi to popsal, sice nemam diesel, ale je docela zarazejici, ze u auta, ktere nema ani 5let se musi toto resit...asi nemas prodlouzenou zaruku, co? Ze bys to vyresil v ramci te zaruky :)
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Zaruka... Hi hi hi..... na lambdy, katik, vstriky, scv, brzdy... velmi velmi velmi limitovana az blizici se k vyroku: "tohle je spotrebni zbozi podlehajici mechanickemu opotrebeni mimo zaruku na automobil".
Back in Czech.
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

aczasa píše:Zaruka... Hi hi hi..... na lambdy, katik, vstriky, scv, brzdy... velmi velmi velmi limitovana az blizici se k vyroku: "tohle je spotrebni zbozi podlehajici mechanickemu opotrebeni mimo zaruku na automobil".
Tak to si vedle, v 60 tisících mi dělali na záruku komplet čerpadlo + vstřiky + žhavičky, ale při tý generálce mi tam zase dali to SCV původního provedení (tehdy jiný nebylo), takže se zase po 20 tisících vydřelo :-( Brzdy v záruce taky dělali, respektive měnili destičky a držáky plovoucích třmenů. Teď mám 115 tisíc a plánuju si to auto nechat dokud se nerozpadne, protože výkupy jsou směšný..
Camry-Hybrid
Člen Týmu

Příspěvek od Camry-Hybrid »

Kupuješ auto a prodavaš hov** =D. Dne to tak chodi, bohužel. To kamoš ma IS 220, 120tk, r.v. 2007 a v plne vybavě... Byl se poptat za kolik by ho odkoupili, tak mu nabizeli kolem 130-150tis. =D. To jsem opravdu posmal
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

cuba66 píše:
aczasa píše:Zaruka... Hi hi hi..... na lambdy, katik, vstriky, scv, brzdy... velmi velmi velmi limitovana az blizici se k vyroku: "tohle je spotrebni zbozi podlehajici mechanickemu opotrebeni mimo zaruku na automobil".
Tak to si vedle, v 60 tisících mi dělali na záruku komplet čerpadlo + vstřiky + žhavičky, ale při tý generálce mi tam zase dali to SCV původního provedení (tehdy jiný nebylo), takže se zase po 20 tisících vydřelo :-( Brzdy v záruce taky dělali, respektive měnili destičky a držáky plovoucích třmenů. Teď mám 115 tisíc a plánuju si to auto nechat dokud se nerozpadne, protože výkupy jsou směšný..
A ? podruhe to taky zreklamovali? :-D brzdy maji limit tusim 30 - 35k km. V pripade, ze nevedi a je to cerpadlo, zhaviky a vstriky, tak mozna do sta to uznaji, ale jen mozna, ale zkus treba lambdu... brzdy po dalsich 30... uvidis sam..
Back in Czech.
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

aczasa píše:
A ? podruhe to taky zreklamovali? :-D brzdy maji limit tusim 30 - 35k km. V pripade, ze nevedi a je to cerpadlo, zhaviky a vstriky, tak mozna do sta to uznaji, ale jen mozna, ale zkus treba lambdu... brzdy po dalsich 30... uvidis sam..
Podruhý ne, protože to už mi záruka skončila. Ale třeba destičky mi dávali 3x :D
Fakt je, že osobně jsem v Toyotě nikdy neměl s reklamacema problém, všechno bez keců, na rozdíl od VW (měl jsem Golfa).
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

S brzdama jsem taky reklamoval 2x desticky, jednou mi i stahovali kotouce, pak menili trmen, vse na zaruku, taky aby ne, kdyz se to tak sralo, nebo to udelali blbe.
Pravdu mas s tim 30-35tkm, je to tak.
V knizce na prodlouzenou zaruku je vyjmenovane presne, co se na to vztahuje, trebas ted pred 14ti dny mi opravili klakson, ktery prestal fungovat, zase na zaruku...je v tech vyjmenovanych vecech :)
Obrázek
PePe132
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PePe132 »

Na kolik tě přišla ta prodloužená záruka? V listopadu mi bude záruka končit, tak uvažuju, jestli to má smysl. Zatím nebyl žádný problém. Jinak k tématu: zlatej benzín :D měl jsem Focuse TDCi a čekání na to, až odejdou vstřiky, váha vzduchu, čerpadlo atp. bylo dost nepříjemný. Naštěstí jsem prodal včas.
Toyota Auris 1.6 Valvematic, 6M/T, white, Terra Cool + tempomat
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Oficialni cena v servisu je 15tis za prodlouzeni o 2roky, je v tom i Eurocare
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Auris“