PoloGO 3SGTE
Já se díky zapečeným stíracím kroužkům a následnému úniku oleje rozhodl rozhodit celý motor. Dle tacho měl lehce přes 180k km.
Hlava byla jediná věc,kterou jsem si nedělal sám. Dnes už neexistující firma u nás v Děčíně mi na ní provedla vše-orovnání,tlakování,zábrus ventilových sedel,výměna gufer(ventilových i vačkových)a seřízení ventilových vůlí.
Já sám si rozebral blok,kde jsem krom zapečených kroužků,které jsem vyměnil za nové našel i "jeté" šály a to jak ojniční,tak uložení klikové hřídele. Byly ještě v normě,ale po změření kliky jsem se rozhodl pořídit všechny nové. Kupoval jsem origo v Toyotě jelikož klika byla ještě bez druhého brusu. S výběrem origo šál je to trochu složitější-je víc rozměrů na jednom kusu a není úplně jednoduchá identifikace
Blok samotný jsem očistil a vyfoukal i celkem zanesené vodní kanály. Při měření jsem zjistil prohnutí v toleranci,tak jsem upustil od jeho rovnání. Při kompletaci jsem ještě preventivně kliku osadil novými gufery(opět origo Toy,jelikož používají nestandardní rozměry). Jediné co jsem asi podcenil bylo olejové čerpadlo,které jsem z finančních důvodů použil původní. Stav pístů,ojnic a pracovní plochy válců vypadal OK. Vše jsem měřil dle manuálu. Vše mi to trvalo asi 5 týdnů a největší prodlevy způsobovaly dodávky dílů. Čekal jsem i 14 dní na gufera...
Poté jsem ještě ten rok(2009) najel 6 výměn oleje(cca 40 000km) bez znatelného problému. Letos(dalších asi 20k poté)jsem začal foukat 1Bar a po celé sezóně(cca 13k) začíná být motor trochu hlučnější,takže počítám s jarní rozborkou. Pak uvidím jak jsem se s tím na začátku popral

Najeté kilometry,ale myslím jsou víc než dostačující