Povrzávání těsnění ve dveřích řidiče

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
Hutte
Navigátor

Povrzávání těsnění ve dveřích řidiče

Příspěvek od Hutte »

Ahoj všem,

za jízdy mi i na malých nerovnostech pořád "povrzávají" dveře řidiče. Je to takový ten zvuk tření gumového těsnění o lak karoserie v důsledku chvění dveří, není to bůhvíjak hlasité, ale protože je levé ucho řidiče od rámu dveří vzdálené jen cca 10 cm, tak to naprosto zřetelně vnímám. Už jsem zkoušel natřít těsnění impregnací na zimu, zkusil jsem silikonový olej, dotahoval jsem šrouby zámku, je to pořád stejné.

Vnímáte někdo tento zvuk i ve vašem Aurisu? Nemáte někdo nějaký fungující recept, co by se s tím dalo provést? Díky za každou zkušenost!
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna 12/2011
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

rušivé zvuky ve vozidlech se obecně špatně identifikují. Na novém Aurisu jsem slyšel zvuk jako povrzávaní nějakého gumového dílu ze zadní části auta. Posadil jsem syna na zadní sedadlo a ten mně řekl, že zvuk slyší ze předu vozidla. Ve finále to vrzala nejaká guma pod torpédem. V servise to stříkli silikonem a je klid. Musíš si být na 100% jistý, že to dělá to gumové těsnění. Někde tady na fóru někdo psal, že to dělá těsnění okna - zkus to prověřit.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

V tomto případě jsem si jistý - je to určitě zvuk v důsledku tření gumového těsnění o rám dveří. Napsal jsem sice "vrzání", ale je to prostě tření kovu o gumu. Je to hodně blízko u levého ucha, navíc když mezi dveře a karoserii strčím prsty a utlumím tím vibrace dveří, ten zvuk zmizí.

Jako jedno potenciální řešení mě napadá něčím to gumové těsnění namazat, jako druhé řešení pak "zatlumit" dveře, aby se za jízdy nechvěly resp. aby se chvěly méně. Ani jedno se mi zatím nepovedlo...
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

To tesnění by mohlo vrzat z vnitřní strany tam kde doléhá na kov dveří (ne skeletu karoserie), takže nejlepší by bylo ho nadzvednout a stříknout silikonovým olejem.
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Tak jsem potřel silikonem těsnění v otvoru karoserie i na dveřích (to jsem dokonce měl vyjmuté a silikonem je potřený ze všech stran), a guma ve dveřích povrzává pořád dál. Charakter zvuku se sice trochu změnil (je to víc "šustění" gumy o kov než vrzání), ale slyšet je to možná víc, než když jsem se svými pokusy začal. Zabránit se tomu dá jenom "zatlumením" pohybů dveří např. tím, že mezi rám dveří a karosérii strčím vlevo za hlavou prsty. Dveře se přestanou otřásat a ztichne to.

Ale fakt mi hlava nebere jak to, proč to pořád povrzává, tak to, že to tady reportuju jenom já a nikdo další. Přemýšlím o tom, co může být za tím, že by se to takto chovalo jen u mého auta... A cvok nejsem, na místě řidiče se to za jízdy fakt nedá přeslechnout. Ještě si říkám, jestli to třeba nemůže být v nějakém problému s uchycením dveří, že se klepou za jízdy víc, než je v normě. Ale co šlo, to jsem dotáhl, tak nevím...

Jinak je auto prakticky bezproblémové, je to blbost, ale se*e mě to...
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Mě to začala dělat Corolla až po osmnácti letech provozu. Ovšem už od pohledu vidím, že musím přeštelovat dveře, a to konkrétně tu podkovičku od zámku. Dveře mi prostě po čase začaly mírně odstávat (asi i díky používání zahrádky, která je chycena pod dveřmi). Jenom jsem zatím nesehnal příklepový šroubovák, kterým se to jedině dá povolit.

Zkus prostě přezkoumat usazení dveří, panty, zámek. Silicon je jenom potírání příznaků, nikoli příčiny. A jinak - reklamovat.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

2 Hutte
Zkus se podívat zda to nedělá nadstavování výšky bezpečnoastního pásu, je to celkem poblíž a jak jsem psal zdroj rušivých zvuků může být někde jinde než se na první pohled zdá.
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Tak fakt nevím, jak to zobecnit, ale od včerejška guma nevrže. Resp. si vrzne jen občas :lol: To když jedu po opravdu nerovné silnici a auto poskakuje. Jinak to vypadá OK.

Co jsem provedl: Ve snaze dveře v zámku trochu pozvednout (a tím zabránit jejich vibracím) jsem povolil jak 2 šrouby uchycení oka zámku na středním sloupku karoserie, tak 3 šrouby držící zámek ve dveřích. Jenže jsem zjistil, že ani v jednom uchycení není seřizovací vůle (čekal jsem to u toho oka zámku na sloupku, ale ani se to nepohlo - brutál sílu nebo kladivo jsem nezkoušel), tak jsem všech 5 šroubů znovu dotáhl s přesvědčením, že jsem vlastně neudělal vůbec nic. Poloha zámku ve dveřích i oka na sloupku se změnila maximálně jen v rámci vůle pevného uchycení...

No a to je vše. Na základě toho, že jsem vlastně jen povolil a znova dotáhl 5 šroubů, to přestalo vrzat. Asi nějaká ta desetinka milimetru stačila k tomu, že se dveře ke karoserii jinak vymezily popř. se zatlumily, nevím... Taky si nejsem jistý, jestli to třeba za pár kilometrů znova nezačne. Zatím mám ujeto asi 140km a dobrý... Ale pochybuju o tom, že se to dá považovat za recept.
mysiax
Člen Týmu

Příspěvek od mysiax »

Take sustanie pri lavom uchu pozorujem aj ja, nerobi to vzdy a zatial som nedokazal identifikovat, cim to moze byt, tipoval som B stlpik, ale tam som taky zvuk nevedel nasimulovat. Kazdopadne je to dost otravne...
Auris 1.6 Valvematic TC 2010
Milan SE
Řidič

Příspěvek od Milan SE »

HUTTE zájdi do značkového autoservisu Škoda a objednaj si tam mazivo na tesnenie dverí, obj.číslo: G 052 172 A1.Vyčisti poriadne tesnenie a nanes toto mazivo a budeš mať problém vyriešený.
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

2 mysiax: To je přesně ten zvuk, o kterém píšu. A který jsem odstranil postupem ad můj příspěvek výše. Ale otázka je, na jak dlouho. Asi by to mazivo, co píše Milan SE, stálo za vyzkoušení. Díky za tip.

Jen nevím, jak se to mazivo popere se silikonovou kůrou, kterou ode mě už těsnění ve dveřích dostalo...
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Tak jsem si dnes díky vstřícnosti Škoda servisu nanesl na gumy ve dveřích to mazivo na těsnění dveří obj.číslo G 052 172 A1, které doporučil Milan SE. Dle informací z internetu je to gel obsahující materiál Krytox vyvinutý společností DuPont. Cena je 853 Kč za 30 ml, tedy docela nářez. V servisu mi ale dali možnost namazat si to těsnění sám s tím, že pak zaplatím tolik, kolik spotřebuji. Takže to bylo za stovku, což je super.

Jak už jsem ale psal, mám jen trochu obavu, jak to na gumy přilne, protože jsem je už vícekrát napustil silikonem a ten se jen tak nepustí. Uvidíme, po několika dnech poreferuju, zda to k něčemu bylo. Zatím jsem jel jen pár kilometrů v silném dešti, takže by stejně nic nebylo slyšet.
mysiax
Člen Týmu

Příspěvek od mysiax »

Niekde som nasiel, ze odporucaju stiahnut okno zapriet sa zvnutra a potiahnut rukami s citom hornu cast dveri. Mali by potom lepsie doliehat a zamedzi sa tym sustaniu.

U mna sa tato zavada sporadicky objavi a zase zmizne, tak to skusim zatial len natriet glycerinom z lekarne, vraj to tiez pomaha a zaroven to brani primrzaniu dveri. Silikonovy olej som pouzival doteraz, ale je dost masny, nechaval na karoserii flaky v mieste dotyku gumy (okrem toho mi dosiel :)).
Auris 1.6 Valvematic TC 2010
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Podávám finální report: Zázračný gel na gumy od Škody Auto G 052 172 A1 fungoval asi tak týden a pak začala guma ve dveřích povrzávat znova. Mohlo to ale být i tím, že těsnění už bylo ode mne promaštěné silikonem a nešlo to pořádně odmastit, aplikoval jsem to navíc za tmy a za deště, možná, že kdybych tu aplikaci gelu udělal pořádně, vydrželo by to déle...

No a nakonec recept, který zabral nejlépe: přihnutí rámu okna (se staženým sklem), jak radil mysiax. Je to sice trochu "brutál", nicméně horní hrana rámu okna nyní dosedá cca o 1mm hlouběji do karoserie a vrzání prakticky přestalo. Ozve se jen např. na nerovnostech ve větší zatáčce, ale to už je OK.
Odpovědět

Zpět na „Auris“