2.2 D-4D D-CAT vs 1.6 VVTi * manual vs. automat
2.2 D-4D D-CAT vs 1.6 VVTi * manual vs. automat
Zdravím. Chceme si koupit (nové) auto a určitě to bude Auris. Přemýšlím nad 2.2 D-4D D-CAT a nebo Auris 1.6 VVTi automat (oba ročníky 2007/2008). Která verze je podle Vás lepší. Budu jezdit max 2 dny týdně městem a jinak víkendy min 250km trasy.
Než ho koupím, rád bych věděl na co si mám dávat hlavně pozor a jestli má někdo špatné zkušenosti s automatem. Prolezl jsem celé fórum, tak teď ještě zkouším tuto variantu. V autech se moc nevyznám a z brouzdání po fórech mám akorát velkou hlavu. Všem děkuji za rady.
Než ho koupím, rád bych věděl na co si mám dávat hlavně pozor a jestli má někdo špatné zkušenosti s automatem. Prolezl jsem celé fórum, tak teď ještě zkouším tuto variantu. V autech se moc nevyznám a z brouzdání po fórech mám akorát velkou hlavu. Všem děkuji za rady.
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Muj nazor 2,2D-4D a 1,6VVTi jsou uplne odlisna auta, preceje 125k vs 180k, dale ma 2,2ka uplne jinou zadni napravu, ma lichobeznikove ramena, 17tky kola, jiny podvozek, cena u novych modelu byla s rozdilem 250tis!
1,6VVTi je dostacujici auto pro normalni jezdeni, srovnatelne s tim je spise 2,0 D-4D ma podovbny vykon, totozny podvozek, az na par detailu vychazejici z rozdilu benzin-diesel jsom totozne, 2,2D-4D je jine auto.
A co se automatu tyka, tak za mne nebrat...neni to pravy automat, ale robotizovana prevodovka, takze vlastne manual s elektrinickym razenim, je to pomale a ne moc inteligentni
1,6VVTi je dostacujici auto pro normalni jezdeni, srovnatelne s tim je spise 2,0 D-4D ma podovbny vykon, totozny podvozek, az na par detailu vychazejici z rozdilu benzin-diesel jsom totozne, 2,2D-4D je jine auto.
A co se automatu tyka, tak za mne nebrat...neni to pravy automat, ale robotizovana prevodovka, takze vlastne manual s elektrinickym razenim, je to pomale a ne moc inteligentni

2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox

Vím, že jsou to úplně jiná auta. Teď jsou ale za podobnou cenu. Nepřemýšlel jsem nad tak vysokým výkonem, ale přečetl jsem si několik testů a byl jsem nadšený. Hlavně poměrem výkon/spotřeba. Vždy jsem byl na benzínové motory ale fakt mě zaujal.Luke_Luke píše:Muj nazor 2,2D-4D a 1,6VVTi jsou uplne odlisna auta, preceje 125k vs 180k, dale ma 2,2ka uplne jinou zadni napravu, ma lichobeznikove ramena, 17tky kola, jiny podvozek, cena u novych modelu byla s rozdilem 250tis!
K převodovce...Automat by ráda moje přítelkyně. Já se tomu nebráním. S automatem mám dobré zkušenosti (i s podobnou polorobot. verzí). Bojím se ale poruch. U nového auta bych šel asi do automatu, ale u 5let stareho auta... Pokud se rozhodnu pro 2.2, na automat určitě ne.
Co jsem spočítal, tak najedeš 15 až 20 tis. za rok, což odpovídá cenové úspoře za palivo u dieslu na cca 10 000 Kč oproti benzínu.
Teď je na tvém zvážení, jestli u 5 let starého auta budeš preferovat teoreticky lepší spolehlivost nebo lepší spotřebu a vyšší výkon (co píšou, tak 2,2 je fakt raketa).
A taky bych ti dost doporučil nekupovat auto z prvního roku výroby. (Neplést s datem registrace, protože mezi datem výroby a první registrace může klidně půl roku uběhnout.) Během toho prvního roku se dolaďuje obrovské množství detailů, které mají na celkovou spolehlivost auta obrovský význam. (Vím o čem mluvím, pracuji v automobilovém průmyslu.)
Teď je na tvém zvážení, jestli u 5 let starého auta budeš preferovat teoreticky lepší spolehlivost nebo lepší spotřebu a vyšší výkon (co píšou, tak 2,2 je fakt raketa).
A taky bych ti dost doporučil nekupovat auto z prvního roku výroby. (Neplést s datem registrace, protože mezi datem výroby a první registrace může klidně půl roku uběhnout.) Během toho prvního roku se dolaďuje obrovské množství detailů, které mají na celkovou spolehlivost auta obrovský význam. (Vím o čem mluvím, pracuji v automobilovém průmyslu.)
Corolla 1.6 Valcematic CVT Active Trend+ 2017
Auris 1.6 Valvematic Luna 2011
Škoda 125 L 1989
Auris 1.6 Valvematic Luna 2011
Škoda 125 L 1989
To je to tak velky pruser s tema Aurisama r.v.2007?? Cetl jsem, ze je lepsi brat alespon r.v.2008, ale nevenoval jsem tomu pozornost. Hlavně kvůli ceně aut.
Co se týče dieslu, vidím, že je to zatím 6:0 pro 1.6. Takže se utvrzuji v mém názoru jit raději do benzínu.
Na co se mám při koupi ojetiny hlavně soustředit?
Co se týče dieslu, vidím, že je to zatím 6:0 pro 1.6. Takže se utvrzuji v mém názoru jit raději do benzínu.
Na co se mám při koupi ojetiny hlavně soustředit?
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Ono jde o to, ze 2,2D-4D je spise nejvyssi verze, podobne jako ST u focusu nebo GTi u Golfa(vim, ze Focus ma jeste RS a Golf jeste R), ale Auris ma jen tenhle(krome verze Blade pro Japonsko), ktera je na jinych trzich oznacovana jako SR...pokud chces spolehlive auto pro rodinu, na dlouhe jizdy, nekupuj urcite nejostrejsi verze, ale pokud chces auto na zabavu, ktere jede, ber tu 2,2ku - 1,6tka rozhodne raketa neni, jak motorove, tak podvozkove.

Toho se právě obávám...že to auto mohl mít před tím řidič typu Focus ST, Golf GTi nebo Octavia RS. Před tím jsem měl Mitsubishi a vím, že když tam ten výkon je, člověku to nedá a sem-tam to auto prožene. Horší je, když s tím jezdil někdo jen ve vysokých otáčkách stylem brzda-plyn.Luke_Luke píše:Ono jde o to, ze 2,2D-4D je spise nejvyssi verze, podobne jako ST u focusu nebo GTi u Golfa(vim, ze Focus ma jeste RS a Golf jeste R), ale Auris ma jen tenhle(krome verze Blade pro Japonsko), ktera je na jinych trzich oznacovana jako SR...pokud chces spolehlive auto pro rodinu, na dlouhe jizdy, nekupuj urcite nejostrejsi verze, ale pokud chces auto na zabavu, ktere jede, ber tu 2,2ku - 1,6tka rozhodne raketa neni, jak motorove, tak podvozkove.
Já většinou jezdím klidnou jízdou na spotřebu ale někdy jsem to rád sešlápl. Taky mám rád nějakou rezervu například při předbíhání nebo když jedu s plně naplněným autem. Kdyby ta 2.2 alespon nebyla v dieslu...
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Exclusive je neco jako Luna, mam to ve svem.
9airbagu, automaticka dualni klima, mlhovky, kozeny volant a radicka, el. stahovani vsech oken, radio s menicem na 6cd s mp3, bluetooth ovladani na volantu + hlasove povely, dodelal jsem si tempomat a zadni parking senzor.
9airbagu, automaticka dualni klima, mlhovky, kozeny volant a radicka, el. stahovani vsech oken, radio s menicem na 6cd s mp3, bluetooth ovladani na volantu + hlasove povely, dodelal jsem si tempomat a zadni parking senzor.

tak to je vic než slušná výbava. Přesně ten model bych chtěl. Hlasové povely bych nemusel.Luke_Luke píše:Exclusive je neco jako Luna, mam to ve svem.
Jsou s tou automatickou klimatizaci nějaké problémy? Zatím jsem se u Aurisu nic nedočetl. Uživatelé jiných aut (hlavně jiných automobilek) před koupi varují. Nevím jestli to nebude zbytečně moc, ale ty kolečka u manuální se mi fakt nelíbí.
O tom tempomatu jsem si četl

- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Taky jsem tomu nerozumel a vlastne nerozumim tomu dopodrobna ani dnes, ale silene mne nas*al nazor radoby experta v Rely Toyo Ostrava, ktery rekl, ze to tam nejde(pracoval tam asi 4 dny - novy zamestnanec).
Klima je uzasna, je pravda, ze kdyz ji nepouzivam, tak po prvnim pusteni trosku smrdi, nebo na zacatku zimy mi lehce smrdi topeni, kdyz ho aut. klima pusti naprazdno(nefouka vzduch, ale uz topi), takze pak jak zacne topit, tak to smrdi, ale po 2dnech to prestane(proste nebylo pouzivane).
Jinak je to pohodicka, ja mam nastavenou jinou teplotu nez pritelkyne vedle mne a krasne to funguje.
Klima je uzasna, je pravda, ze kdyz ji nepouzivam, tak po prvnim pusteni trosku smrdi, nebo na zacatku zimy mi lehce smrdi topeni, kdyz ho aut. klima pusti naprazdno(nefouka vzduch, ale uz topi), takze pak jak zacne topit, tak to smrdi, ale po 2dnech to prestane(proste nebylo pouzivane).
Jinak je to pohodicka, ja mam nastavenou jinou teplotu nez pritelkyne vedle mne a krasne to funguje.

Urcite bez do LUNY bez debat.
Ja jsem maximalne spokojeny, jedine co nevyuzivam sou vyhrivane sedacky ale to je tim ze mam garaz. Moje skrabka v kufru co vozim je jeste panna
Na to smrdeni staci pri dojezdu zapnout ofuk okna a vypnout AC. Staci minuta a je to v cajku
Ja jsem maximalne spokojeny, jedine co nevyuzivam sou vyhrivane sedacky ale to je tim ze mam garaz. Moje skrabka v kufru co vozim je jeste panna

Na to smrdeni staci pri dojezdu zapnout ofuk okna a vypnout AC. Staci minuta a je to v cajku

Skoda 125L rv. 1989
Opel Omega 2,0 16V LPG rv. 1995
Toyota Auris 1,6 Luna rv.2011
Opel Omega 2,0 16V LPG rv. 1995
Toyota Auris 1,6 Luna rv.2011
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
ja myslel naopak, kdyz ji treba 2mesice nepouzivam 
Je jasne, ze po dojezdu(nevypnuti) a nasledne jizde(nezapnuti) to smrdi.
Exclusive(predfaceliftem) vyhrivane sedadla nemela, teda aspon ja je nemam.

Je jasne, ze po dojezdu(nevypnuti) a nasledne jizde(nezapnuti) to smrdi.
Exclusive(predfaceliftem) vyhrivane sedadla nemela, teda aspon ja je nemam.

Já bych u ojetiny volil benzín. Nájezd nemáš tak vysokej, aby se ti vyšší servisní náklady u dieslu vyplatili. 1.6 vvti sice neni žádnej dálniční letec, ale výkon má myslim dostatečnej. S valvematicem natrhnu i 2.0 tdi v Octavii.
Luke Luke: A máš čistej pylovej filtr? Mě u předchozího auta taky klima srmděla a stačilo jí vydezinfikovat a vyměnit pylovej filtr.
Luke Luke: A máš čistej pylovej filtr? Mě u předchozího auta taky klima srmděla a stačilo jí vydezinfikovat a vyměnit pylovej filtr.
Toyota Auris 1.6 Valvematic, 6M/T, white, Terra Cool + tempomat