zimni kola...

nová modelová řada - nástupce Corolly
handis
Člen Týmu

zimni kola...

Příspěvek od handis »

prosim o pomoc - potrebuju uz nutne koupit zimni kola a koukam co mam koupit. mam 1,6 luna 2010 a std. 205/55 R16. Mam auto na leasing, a proto nemam velkej technicak a nevim proto jestli muzu mit na svoje auto 195/65 R15 - kamos ma tento rozmer napsany ve velkym TP, bohuzel on ma 1,33 Terra cool z 2009. Mohl by jste se tedy nekdo z majitelu 1,6 luny 2010 podivat do sveho velkeho TP a napsat, jake rozmery pneumatik tam jsou povolovana? mam totiz moznost levne koupit prave tuto pneumatiku a ikdyz si koupim plechove disky, tak se s cenou dostanu hluboko pod cenu 205/55 R16 ( navic s naprosto pitome nastavenym indexem 91V oproti 91H u R15)
100rk
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 100rk »

Mám to co ty a v techničáku napsaný rozměr pouze 205/55R16. Jediný tedy, co legálně můžeš, je dát nižší rychlostní index, toto vyhláška povoluje, pouze ale za předpokladu, že budeš mít v zorném poli řidiče nějaké upozornění na tuto skutečnost. Jak má upozornění vypadat prý zákon nespecifikuje... asi samolepka nebo nevím. Nicméně i na toto jsem se vyprdl, protože cenový rozdíl indexu H a T je kolem padesátikoruny.
Suzuki GSR 600 ´07
Toyota Auris Luna ´10 1.6 Valvematic
Ford Focus combi ´15 1.5 ecoBoost
handis
Člen Týmu

Příspěvek od handis »

100rk píše:Mám to co ty a v techničáku napsaný rozměr pouze 205/55R16. Jediný tedy, co legálně můžeš, je dát nižší rychlostní index, toto vyhláška povoluje, pouze ale za předpokladu, že budeš mít v zorném poli řidiče nějaké upozornění na tuto skutečnost. Jak má upozornění vypadat prý zákon nespecifikuje... asi samolepka nebo nevím. Nicméně i na toto jsem se vyprdl, protože cenový rozdíl indexu H a T je kolem padesátikoruny.
to mas pravdu - rozdil mezi H a T je minimalni. V technicaku mam bohuzel krome 205/55 R 16 i specifikaci 91V. Trochu jsem zapatral proc to tak je, kdyz v technicaku mam maximalku uvedenou 195. Vyuzil jsem kontakty ktere mam z prace a bylo mi receno, ze TMC vzdy testuje auta na nejvyssim moznem rychlostnim indexu - proto tedy 91 V. Nejvetsi paradox ale je, ze TMCZ prodava na aurise kola pouze s rychlostnim indexem H, cili sama toyota prodava kola, ktera nejsou schvalena podle TP. Koupim 91 H a kaslu na to... i tak mi ale prijde jezdit v zime na takhle velke pneumatice trosku nelogicke - v zime by mela byt guma uzsi, aby dobre dokazala projet snehem... gumy uz mam koupene, tak doufam ze ted to par let nebudu muset znova resit :)
100rk
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 100rk »

Kdovíjak to s tou šířkou gum v zimě je, někde píší radši ouzký, aby se zařízly, jinde široký - větší styčná plocha má větší záběr a tím pádem i kratší brzdnou dráhu, prase aby se v tom vyznalo...
Já to nechal jak to je, kouknul na testy a podle nich koupil Dunlopy. Tak uvidím, jak to s nima v zimě půjde... :-)
Suzuki GSR 600 ´07
100rk
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 100rk »

A teď jsem doma koukal do TP - máš recht, rychlostní index je tam V. To by mě zajímalo, co na to pojišťovna v případě nehody - po údajích guma/TP jdou jak slepice po flusu, sotva máš jinej rozměr než je psáno, průser... A co když teda máš blbej rychlostní index??? Budem říkat: to já ne, to páni v Toyotě??? :P
Suzuki GSR 600 ´07
Martin_HnN
Manager Týmu

Příspěvek od Martin_HnN »

O samolepce ohledně menšího rychlostního indexu - je nutné ji vylepit pouze pokud je rychlostní index použité gumy nižší (někde jsem to nedávno četl), než je max. rychlost vozidla uvedená v techničáku ...

Ohledně pojišťovny - pokud se budete držet té samolepky a nepřekročíte max. rychlost (tu nižší), tak by to mělo být pojišťovně jedno ...
Také jsem řešil, jestli na auto hodit T nebo H ... nakonec jsem radši sehnal H ... ale potom, co jsem si přečetl příště možná vezmu ty T-čka ... měli je u nás na skladě, kdežto H-čka jsem si sehnal sám za cenu lehce vyšší než T-čka ... navíc jsem zaplatil za likvidaci starých gum ...

Vybral jsem Goodyear UltraGrip 7+ ... na tom co převážně jezdím to v testech dopadlo asi nejlépe ... tedy sníh, mokro a led. Na suchu vycházejí trochu lépe jiné ...

Hlavní trojka je Continental, Dunlop a Goodyear - dle testů
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
Kenne
Manager Týmu

Příspěvek od Kenne »

a kde se da takova samolepka sehnat ? a kam se lepi?
Celica ZZT230, 2000, black
Martin_HnN
Manager Týmu

NESNÁŠÍM KLÁVESNICI S TLAČÍTKY POWER-SLEEP-WAKE

Nedá se sehnat - alespoň o tom nevím. V pondělí jdu kupovat nějaké dopňky do auta, tak se zkusím zeptat ...

Nicméně ... prý není naší legislativou dáno, jak má vypadat ... tedy vidím dvě možnosti ... piktogram nebo text, kde uvedeš třeba toto: "Max. rychlost vozidla omezena - nesmí překročit 190 km/h" s doplňkovým textem ... "snížený rychlostní index pneumatiky"

Nesmí se nalepit na sklo a musíš jí mít v zorném poli řidiče ...

Až budu mít čas, zkusím najít, jestli se něco takového dělá, případně něco zkusím navrhnout ...

Teď jsem koukal ... T=190 km/h .. já max. 195 km/h :-( :cry:

Takže příště buď opět H nebo samolepku :-D ... mezi námi ... já vím, že ani s tím T-čkem na zimákách nikdy tolik nepojedu ... :-D
rewerz
Navigátor

Příspěvek od rewerz »

cele sa mi to zda s tym rychlostnym indexom ako jeden velky vtip. ked viem ze v zivote na zimnych nepojdem viac ako 190. tak preco by som si mal davat ine pneu ked mi stacia aj s nizsim rychlostnym indexom.

mam maximalku 195km/h a pneu s rychl. indexom 190km/h. poistovna by nemala robit problemy ak tu rychlost neprekrocim. Aj ked na slovensku je mozne vsetko. Ak by mali este aj policajti pokutovat taketo pi*oviny tak to sme teda dopadli. :roll:
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna + VSC,TRC 08/2010
Obrázek
Martin_HnN
Manager Týmu

pojišťovna možná bude chtít krátit plnění, ale stačí na ní poslat právníky ... a pokud půjde do tuhého, tak soudního znalce ... záleží na okolnostech ....

Navíc někde je napsáno, že u zimních pneu je možné snížit rychlostní limit o jednu třídu (tedy z V na H) - což by mělo platit i bez toho, že to budeš mít napsáno v TP ... ale ... už nevím, jestli jsem to četl někde ve vyhlášce, nebo někde jinde ...
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

Pánové,
na webu Toyoty je nabídka kompletů zimních pneu s disky. Pro Auris je tam pneu Nokian Nokian WR G2 205/55R16 91H i když v techničáku je rychlostní index V, tedy nabízí něco co je v rozporu s údajem v TP
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
100rk
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 100rk »

Přesně tak, Aurise jste taky z showroomu nejspíš dostali na Háčkách. Neřeším to, maximálka v TP je 195, takže gumy jsou v cajku.
S těma nálepkama - nic nikde nekupujte a nevymejšlejte něco, za co musíte platit - stačí napsat fixou na samolepku "v.max=190km/h", nalepit někam v oblasti tachometru a je to naprosto nenapadnutelné - zákon to přikazuje, ale neudává, jak to má vypadat, čili taková samolepka stačí. Odsouhlaseno pneuservisákem (pro případné rejpaly - Ing. v oboru dopravních prostředků) :)
Suzuki GSR 600 ´07
mysiakmysiak
Navigátor

Příspěvek od mysiakmysiak »

Pánové,
na webu Toyoty je nabídka kompletů zimních pneu s disky. Pro Auris je tam pneu Nokian Nokian WR G2 205/55R16 91H i když v techničáku je rychlostní index V, tedy nabízí něco co je v rozporu s údajem v TP
-nie je to v rozpore o JEDEN rýchlostný index to môžu znížiť. Takže z V na H a aj tak to je stále ok: http://najpneu.com/znacenie-pneumatik/strana-2 :D
Auris, 1,6 5MT
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

mysiakmysiak píše:
Pánové,
-nie je to v rozpore o JEDEN rýchlostný index to môžu znížiť. Takže z V na H a aj tak to je stále ok: http://najpneu.com/znacenie-pneumatik/strana-2 :D
2 mysiakmysiak
citujem z webovej stránky na ktorú si odkázal:
Voľba pneumatík a diskových kolies
Pneumatiky pre daný typ vozidla určuje vždy výrobca vozidla v spolupráci s výrobcom pneumatík.
Aké rozmery pneumatík sú vhodné práve pre vaše vozidlo sa dozviete v jeho technickom preukaze. Tiež sa tam dozviete ich minimálnu rýchlostnú kategóriu (T, H, V a pod.), ako aj kategóriu minimálnej nosnosti (80,86,91 a pod.). Viac v "INDEX NOSNOSI A RÝCHLOSTI".

Na tvojom odkaze sa zobrazuje error 404
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
mysiakmysiak
Navigátor

Příspěvek od mysiakmysiak »

jj, ale u nás a asi aj u vás je vo vyhláške povolené znížernie rýchlostného indexu o JEDEN stupeň (oproti techničáku),takže dodržiavajú vyhlášku,ktorej podlieha aj toyota. Sú to také kraviny,aj s tou nálepkou,či oznámením pod tým sklom. :D

Edit:je to šalamunsky napísané: http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=58101
Auris, 1,6 5MT
Odpovědět

Zpět na „Auris“