Nemrznoucí kapalina do chladiče

nová modelová řada - nástupce Corolly
vifai
Člen Týmu

Nemrznoucí kapalina do chladiče

Příspěvek od vifai »

Zdravím všechny a obracím se na Vás s dotazem.
V nádržce na chladicí kapalinu mi hladina klesla pod min a já bych ji chtěl dolít(Auris 1,6 benzin). Narazil jsem na problém co a jakou?! V manuálu je "všeobecná fráze" a v Toyotě mi odpověděli klasické:" Kapalinu kupte u nás!" Nemáte někdo zkušenosti ?
aczasa
Věčnej rejpal

zkušenosti

Příspěvek od aczasa »

Dolij dle barvy jakou máš. Je to povětšinou směs ethylenglykolu s vodou a přísady jen mění barvu. Takže pokud máš zelenou, kup a dolej zelenou (fosforově žlutozelenou) a pokud máš červenou, kup a dolej červenou. :-)
Back in Czech.
pyroman
Navigátor

chla. kapalina

Příspěvek od pyroman »

Podle mě tam máš růžovou = Super Long Life Coolant, který se mění až po 150k km a pak každých 90k km. Takže bych to s tou červenou nemíchal, naklusal do toyoty a pěkně je poprosil aby ti do nějaké butylky odlili litr toho růžového zázraku SLLC (samozřejmě za úhradu). Pokud se nepletu, tak by po tobě měli chtít 200Kč bez DPH. Mají to v 5L baleních.
BTW...chladící kapalina by neměla nějak vehementně mizet, takže pokud ti to kleslo nějak naráz, spíš by mě trápila otázka "proč a kudy" to zmizelo.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

ruzovou kapalinu koupis na kazde benzince, nesmi se mixovat barvy dohromady...ale mixnout ruzovou Toyotackou a ruzovou treba od Helixu, nebo kdo to dela...neni problem.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
vifai
Člen Týmu

Příspěvek od vifai »

Zdravím všechny a děkuji za odpovědi.
K danému tématu bych ještě dodal, co jsem zjistil. Toyota používá nemrznoucí chl. směs od firmy Texaco, ale to , jak píšete není tak podstatné. Hlavní věc je barva (v mém případě růžová) a to nejdůležitější - poměr zředění s vodou. To (jak jsem se dočetl) může mít velký vliv na chlazení a každý výrobce ho má jiný podle motoru. Proto asi (jak píše Pyroman) bude nejbezpečnější koupit už zředěnou kapalinu přímo od Toyoty. Já jsem se totiž ptal přes jednoho známého přímo v Toyota servisu a tam to také nevědí. Kapalinu, už naředěnou, jim vozí přímo z centrálního skladu - prý. Máte -li někdo nějaké jiné, nebo potřebné info :!: :?: sem s ním.
s pozdrevem
aczasa
Věčnej rejpal

chladicí kapalina...

Příspěvek od aczasa »

No, v jednoduchosti...... je to naprosto ale naprosto jedno. .-) Protože chladicí koncentrát od jakékoliv firmy má vlastní poměry ředění dodané výrobce na určitý rozsah teplot... :-) Je možné neznámou koncentraci a tedy nejnižší tepolotu změřit hustoměrem, ale není to příliš přesné. Takže pokud máš jen úbytek (do půllitru), tak tam klidně a s čistým svědomím dolej čistě koncentrát nebo směs do -30. Tím rozhodně nic nezkazíš. Při další výměně kompletní kapaliny již dostaneš celý objem přesně namíchán....
NENÍ V TOM ŽÁDNÁ ALCHYMIE!!!!!! prostě do červené červenou (nebo růžovou, když na tom trváte) a do zelené zelenou..... nic jiného na tom není...
Back in Czech.
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

obecne kdyz ho zredis mene, budes to mit do vetsiho mrazu, autu tim urcite neublizis...
Obrázek
Joshuaboy
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joshuaboy »

Mám dotaz: přebíral jsem auto 6. 10., v ostřikovačích je letní směs, jak mne upozornil prodejce, tedy vystříkat a dolít zimní. Ale co nemrznoucí směs? To jsem se zapomněl optat. Vlastně jaká je příprava na zimu? Je to mé první auto... Díky
Toyota Auris 1.6 Valvematic, Super White 2, výbava Luna VSC+TRC, převzato 6. 10. 2011
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

podle mne chladici smes je naredena tak, aby byla i na zimu, ja ho kupoval ve stejnem obdobi jako Ty a na zimu jsem nemusel nic resit...ono se tam lije Fridex normalne, destilku dnes uz nikdo do chladice nedava :)
Obrázek
Joshuaboy
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joshuaboy »

Luku, zatímco na letní směs v ostřikovačích jsem upozorněn byl, tak na nutnost kontroly nemrznoucí směsi do chladice nikdo ani nepípl, takže to asi bude v klidu. Po 1000 km jedu na tu prohlídku, tak vše řeknu. A jinak včera jsem si počítal ty otáčky, jak jsi psal, že bych to neměl při procesu zajíždění více točit než na 3/4 maxu, což ale dělá nějakých 4800 otáček. To je fest. A já se strachuji, když při zajíždění točím 3000-3100, a asi 5x jsem dal 4000 :wink:
Toyota Auris 1.6 Valvematic, Super White 2, výbava Luna VSC+TRC, převzato 6. 10. 2011
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

;-)
Vsak rikam, ze tak jak to zajizdis, tak je to bez problemu :)
Jen si dej pozor, kdyz je to studene, abys netocil pres 3tis, ale to plati porad, ne jen kdyz je to nove ;-)
Obrázek
Joshuaboy
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joshuaboy »

Luku, spousta věcí, co mne na novém autě zajímá, spoustu toho chci ještě dokoupit (jako třebas plašičku kun nabídka viz http://www.deramax.cz/odpuzovace-plasice-skudcu/t-104/ apod.), tak snad to bude šlapat.
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

neviem ako vy ale ja mam auto od augusta a bolo mi potvrdene ze auto je pripravene na zimu-sak garancka by potom nebol rok resp. 15tkm ale zima, leto
co sa tyka ostrekovacou-vtedy som tomu nepochopil ale teraz rozumiem-mi dali minimum vody do ostrekovacou.vtedy som myslel , co setria? ale teraz to bolo mozno kvoli tomu aby som sa rozhodol aku zmes si tam dam
risapr
Člen Týmu

diskuze

Příspěvek od risapr »

všiml jsem si, že mi taky klesla hladinka, míváte to taky občas? nevím zda není někde něco špatně, to by se asi nemělo stávat, ne? :-( myslel jsem, že tam jednoduše něco doleju (netřeba toyota-výrobek) a po studiu problematiky se teda bojím na to i sáhnout :-) každý píše něco jiného... pro zajímavost přikládám něco z diskuzí, co mi zamotalo hlavu:

Pokud vím - a to dělám v oboru již přes 15let, tak v současné době jsou do nových vozů plněny chladící kapaliny celoživotní a tudíž není potřeba je měnit, pouze doplňovat. Chladící kapalina se neředí už hooodně let destilovanou vodou, ale vodou pitnou.

Chladící kapalina se u nás ředí v poměru 2:3 (koncentrovaná kapalina : voda), což zaručuje počátek tuhnutí kolem -25°C. Pro severské země je to 1:1= -35°C. Pozor!!!, neplatí že čím více kapaliny tím větší odolnost vůči mrazu. Od ca. 60% podílu chladící kapaliny se křivka "odolnosti vůči mrazu" láme a opět stoupá. Při 100 % chladící kapaliny (základní látka je monoetylenglykol + inhibitory koroze) se odolnost opět blíží k nule.

Malé doplnění - výše uvedené platí na 100 procent pro vozy provenience VW skupiny (AUDI, SKODA, SEAT, VW) a chladící kapaliny oranžové, nebo fialové s obchodním označením G12. G12plus a G12 plus plus.

A na závěr jedno upozornění - u benzínových pump se dá koupit kapalina už naředěná vodou i kapalina "ostrá". Pozor!

Destilovana voda sa kedysi pouzivala preto aby sa system nezanasal vodnym kamenom. Nove zmesy obsahuju inhibitory korozie a usadzovania mineralov a preto sa destilovana voda pouzivat nemusi. Dalsi dovod je ze destilovana (deionizovana) voda je zbavena ionov a ked sa naleje do (obzvlast hlinikoveho) systemu tak 'vytrhava' iony prave z toho hliniku a tym oslabuje steny. Neviem posudit do akej miery sa toto 'vytrhavanie' prejavi na hrubke steny chladica v realnej prevadzke ale je to tak. Preto sa odporuca klasicka voda z vodovodu - so sucasnymi zmesami system nezanesie a zaroven, ako bonus, nenapada system.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

LoL... to je zase chemie... Proboha.... Vytrhuje ionty.. No to me poser hlavu...
Pokud opravdu nekdo touzite po dokonale vode, tak vemte super demi vodu a dejte ji na tri roky varit do hlinikoveho hrnce s kusem chladice, pak bude mit super presne slozeni, aby udajne a nesmyslne "nevytrhavala ionty".. :-D :-D Jinak rozhodne pouzivejte na redeni jaoukoliv vodu, ale doporucene destilovanou. :-) Protoze bezna voda s beznym chemickym slozenim muze mit prave kontraproduktivni vliv na slozeni smesi, obzvlaste ta cast, kdy stale vsichni krici, jak z vody z kohoutku citi neustale chlor a chlorovanou chut (LoL, taky neco pro me, ale..)... Takze prosim nedelejte z toho kosmicke veci....
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Auris“