volnoběžné otáčky
volnoběžné otáčky
Carina E 1.6 16V GLi (1994):Poradíte mi někdo? Při zahřátém motoru mám volnoběh pouze 500-550 ot/min.Vyčistil jsem sání,zdálo se mi že na jedné stěně byl trochu náznak mastnoty,ale pomohlo to asi jen tak na 2-3dny.Pak opět bylo vše při starém.Vše ostatní je v normálu-otačky při studeném startu i zvyšení otáček při sepnutí klimy.Dívali se na to kluci co dělají do Toyoty,ale nikdo na nic nepřišel čím by to mohlo být.A sepnout to natvrdo spolu se spínačem na klimu (pak to drží stabilně kolem 1000 ot) se mi zrovna nechce.Díky předem za jakoukoliv radu. 

- kuro
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
no ked som si prvykrat sadol do cariny, prve na co som myslel, ze otacky su na volnobehu brutal nizke a pri prvej navsteve servisu som ziadal, aby ich upravili - na moje prekvapenie, aj po pripojeni diagnostiky, aj podla mechanikov - TAK TO MA BYT
teda odvtedy to neriesim...
otacky mi kolisu nielen pri klime, ale napr. aj pri otacani volantu, ked stojim na mieste - servo si vypyta viac, tak motor sa tomu prisposobi, a otacky idu hore. Okamzite potom, ako prestanem krutit volantom, otacky bac naspat dolu...
takze myslim, ze je to ok.

teda odvtedy to neriesim...
otacky mi kolisu nielen pri klime, ale napr. aj pri otacani volantu, ked stojim na mieste - servo si vypyta viac, tak motor sa tomu prisposobi, a otacky idu hore. Okamzite potom, ako prestanem krutit volantom, otacky bac naspat dolu...
takze myslim, ze je to ok.

LEXUS IS200
"ex cariňák:-)"

Pre "kuro".
Taky mě napadlo,že to tak má být,ale na emisích měří volnoběh na Carině při 750ot.Kdyby to šlo alespon poladit o nějakých 100ot
650ot by bylo už v pohodě.Píšu to kvůli tomu,že 500ot mi už dělá problém s "rezonančním" chvěním karoserie.Když jsou tak nízké otáčky tak to doslova začne třást a třepat s autem.Jakmile jen malilinko tuknu na plyn tak je po třesení.Takže pitomých 100ot by tenhle můj problém vyřešilo
Možná máš pravdu ty,mě jen všichni říkali (švagr a spol co dělá v autoservisu) že by volnoběh měl být kolem 750-800.Tak nevím 
Taky mě napadlo,že to tak má být,ale na emisích měří volnoběh na Carině při 750ot.Kdyby to šlo alespon poladit o nějakých 100ot

- kuro
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
pre "bred72"
tak pokial je to az tak, ze ti vibruje cela masina, tak to asi fakt nebude s kostolnym poriadkom
chcel som len povedat, ze na moj vkus to auto ma aj tak nizke otacky na volnobehu a zozaciatku som sa citil ako v autoskole, lebo parkrat mi pri rozbehu zhasol motor, lebo som bol zvyknuty rozbehnut auto aj bez plynu...
tie otacky mas stabilne tak nizke, alebo kolisu?
ako je to so studenym startom?
tak pokial je to az tak, ze ti vibruje cela masina, tak to asi fakt nebude s kostolnym poriadkom

chcel som len povedat, ze na moj vkus to auto ma aj tak nizke otacky na volnobehu a zozaciatku som sa citil ako v autoskole, lebo parkrat mi pri rozbehu zhasol motor, lebo som bol zvyknuty rozbehnut auto aj bez plynu...
tie otacky mas stabilne tak nizke, alebo kolisu?
ako je to so studenym startom?

LEXUS IS200
"ex cariňák:-)"

Otáčky
Po napnutí rozvodového řemene (a možná i přesazení ) mi začaly kolísat otáčky - 750 asi tak ,pak chvilkama najednou klesaly na 500 (spotřeba o litr vyšší).Tak jsem si tedˇnechal seřídit předstih , protože měl místo nějakých 10°asi 14°. Otáčky se sklidnily zhruba na 750 a drží. Co spotřeba, to se uvidí.
pro "Pepu"
Loni na podzim jsem nechal vyměnit rozvody,ale v mém případě mých 500ot bylo pred výměnou i po výměně pořád stejných beze změny
Co se týče spotřeby tak to nedokážu posoudit,od té doby co jsem autíčko koupil (loni v únoru) tak jezdím pořád za stejných 6,5-7 mimo město do 10 ve městě.Ale zajímalo by mě čím to tedy je,že když si měl tak nízký volnoběh,že ti to žralo jestě o litr vice?Nemohlo to být něčím jiným?
Loni na podzim jsem nechal vyměnit rozvody,ale v mém případě mých 500ot bylo pred výměnou i po výměně pořád stejných beze změny

Takže tento týden jsem navštívil Toyotu Olomouc.A výsledek-nevím co si mám myslet.Při přebírání auta mi technik řekl,že ten volnoběh je normální ale já jsem chtěl aby mi udělali kompletní diagnostiku motoru a věděl jsem na čem jsem.Od doby co jsem to auto koupil nebylo ještě napíchnuté na compu,takže jsem si říkal alespon budu mít jistotu a budu konečně znát co jsem koupil zač.Za 1/2 hod po přebrání vozu mi volali,že tam mám špatné svíčky (byly tam dány před 3000km),že sice jsou na Carinu E,ale na jiný motor,který spaluje normální směs a ne na chudou směs.Tyhle motory že se dělaly pro německo,kde byly už v roce 1994 přísnější emise.A pokud chci aby mi správně provedli diagnostiku motoru musím tam mít správné svíčky.Takže jsem se nechal přesvědčit,nechal si je namontovat (platinové 2300kč) a výsledek diagnostiky byl,že motor je v naprostém pořádku,vše vyšlo za 1 a ty volnoběžné otáčky u motoru,který spaluje chudou směs mají být nižší než u motoru,který spaluje normální směs.Čili ty mám 600 a to je prý podle nich naprosto v pořádku.550-650 je norma.u těch druhých motorů mají být 650-750.Podotýkám že motor co se týče otáček se i po výměně svíček chová naprosto stejně jako před ní.Řekli mi,že mi celou dobu muselo auto jezdit před tím jako by ho někdo držel "za prdel".Tak jsem se těšil až nasednu a projedu to.Rozdíl je minimální.Navíc mimo diagnostiky motoru jsem si nechal změřit tlaky a vůli ventilů.Protokol o tlacích jsem dostal,o vůli ventilů mi bylo řečeno že je v pořádku.Nevíte někdo co všechno se má měřit při kompletní diagnostice motoru?Byl mi předán předávací protokol kde je uvedeno jakou službu jsem si objednal a jaký materiál byl použit a prodán mi,ale protokol kde byly zaznamenány výsledky diagnostiky si nechali oni.Ty zákazníkům nedávají,zajímavý postup.Přístup a ochotu k zákazníkovi mají O.K. jen ten konec byl poněkud takový hmm...ne vyčerpávající.Za práci si účtují 420kč/hod.Takže to bylo bratru za 3100.
Takže kde nepomůže odborná pomoc musí si člověk pomoci sám.Nedalo nám to a o víkendu jsme rozebrali celou hlavní škrtící klapku.Nejdříve se vypustila chladící kapalina aby nám to "nehrklo" vrchem.Celé to zařízení které má na starosti regulaci volnoběhu se rozebralo a zjstili jsme,že zadrhává takové šoupátko,které přidává a ubírá směs.Stačilo to celé rozebrat a vyčistit v technickém benzínu.Škrtící klapka je napojena na 2 hadičky kterými průtokově protéká chladící kapalina a podle její teploty elektromagnetická jednotka která je prišroubovaná k škrtící klapce tlačí pružinku uvnitř klapky vůči takovému výstupku. Ted už volnoběh po zahřátí motoru drží svých 650 ot/min a nestalo se že by padal někdy až k 500.Šlape to jako hodinky