Doufám, že na kvalifikaci už budu z ambulance doma. Měla by to být celkem mela, ale tipuju grid Rosberg, Hamilton, Verstappen, Raikkonen, Vettel, Ricciardo, přičemž těsný to vidím mezi Mercedesy, pak mezera 0,4 a Ferrari a Red Bull ve dvou desetinach. Ale klidně může kdokoli radikálně překvapit. Je to okruh, kde je kvalifikace díky blízkosti bariér kombinací odvahy a štěstí, spíše než preciznosti. Kdo netlačí, nemá šanci. A kdo tlačí, dost možná si skrtne víc, než je zdrávo. - Tohle jsem psal ráno v Příbrami v nemocnici, teď už jsem zpátky doma. Tak aspoň vnitrotýmový souboje v P3 jsem trefil (NR před LH, MV před DR a KR před SV).

Uvidíme v Q3. Schválně, kdo to vysmahne do zdi...
Q: Tak oproti mému předpokladu se kvalifikace vůbec neúčastnil Vettel kvůli autu, Hamilton o víkendu zatím nezajel jediné fajn kolo a Ferrari bylo nejspíš horší než Red Bull, takže ani Kimi se nevešel do 2 desetin od vedoucího Red Bullu. Klikař Daniel dostal od LH darem první řadu. Nicméně jsem aspoň rád, že kdyby oba Mercedesy byly těsně u sebe (tzn. kdyby Hamilton našel jemu více vyhovující nastavení), pak by opravdu byly vpředu a za nimi by opravdu bylo zhruba těch 0,4 před vedoucím Red Bullem (což většina lidí nečekala). Nico Rosberg předvedl jedno z absolutně nejlepších kvalifikačních kol v historii F1. Tento okruh je tak náročný, že je mi za kluky až špatně, když se na to dívám. Jak samotný layout, tak blízkost bariér i různé nerovnosti. Brrrrrr, masox... A maximálka kolem 324 znamená, že nemají úplně extrémní přítlak, takže ty zatáčky jsou hodně na srdce.
R: Tak start bude prca... Max tam sice zadělal na průšvih, ale Sainz to totálně zvoral, neměl tam Hulkovi vjíždět. Komisaři opět chrápali, protože mu nedali penalizaci ani ho neposlali odstranit nebezpečný problém na autě (auto bylo ilegálně široké, přičemž ta přebytečná část byla nebezpečná pro pneu ostatních aut). Vettel kvalitně z posledního místa na 5. Ovšem absolutně nejlepší výkon, a to v kvalifikaci i v závodě, samozřejmě předvedl Nico. To byl masox non plus turbo... Když se rozhodli nejet do boxů, tak jsem jen kroutil hlavou, protože to byla chyba jako prase, která je mohla stát vítězství (v cíli půl sekundy, za doslova několik dalších zatáček by bylo po všem). Přesně tohle je voda na Danielův mlýn - nechat ho jet s lehkým autem na měkčích a mladších gumách. Naštěstí to NR těsně udržel.
Důležité je, že zbývá 6 závodů, takže kdyby oba Mercedesy byly třikrát první a třikrát druhé, tak by vyhrál Rosberg. Daniel udělal velkou práci ohledně šampionátu. Vést teď o osm bodů místo o pět může na konci sezóny znamenat všechno.
Ovšem všichni známe kliku LH i DR (a smůlu např. NR a KR), takže i přes mírné vedení v šampionátu a zcela skvělou formu (VELMI málo jezdců v historii F1 vyhrálo 8 z prvních 15 závodů sezóny, bez ohledu na kvalitu auta) může nakonec NR proti LH prohrát klidně o 100 bodů. LH na to každopádně má dost komponent pohonné jednotky... Zrovna na tom se to např. může snadno celé zlomit...