TPMS - hlídání tlaku v pneumatikách

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
lucie p
Člen Týmu

Re: TPMS - hlídání tlaku v pneumatikách

Příspěvek od lucie p »

Zdravim,hledala jsem vsude mozne po netu i na youtube,stale se mi dle navodu nedari resetovat kontrolku tlaku v pneu. Mam nove Aurise 1.6 Valvematic,vyroben 3/2015, byly mi meneny pouze gumy na puvodni lity disky a po 50 km se mi nejdrive rozblikala a pak zustala svitit vyse zminena kontrolka,ktera pri kroku zapnuti zapalovani (nestartuji) pouze blika a tudiz mi reset tlacitko moc nepomaha.. tlak v pneu je pry na 2,6 co mi rikal v servisu,tak jdu poprosit o radu ci mozna postup krok po kroku..zkousela jsem dle navodu a videi vselicos ( 3x - 5x zmacknout, drzet 5 - 30 vterin, nastartovane ci jen zaple ) a uz si nevim rady :( . dekuji predem za pripadne napady 😉
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Zopakujem otazku- Tvoje snimace maju 10 rokov?
ak ano nebude uz bateria KO? To by mali v lepsom pneuservise diagnostikou zistit....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
vinco
Člen Týmu

Příspěvek od vinco »

No moje 8 ročné ešte fungovali a veru neviem, či aj v kardiostimulátoroch za milión sú baterky, ktoré vydržia viac. S tou výdržou to môže (asi aj je) byť dóóósť dobrý postreh.
Inak, minule som bol v servise s mojimi a veru, uistili ma, že si s kontrolkou merania tlaku nemám robiť starosti. Nič iné v aute na to nemá odkaz. Kľudne sa to dá riešiť malou čiernou nálepkou na prístrojovke. Akurát dobre nas..e, ak do toho človek investoval, a teraz to nefunguje.
Škoda 120 19?? ex
Nissan Primera P10 2,0 D 1992 ex
]Nissan Primera P12 1,9 DCi 2003 ex
Toyota Auris TS 1,6 Valvematic 2016 ex
]Toyota RAV4 11/2024
brno
Člen Týmu

Příspěvek od brno »

Malou černou nálepku dát můžeš ale auto neprojde na stk. :)
vinco
Člen Týmu

Příspěvek od vinco »

No schválne. Robíš na STK ? Toto nie je hádka, ale pôjdem sa na to opýtať. Možno ti budem musieť uveriť, ale 2x som bol s rozsvieteným TPMS a vždy som prešiel. Jedine, že by som si zle pamätal. 8 rokov som mal Aurisa, každú zimu som prežil s rozsvietenou kontolkou a STK som absolvoval v novembri, kedy už som mal zimné. Idem pohľadať posledný protokol, aby som vedel dátum.
Škoda 120 19?? ex
]Toyota RAV4 11/2024
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Tak to bude asi silne zvisle od technika 😂 nefunkcny snimac by mal byt zrejme lahko rozpoznany diagnostikou na snimace - dedukujem. Ak je funkcny "vlozit" kod do RJ bola otazka 2 minut - u mna.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
brno
Člen Týmu

Příspěvek od brno »

Nepracují na STK ale koukni na to.

Citují : "Hrozící problémy spojené s nefunkčností systému TPMS na vozidle

TPMS je bezpečnostní systém (podobně jako airbag / ABS / ESP), proto musí být funkční, aby vozidlo bylo způsobilé k provozu na pozemních komunikacích.
Vozidlo bez funkčního systému TPMS neprojde kontrolou v Stanici technické kontroly (STK).
V případě nefunkčního systému TPMS hrozí řidiči postihy ze strany policie SR.
Pojišťovny mohou krátit, popř. zcela zamítnout pojistné plnění."
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Ano. Plati ale od roku....neviem presne - od kedy je povinne. Predtym to bola " len" doplnkova " vybava. Poznas prave podla toho, ze nie je nijako spojena s RJ a teda neukaze chybovu hlasku ani nic podobne. Podobne ako predne hmlovky , sledovanie mrtveho uhla, strazenie jazdnych pruhov .. a ako vieme toto na stk nekontroluju ( hmlovky napriklad ano , ale len zadne lebo tie povinne su). Ta ale nezbavovala vodica povinnosti ( vid autoskola) " riadne skonzrolovat vozidlo pred jazdou". Co zahrnalo okrem stavu pneumatik aj svetla napriklad. Iste, nikto to nerobi.Vyssie uvedene nemoze platit plošne, lebo vsak starsie vozidla taketo nieco nemaju vobec.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Od 2012. Na STK na technika zazmurka chybova kontrolka a v diagnostike ktoru napoji chybova hlaska. Velmi sa mi nezda zeby to mohli ignorovat. Jedine dalsi dovod na uplatu 😂
Inu mne to uz par krat pomohlo Ale ti co to povinne zaviedli mohli prikazom urcit aj jednotny system a urcit maximalnu cenu. Cca 35-40E za jeden snimac nie je malo.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Tech. info :LEN TAK
https://www.auto-sima.cz/userfiles/stk-seznam-zavad.pdf
5.2.3.9./str.asi 74/
TPMS je bezpečnostný systém (podobne ako airbag/ABS/ESP), preto musí byť funkčný, aby vozidlo bolo spôsobilé na prevádzku na pozemných komunikáciách. Vozidlo bez funkčného systému TPMS neprejde kontrolou v Stanici technickej kontroly (STK).
https://www.kontrolavozidiel.sk/ako-pri ... a-tk-a-ek/
PRÍSTROJOVÁ DOSKA
Po naštartovaní nesmie svietiť žiadna kontrolka, všetky musia zhasnúť okrem kontrolky parkovacej brzdy, kontrolky studeného motora.
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Preto ta cierna nalepka ( vid vyssie ) :mrgreen:

Ale vázne - vid 5.2.3.9 bod v metodike kontroly v linku id MiBo.
5.2.3.9.1 - ak je nepovinne , teda do roku 2012 (?), je úplne jedno ci svieti, nesvieti, blika....ak aj ano, jedna sa o zavadu typu A , teda lahku. Maximalne ti to zapise do protokolu ale nie je to dovod aby si nepresiel, dokonca ani na opakovanu ( docasne sposobile 30 dni).
Je to detto ako pri ostatnych " nepovinnych " systemoch, ci uz boli z vyroby v ramci vybavy, alebo domontovane neskor majitelom, nejakou firmou ... kludne aj z aliexpressu.
Mame to tam cierne na bielom.
ex.Carina AT191L 1996 UK
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

No ale sak sa tu bavime o autach ktore to musia mat lebo su to modely od 2012. Ale mohli by nam ti ktorym to nefunguje reportovat kde bola chyba a aj ini by mohli dat vediet kolko.im snimace vydrzali. Nieje od veci ich vymenit uz vramci prezuvania kebyze viem ze asi skoncia.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Tak presne to je november 2014. A nie datum vyroby ale uvedenie daneho modelu na trh. Teda mozes mat kludne auto vyrobene napr 2018 a snimace povinne nema, lebo model bol uvedeny na trh napriklad april 2014.
Ale dajme tomu, ze mas auto, kde uz povinne su...
V tom pripade plati 5.2.3.9.2
Zavada typu B. Prejdes, ale do 30 dni opakovaná TK.
A ano, casto byva u starsich snimacov problem proste v baterke.
Takze ja by som to urobil takto - blbne mi to, idem aj tak na TK a nejako bude. Kedze s tou povinnostou je to na zaklade toho datumu uvedenia na trh, casto sami nevedia kde to povinne uz je a kde nie. Pokial to teda bie je fakt jasne novy model. Bud to teda na zaklade tohoto prejde tak a mozem na to 2 roky dlabat alebo mam cas zohnat si vyhodne a v klude porobiť. Ked nie a inak to nepojde , budem to musiet riesit, tak ok, poriesim. Asi drahsie, ale bude.
Ono aj na aliexpresse sa daju kupit snimace, ale ...mozny problem s nacitanim a urcite kratsia zivotnost.
ex.Carina AT191L 1996 UK
vinco
Člen Týmu

Příspěvek od vinco »

Tak presne. Dajte sem vedieť, kto ako dopadol, či už na STK, alebo v pneuservise, alebo musel ísť do toyoty ako ja, lebo ich update to nevie urobiť, tak musia pripájať diagnostiku (ale to je funglovka RAV4. tiež toyota).
Ináč, ešte moje dobrodružstvá s TPMS na Aurise 2016, už som to tu vo fórach spomínal. Na zimných som snímače nemal. Ale ak som zaparkoval blízko miesta, kde som mal odloženú sadu letných (cca 2 metre), RJ si ich načítala a ja som mal dojazd cca 20 km, kým mi začala hlásiť chybu. Na STK to mám 4 km, preto som asi prešiel. Jednoducho to tam asi nesvietilo.
A ak nejaká s........á organizácia predpisujúca nezmyselné povinnosti chce byť múdra, nech vymyslí problém pre každého rovnaký. Služobne jazdím na Golfe, ten žiadne baterky do TPMS nepotrebuje. Meria otáčky kolesa. Ale toto si len tak plačem do vankúša, že akože neprávosť. Žijem s tým normálne. A toyota je aj tak najlepšie auto na svete.
Škoda 120 19?? ex
]Toyota RAV4 11/2024
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Nový příspěvek od vinco » pon 19.05.2025, 0:25
Golfe, ten žiadne baterky do TPMS nepotrebuje. Meria otáčky kolesa.
INAK POVEDANE OBVOD PNEUMATIKY / čiže meranie nie je tak presné!

-moderne senzory TMPS ked sa koleso netočí dajú baterku do kľudoveho stavu,atd.
Čo tak vymeniť baterku v senzore: PODLA TYPU TMPS-NA WEBE NAJDES ...
https://youtu.be/0USqoxwGUNo?si=rHYv1iHjCjjUZfRK
https://youtu.be/krPdhO2jLa0?si=_B9AddBY4Oibgnlt
https://youtu.be/Llhw-eDd0Sg?si=z4klPlSCISAZFOSp
Odpovědět

Zpět na „Auris“