Spotreba E210 (2019)
Re: Spotreba E210 (2019)
Moucha: Ja keď zrýchlim, na chvíľu pustím plyn a dostanem ho hneď do EV na udržanie rýchlosti. V Bratislave jazdím v pomalých zápchach a to mi znižuje spotrebu najviac. S BMW som mal tak 8,5-9L po meste a celkový priemer 6,9.
Ale kašlať na to, asi naozaj záleží na profile trasy a štýle pridávania, rekuperácie.
Chcel som sa len podeliť so spotrebou v plnom zaťažení vo všetkých režimoch, horské prechody, diaľnice atď, pretože ma to naozaj prekvapilo.
Ale kašlať na to, asi naozaj záleží na profile trasy a štýle pridávania, rekuperácie.
Chcel som sa len podeliť so spotrebou v plnom zaťažení vo všetkých režimoch, horské prechody, diaľnice atď, pretože ma to naozaj prekvapilo.
já jsem na tom se se spotřebu v případě delších tratích, dovolených kde je více dálnic podobně. Opravdu dostat se nad průměr cca 5,7 mne dá hodně práce
. Normálně s minimem dálničního provozu mám u 2,0 cca 4,8 - 5.1 L. Letos dovolená ( plně naložené auto ) v Tatrách, najeto celkem cca 1500 km, z toho dálnice cca 70 % jsem skončil na průměru 5,4 L. Nicméně dobrá spotřeba je hodně o rekuperaci, je potřeba přemýšlet trochu jinak. Mám vyzkoušeno, že např. pomalá jízda kde je mimimum rekuperace spotřebu naopak zvyšuje.

Toyota Corolla TS Hybrid 2.0 Selection
Toyota C-HR 1,8 Hybrid Selection Neon Lime by JBL
Toyota Yaris HSD Style 2015 ( ex )
Toyota Auris TS HSD Executive TSS 2016 ( ex ) Toyota Corolla 1,4 WG ( ex )
Toyota C-HR 1,8 Hybrid Selection Neon Lime by JBL
Toyota Yaris HSD Style 2015 ( ex )
Toyota Auris TS HSD Executive TSS 2016 ( ex ) Toyota Corolla 1,4 WG ( ex )
Presne tak, pozeral som teraz dni, keď šoféroval kamarát s "drevenou" nohou ... plyn-brzda, neustále pridával a uberal, nenechal ho nikdy na konštantných otáčkach aby začal spaľovať s najväčšou účinnosťou, brzdil prudko na poslednú chvíľu a jeden deň 7L/100 km a druhý 6,5L. cca 200km dokopy. Jeho žena zase plynule, ale akčnejšia na plyne a 5,4L. Myslím si, že najviac k dobrej spotrebe prispieva nájsť hneď ten výkon čo potrebuješ na zrýchlenie a nemeniť ho.MartinHSD píše:já jsem na tom se se spotřebu v případě delších tratích, dovolených kde je více dálnic podobně. Opravdu dostat se nad průměr cca 5,7 mne dá hodně práce. Normálně s minimem dálničního provozu mám u 2,0 cca 4,8 - 5.1 L. Letos dovolená ( plně naložené auto ) v Tatrách, najeto celkem cca 1500 km, z toho dálnice cca 70 % jsem skončil na průměru 5,4 L. Nicméně dobrá spotřeba je hodně o rekuperaci, je potřeba přemýšlet trochu jinak. Mám vyzkoušeno, že např. pomalá jízda kde je mimimum rekuperace spotřebu naopak zvyšuje.
A jak je to tedy s tou rekuperací? Někdo tvrdí, že spíše dlouho dobržďovat (asi tak, aby ukazatel Charge byl celý modrý) nebo naopak spíše brzdit pro větší účinnost elektromotoru?
Hodně opravdu záleží na profilu trati, já než dojedu na dálnici, tak mám okresku plnou zatáček a takových menších rovinek, kde když bych měl držet konstantní otáčky, tak pojedu jak důchodce 65km/h. Takže to je opravdu plyn-brzda. Na rovince se snažím rozjet na 90, ale 90 jedu 5 vteřin, abych zase brzdil do zatáčky na 60.. A zase celou dobu se mi jet 60 nechce
Pak chvíli jedu na silnici druhé třídy, bejvalá jednička, ale vedle už postavili dálnici, kde můžu jet klidně tacho 110 a spotřeba klesá, kvůli právě konstatním otáčkám. Na dálnici 135-140km/h tempomat, není to žádná rovinka, pěkně kopce. A pak dojedu do města, kde tu spotřebuju opět sundám na průměr 6 až 6,4l. U mě je opravdu zázrak, když se dostanu pod 6.
Ve městě jezdím podle provozu, co mi dovolí. Abych buď nenaboural auto před sebou nebo naopak nebyl brzdou provozu.
Ale jsem zvědavý, až auto vytáhneme někam, kde jsou spíše okresky bez dálnic. Zatím jezdím jen krátké úseky dálnic. Jak jsem psal, jednou se mi po okreskách už povedla 50km jízda za 3,8l. Takže věřím, že ta moje šestilitrová klasika je kvůli podmínkám na trase. Ale pořád si myslím, že průměr okolo 6l je na dvoulitrový atmosférický benzín dobrá spotřeba.
Hodně opravdu záleží na profilu trati, já než dojedu na dálnici, tak mám okresku plnou zatáček a takových menších rovinek, kde když bych měl držet konstantní otáčky, tak pojedu jak důchodce 65km/h. Takže to je opravdu plyn-brzda. Na rovince se snažím rozjet na 90, ale 90 jedu 5 vteřin, abych zase brzdil do zatáčky na 60.. A zase celou dobu se mi jet 60 nechce

Ve městě jezdím podle provozu, co mi dovolí. Abych buď nenaboural auto před sebou nebo naopak nebyl brzdou provozu.
Ale jsem zvědavý, až auto vytáhneme někam, kde jsou spíše okresky bez dálnic. Zatím jezdím jen krátké úseky dálnic. Jak jsem psal, jednou se mi po okreskách už povedla 50km jízda za 3,8l. Takže věřím, že ta moje šestilitrová klasika je kvůli podmínkám na trase. Ale pořád si myslím, že průměr okolo 6l je na dvoulitrový atmosférický benzín dobrá spotřeba.
S rekuperací se to má tak, že pokud držíš celé modré pole tak dobíjíš největším možným výkonem. Pokud brzdíš méně nebo jen sundáš nohu z plynu rekuperace je také, ale z nižším výkonem. Samozřejmě styl jízdy je na tobě, ale našim hybridům nejvíce svědčí ustálená jízda na konstantní rychlosti, žádné prudké rozjezdy ani brždění (samozřejmě to je teorie v praxi je to jinak).
Díky
Dostal jsem doporučení na tuhle stránku a zjistil jsem, že naštěstí nejsem sám, kdo neumí jezdit kolem 5l
Naopak lidi, co mají spotřebuju +- jako já, tak u nich vidím, že jezdí často dálnice, takže to tak nějak odpovídá..
https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... ower_e=132

https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... ower_e=132
to ja mam na prvních 5500km prumernou 5,3, ale mam tam tak 70 proc dálnice. U te rekuperace je nelepší kdy se do toho nezapoji brzdy. vysledovat v noci je to tak 1/3 kurzoru charge.
Corolla TS hybrid Executive VIP SKY 2020
A za kolik tak běžně jezdíte pouze město? Já se zřídkakdy dostanu pod 6,4. Myslím si ale, že nedělám nic špatně, přesto baterku ve městě skoro nikdy nemám dobitou nad 4 z 10 (tuším, že je celkem 10 článků) články v ukazateli na malém displayi. Přitom dobržďuji daleko od křižovatky. Udržet baterii někde třeba kolem té poloviny je utopie pro mě
Každý rozjezd mezi ECO a POWER spustí motor s okamžitou spotřebou okolo 15l. Respektive i zrychlení.. například jedu v koloně okolo 40km/h, kolona zrychluje na běžnou rychlost 55km/h tacho město, zrychlení opět v ukazateli kousek nad hranicí ECO (tak 2mm nad tou hraniční čarou), spouští se motor s okamžitou 13l. Otáčky, nebo spotřeba moc neklesá, spíše tak k sedmi litrům, a jakmile tedy jedu třeba těch 55, pouštím plyn, spustí se pouze EV, ale v tu chvíli na rovince nesmím ani 1km/h zrychlit, maximálně se plynem snažit udržet tuto rychlost, protože pokud chci jen o málo zrychlit, hned spouští motor s tou okamžitou spotřebou okolo 8-10 litrů.
Ale někdy se auto zachová divně, a zároveň si myslím, že by to tak mělo být normálně. Často se mi to stává, že pokud jedu například od obchoďáku, kde jsem stál jen 20-30 minut, mám cca polovinu baterie a auto ještě nevychladlo. Vyjíždím od obchoďáku, otáčky se drží na 1tis/m, auto zrychluje tak jako klasicky z křižovatky a okamžitá se drží okolo těch 5-6litrů. Jakmile se motor zahřeje, už se mi po cestě nikdy takový rozjezd nepovede.
Připadá mi to, jako by v prvním případě se do zrychlení vůbec nepouštěl elektromotor a nechával to celé na spalovacím ústrojí.

Každý rozjezd mezi ECO a POWER spustí motor s okamžitou spotřebou okolo 15l. Respektive i zrychlení.. například jedu v koloně okolo 40km/h, kolona zrychluje na běžnou rychlost 55km/h tacho město, zrychlení opět v ukazateli kousek nad hranicí ECO (tak 2mm nad tou hraniční čarou), spouští se motor s okamžitou 13l. Otáčky, nebo spotřeba moc neklesá, spíše tak k sedmi litrům, a jakmile tedy jedu třeba těch 55, pouštím plyn, spustí se pouze EV, ale v tu chvíli na rovince nesmím ani 1km/h zrychlit, maximálně se plynem snažit udržet tuto rychlost, protože pokud chci jen o málo zrychlit, hned spouští motor s tou okamžitou spotřebou okolo 8-10 litrů.
Ale někdy se auto zachová divně, a zároveň si myslím, že by to tak mělo být normálně. Často se mi to stává, že pokud jedu například od obchoďáku, kde jsem stál jen 20-30 minut, mám cca polovinu baterie a auto ještě nevychladlo. Vyjíždím od obchoďáku, otáčky se drží na 1tis/m, auto zrychluje tak jako klasicky z křižovatky a okamžitá se drží okolo těch 5-6litrů. Jakmile se motor zahřeje, už se mi po cestě nikdy takový rozjezd nepovede.
Připadá mi to, jako by v prvním případě se do zrychlení vůbec nepouštěl elektromotor a nechával to celé na spalovacím ústrojí.
Normal, nejezdím na Eco ani na Comfort či Sport.
Ono bude taky záležet jestli jezdíš jen po rovinatém terénu nebo máš k dispozici i nějaký ten sjezd z kopce. Po rovině je opravdu problém nabít baterii vic jak na půl. Ale pokud je baterie nabitá alespoň trochu není u 1.8 problém se v kolonách města pohybovat na elektriku. Osobně jsem s 2.0 nejel jelikož pro moje více či méně městské jízdy je 1.8 naprosto dostatečná.
Jo, to bude ono. Celé České Budějce jsou jedna velká placka, kopeček žádný. 

Je absolútne jedno aká je okamžitá spotreba. Podstata tohto motoru a systému je tá, že pracuje v záťaži v termodynamicky najefektívnejšom režime s 41% účinnosťou. Kľudne nech je to aj 20 litrov a robí to na rovinke pri 50km/h, vtedy ale získa z tých litrov benzínu najviac energie a čo nejde na cestu uskladní do baterky. Následne ju použije pri rozbehu a posúvani, kde by si mal s klasickým motorom 40L/100kmh okamžitú.
Keď sa spustí motor ide väčšinou vždy na 70-80% maximu krútiaceho momentu (nie maximálneho, ale daných otáčok!), čiže záťaž - časť ide na cestu a zvyšok do baterky, ale s najvyššou účinnosťou. Preto je najdôležitejšie držať vždy rovnaké tempo zrýchľovania, resp. požadovaného výkonu. A preto aj 2000ot/min u nás znie inak ako na klasickom benzíne (ten by musel ísť do nejakého kopca pri 2000 v záťaži.
Ja som mal jednu celú nádrž po Bratislave za 5,2L podľa dotankovania - jazdím do centra, aj obchvat.
Spotreba palubáku ma nezaujíma, kľudne mám jednu cestu 7L a ďalšiu 3,9L, priemer po meste mi vychádza tých 5L. S klímou.
Keď sa spustí motor ide väčšinou vždy na 70-80% maximu krútiaceho momentu (nie maximálneho, ale daných otáčok!), čiže záťaž - časť ide na cestu a zvyšok do baterky, ale s najvyššou účinnosťou. Preto je najdôležitejšie držať vždy rovnaké tempo zrýchľovania, resp. požadovaného výkonu. A preto aj 2000ot/min u nás znie inak ako na klasickom benzíne (ten by musel ísť do nejakého kopca pri 2000 v záťaži.
Ja som mal jednu celú nádrž po Bratislave za 5,2L podľa dotankovania - jazdím do centra, aj obchvat.
Spotreba palubáku ma nezaujíma, kľudne mám jednu cestu 7L a ďalšiu 3,9L, priemer po meste mi vychádza tých 5L. S klímou.
Moucha máš to nějaké divné. S dvoulitrem se dá v klidu rozjet na elektro, podle toho jak moc přidáš plyn. Jinak já průměr 5,6 taky s dvoulitrem. Po městě max rychlost 60 na tacho pro optimální teplotě vzduchu cca 22 st. Se jezdí kolem 4 l.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Executive
- Swordfish76
- Člen Týmu
Upřímně, zrychlení 0-100 za 11,1s je opravdu nic moc. To i většina o třídu menších aut s litrovým turbem umí rychleji. Ale hybridem se nezávodí, že?
A na dálnici to sice jede, ale za cenu vysokých otáček a řevu a taky spotřeby. Tenhle motor je primárně do města a na klidnou jízdu po okreskách, není to dálniční stíhač.
Na to je opravdu lepší diesel.
Ale musím říct, že po přesednutí ze 150k turbo auta do 122k hybridu jsem čekal výraznější rozdíl v pružnosti.
Skoro bych si dovolil tvrdit (jen pocitově, změřené to nemám), že do 50km/h bude 1.8 HSD stejně rychlá jako ta 1.5 TSi. Nad těch 50 km/h už TSi jasně vede o parník.
Tou 1.8 jsem byl příjemně překvapený, i v porovnání s 1.8 v předchozí generaci.
Doufám, že stejně budu mluvit i po pár tisících najetých km.
A na dálnici to sice jede, ale za cenu vysokých otáček a řevu a taky spotřeby. Tenhle motor je primárně do města a na klidnou jízdu po okreskách, není to dálniční stíhač.
Na to je opravdu lepší diesel.
Ale musím říct, že po přesednutí ze 150k turbo auta do 122k hybridu jsem čekal výraznější rozdíl v pružnosti.
Skoro bych si dovolil tvrdit (jen pocitově, změřené to nemám), že do 50km/h bude 1.8 HSD stejně rychlá jako ta 1.5 TSi. Nad těch 50 km/h už TSi jasně vede o parník.
Tou 1.8 jsem byl příjemně překvapený, i v porovnání s 1.8 v předchozí generaci.
Doufám, že stejně budu mluvit i po pár tisících najetých km.

Toyota Corolla TS 1.8 HSD GR Sport - čekatel
Škoda Karoq 1.5 TSi/110kW (2018), Mazda 2 1.3/63kW (2009)
Ex: Hyundai i30 kombi 1.6 GDI/99kW (2014), Honda Stream 2.0 i-VTEC 115kW (2003), Honda Accord Coupé 2.0i 98kW (1993), Honda Prelude 2.0i 108kW (1987)
Škoda Karoq 1.5 TSi/110kW (2018), Mazda 2 1.3/63kW (2009)
Ex: Hyundai i30 kombi 1.6 GDI/99kW (2014), Honda Stream 2.0 i-VTEC 115kW (2003), Honda Accord Coupé 2.0i 98kW (1993), Honda Prelude 2.0i 108kW (1987)