Prevodovka,synchrony-oprava,zkusenosti-na co bacha?

vše ohledně modelové řady Celica
Kenne
Manager Týmu

Re: Prevodovka,synchrony-oprava,zkusenosti-na co bacha?

Příspěvek od Kenne »

Ditri píše:ahoj - ano ano uz jsem to taky zjistil s temi synchrony. Diky za info! Nasel jsem seznam casti a mozna to casem objednam primo z ameru vyjde to podstatne levneji nez tady. Dej vedet jak s olejem, ja tam dam Valvoline GL4 a jsem zvedav. Preci jen bych ten redline musel objednat z ameru coz mi prijde komplikovane na pokus a navíc i na EU marketu jsou dobre oleje...podstatne je pry dat tam GL4. Urco dej vedet jak to dopadne!
ja tam mam "castrol syntrans transaxle 75w-90" a zlepsilo se to, uprimne v lete tam zadny extra rozdil nevidim, rychlosti tam jdou sazet pekne i ve vysokych otackach a v zime nastalo vyrazne zlepseni, ovsem pokud je trochu vic pod nulou, tak proste stejne prvni 3 kilometry jizdy je to takove jalove
Celica ZZT230, 2000, black
stenky
Věčnej rejpal

Příspěvek od stenky »

MT90 sa da objednat aj z UK s rozumnym postovym ;-) bez posty vyjde liter cca rovnako ak nie lacnejsie nez ostatne lokalne znacky. Pozri camskill.co.uk
Obrázek
Ditri
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ditri »

Zdar mrknu. Ještě k tomu doplnim, ze ja mel v převodovce hned po nakupu auta olej od mechose + nejakou teflonovou věc > tam to skrtalo jen v minusech, ted jsem delal zase vetsi udrzbu tak jsem to vzal i s olejem v převodovce > při tomhle skrta trojka za studena i ted v tomhle počasí. Takze asi se to malinko zlepsi, ale nic si od toho neslibuji. Spis to vidim na repas. v Toyote. Práce je 6500k za vymenu synchronu coz je raketa (ale se zárukou a fakturou), ale vzhledem ke stavu auta (je celkove cajk) se to ještě da. Pak dily - ale ty se daji podstatne levneji nakoupit v zahranici. A to opravdu podstatně levneji - napr trojkove kolo v USA - 98dolaru (plus clo a dph postovne ) v cr. 6500,-Kc > napr zadni tlumice me ve finále vysly na polovinu...ale to asi není nic nového :-)

Jinak konkretne k tomu MT90. Je to tezko, studoval jsem zahranicni fora a nekdy to vyznelo, ze někdo jednou řekl ze MT90 a od te doby se to tradovalo. V diskuzích byli i taci, kteří rikali ze jim to nesedi. Muze to byt z casti dano tim, ze většinou tam diskutuji amici a část z nich zije nekde kde je stále teplo. Byli tam i frajeri kteří se snazili delat nejaky mix dvou ruznych typu, ale tohle není muj salek kavy. Co mi prislo podstatne, ze se resilo jestli norma GL4 nebo GL5 anebo takove které mají obe normy dohromady. Vetsinou doporucovali normu GL4 kvůli slozeni oleju (tusim, ze méně prisad) a kvůli tomu, ze tyhle prisady byvaji agresivni k synchronum které jsou z bronzu(medi?) proste ne zeleza. Servisni manual však udava jak GL4 tak GL5. Vyrobci alespoň ti evropsti se oficialne dusuji ze jejich GL5 anebo GL4/GL5 oleje synchrony nezerou. Takze tak GL4 coz je i ten Redline MT90 je proste sazka na jistotu kvůli synchronum. Ono vzhledem k tomu, ze napr u me ma na skrtani synchronu okolni teplota - asi by tam slo dat i ridsi olej, ale to muze poslat celou prevodku do kopru :-)
> Celica 2.0 GT | 3SGE | Oldschool <> Celica 1.8 GTS | VVTL | Newschool < RAV4 2.Dv.
www.alkohol-tester.cz - Shop s alkohol testery / www.xenony.in - Shop s xenony & bixenony / www.plachty.as - Plachty na auta / www.tuning.as - Webik o autech
stenky
Věčnej rejpal

Příspěvek od stenky »

Ten mt90 o sebe tvrdi, ze ma slip modifier a kedze synchrony funguju na treni, tak ze maju synchrony lepsi zaber. Tiez neobsahuje siru, ktora je agresivna na zlte kovy. Neskusal som este, ale papierovo to vyzera dobre. Mt90 je dost popularna aj medzi lotus komunitou. Rak ono neni sa comu divit ked lotusy maju toyota prevodovky :-D
Obrázek
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Obnovuju tohle téma:
moje převodovka na 5gen 3S-GE je v prdeli od koupě auta. Dvojka jde fakt jen když 2 vteřiny počkám a nechám mezi řazením spadnout otáčky úplně dolů. Minulej týden jsem to vezl k chlápkovi, co dělá repase převodovek (hlavně na japonce), takovej dědula. Dřív než sedl do auta do mě začal valit, že bude potřeba udělat spojku, že to je příčina a převodovka jen důsledek. Líbí se mi takovej přístup, ale nejsem si jistej, jestli to zas nepřehání. Čet jsem tady, že 2. a 3. převod je klasická nemoc skoro všech celik. Vysvětloval mi, že když stojí a na volnoběh rychle vyšlápne spojku a zařadí zpátečku a ta škrtne, nebo auto cukne, tak spojka špatně rozepíná. Při druhým vyšlápnutí už to jde vpohodě. Takže se prej mám připravit i na výměnu spojky. Ta pocitově zabírá úplně normálně, takže lamela by měla být OK.
Jenže nedalo mi to a zkusil jsem to samý na carině (4A-FE motor) a tam to dělá skoro stejně. Když vyšlápnu a rychle tam chcu hodit zpátečku, tak auto lehce cukne. Pravda míň jak čelda, ale cukne. A to tam mám spojku novou cca 15tis (Valeo) a převodovka i s 250 tisíci kilákama je naprosto v pořádku. Na otcové RAVce taky nejde rychle hodit zpátečka.
Tak mi vrtá hlavou, jestli mě dědula nechce ukecat na další opravu navíc. Určitě když na to přijde, tak nemám čas ani prostředky, abych tu převodovku vyndával sám. Bude se to dělat u něj celý. Jen spojku, kdyby se měnila, tak tam donesu svoju - http://www.granex.cz/autodily/toyota/ce ... tId=407657. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Nebo je v regionu střední morava někdo, koho byste mi doporučili?
Ještě dneska zkusím mrknout, kolik je tam oleje. Nikde okolo ale nic nesákne, dole je všecko suchý. Možná by se výměnou oleje v převodovce vylepšily převody mimo dvojku, který taky nejdou někdy úplně lehko, ale ta dvojka je určitě hotovo. Takže se mi nechce tam dávat novej, když se to bude tak jako tak rozebírat.
Možná jen mrknu, koli tam toho je, doleju tam to, co mi zbylo po výměně oleje na carině a za měsíc to nechám rozebrat a uvidí se, co je potřeba měnit - který synchrony a jestli spojka.
Ještě jsem se tady dočet něco o odvzdušnění spojky. jak se to dělá? Klasicky, že jeden špápne na pedál a druhej povoluje odvzdušňovák v motoru u takovýho toho táhla? Nebo je tam ještě nějakej další odvzdušňovák?
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Ditri
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ditri »

Cus. Ja objednal do 6 kvaltu celica posledni verze synchronu a kolecek 2-3 stupen. Nekde jsem vyhrabal ze i do prevodovky z roku 2000 pasuji nejnovejsi a jiz trosku vylepsene dily. (V servisu mi navrhovali jine cisla dilu) Kupoval jsem z usa kde to vyjde asi o tretinu levneji vcetne postovneho i procleni. Delal jsem i spojku. Taktez objednano z usa normalne primo originalni dily toyota nic jineho bych tam nedal. Po dohode mi to zkompletovali ve znackovem servisu. Cena byla cajk. Snad na to nebudu muset dalsich 250tisic hrabat...pokud pocitas s autem na dyl vyplati se to delat poradne, zarukou atd - me jezdi jeste stara celica z 87 a jeste snad dlouho jezdit bude....ty auta jsou pri trose slusnosti nesmrtelna.
> Celica 2.0 GT | 3SGE | Oldschool <> Celica 1.8 GTS | VVTL | Newschool < RAV4 2.Dv.
www.alkohol-tester.cz - Shop s alkohol testery / www.xenony.in - Shop s xenony & bixenony / www.plachty.as - Plachty na auta / www.tuning.as - Webik o autech
Henry Fox
Člen Týmu

Příspěvek od Henry Fox »

S tou výměnou spojky se mi to nezdá, rozhodně bych se rozhodl na základě toho jak bude vypadat lamela po rozebrání. Jinak bych to nuceně neměnil. A co se týče odvzdušnění spojky , je to opravdu jako u brzd, odvzdušnovák by měl být na vystavovacím válečku a jen jeden. :P
Co se týče záruky tak je hezký to udělat v servisu co to umí, nicméně pokuď je člověk zručný, tak to zvládne taky, což byl můj případ. Dělal jsem převodovku před 17 lety a dodnes fahčí v poho. :D
Naposledy upravil(a) Henry Fox dne stř 20.05.2015, 10:00, celkem upraveno 1 x.
Toyota Celica 86" 2,0 GT 3S - GE
Jede jako z praku!
Ditri
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ditri »

Jasne kdyz to umis natahas si z netu pracovni postupy aby ses nezasekal na nejake konine a vse si naobjednavas predem tak urcite jo. Pak asi neni problem delat i rozborku kvuli vymene spojky. Me zase prijde ze kdyz to dam sikovnemu garaznikovi ale on se tam i neumyslne s necim sekne a musi to delat znovu tak mu to hezky zatopi. Kdyz to dam do toyota servisu tak prijdu dom s fakturou oni mi to naceni podle normohodin jsem vykryty. Jednou mi rikali ze u celici se blbe davaji poloosy a muzou to odnest gufera - taky ze to pak kapkalo - zaruka a vse bylo v pohode. Kamos co dela auta by se s tim natrapil oni to jedou podle manualu a neni to pro ne novinka takze i tech hodin neni tolik...mam to tak ze vse co se tyka motoru a prevodky davam dp toy a zbytek kamaradi...
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Ke spojce - o lamele nebyla řeč. Ta by měla bejt určitě vpohodě, zabírá to v normě. Problém by podle děduly mechoša měl být v přítlačáku, kterej prý špatně vypíná. Uvidíme až se to rozebere. Teď už jen vyřešit, kam to teda dát dělat. Je pravda, že loni mi v olmoucké toyotě (trendcar) dělali gufera na poloosách a drahý to nebylo a trvalo to chvilku. Ale dědula mi řek, že repasi převodovky udělá za 2000 (práce) + materiál, kterej budeme spolu konzultovat, co je potřeba + práca za demontáž a montáž převodovky. Takže počítám, tak 6000 za převodovku + případný prachy za spojku. Uvidíme. Tak jako tak to asi do srazu nestihnu :-(
Henry Fox
Člen Týmu

Příspěvek od Henry Fox »

Převodovku a i jiné věci na autě jsem dělal někde v 1998 , to ani internet skoro nebyl. Jenom v institucích. Všechno jsem dělal podle selskýho rozumu. Měl jsem na to léto, jak se něco rozdělalo, tak se podle potřeby i objednal díl v Toyotě. Takže bylo dobrý, že vysloveně se nekvaltovalo. Jinak přítlačák si myslím bude mít větší výdrž než lamela. Někdo by musel v předchozí době vyměnit jen lamelu a přítlačák zůstal, což byl i můj případ před lety . Ale vyslověně obě věci , jak lamela tak přítlačák jsou jakoby spojité nádoby. Spíš bych vyměnil kapalinu ve spojkovém okruhu a odvzdušnil než se hned pouštět do takových akcí.... a pak se uvidí... :D
Jede jako z praku!
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

OK, takže dneska zkusím spojku odvzdušnit. To je nejjednodušší. Měnit kapalinu podle mě nemude mít takovej efekt. Vlastně ani nevím, jak na to. Kde se to vypouští a napouští a co se tam lije? Brzdovka? A kolik?
Henry Fox
Člen Týmu

Příspěvek od Henry Fox »

Klidně bych už rovnou vyměnil kapalinu. To je "pár" kapek a používá se rovněž brzdová kapalina. A pokuď už je to dávno, co ti to měnili, tak bych do toho určitě šel. Postup je stejný, prostě normálně povolíš odzdušňovák , kde na něj dáš hadičku ponořenou do kelímku, pak našlapuješ spojku ( asi bych vytřel rovnou tu kapalinu v nádobce a zalil novou) a stará se povalí ven odvzdušňovákem . Zároveň doplňovat samozřejmě do zásobní nádobky. A to tak dlouho, dokuď se nepovalí místo staré nová kapalina. No a pak se to dotáhne. Obsah bude velice malý, možná do 300 ml i s rezervou.
Jede jako z praku!
moulis222
Člen Týmu

Příspěvek od moulis222 »

Čau, taky mám problémy se synchrony, takže podřazování jedině s meziplynem...bez něj to jde jen z opravdu malých rychlostí...Jeden mechanik mi radil at kouknu na olej, že by to tím mohlo být což mi nepřijde, tak moc pravděpodobný, ale stejně se radši zeptám dá se nějak zjistit kolik ho mám v převodovce aniž bych ho vypustil?
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Jasně že to jde zjistit. Pár cenťáků odspodu je napouštěcí otvor se šroubem. Odšroubuješ a prstem vyzkoušíš, jestli je ho tam dost (po okraj díry).
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Ten je teda výš, než jen pár cenťáků 8)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Celica“