To jako že tam máš ještě originály?josuk píše:Kotouče a desky Bosch mám na yarisu z výroby.. nemůžu napsat nic špatnýho - možná relativně tvrdé desky vzhledem ke kotouči - momentálně asi 111tis. km a desky ještě určitě 4mm...

To jako že tam máš ještě originály?josuk píše:Kotouče a desky Bosch mám na yarisu z výroby.. nemůžu napsat nic špatnýho - možná relativně tvrdé desky vzhledem ke kotouči - momentálně asi 111tis. km a desky ještě určitě 4mm...
nevyznám se přesně v terminologii - to něco, co zůstane na autě s brzdovou hadicí se sundavat ani čistit nemusí - možná je lehce očistit dosedací plochu toho pístu (?) - sundáš jen železo, kde jsou plochy pro obě destičky (destičky jsou různé - mají takovou dřecí signalizaci opotřebení, a ta vnitřní destička co dosedá na píst na to má okrouhlou plochu stejné velikosti - sorry za laický popisT.Y.N.G. píše:to josuk: Když se sundají třmeny úplně, to se pak ale musí odvzdušnit nebo ne?
Máš pravdu, už vím jak to myslíš. Díky.josuk píše:nevyznám se přesně v terminologii - to něco, co zůstane na autě s brzdovou hadicí se sundavat ani čistit nemusí - možná je lehce očistit dosedací plochu toho pístu (?) - sundáš jen železo, kde jsou plochy pro obě destičky (destičky jsou různé - mají takovou dřecí signalizaci opotřebení, a ta vnitřní destička co dosedá na píst na to má okrouhlou plochu stejné velikosti - sorry za laický popisT.Y.N.G. píše:to josuk: Když se sundají třmeny úplně, to se pak ale musí odvzdušnit nebo ne?
Díky za info. Jezdím na pravidelné prohlídky, tak brzdovka je "snad" vyměněná. Kotouče i destičky co do velikosti mám OK, ale prostě to mrcha orezloradys03 píše:to T.Y.N.G. když sundáš brzdiče, nemusíš nic odvzdušňovat. Jen bacha, aby ti ten píst nevyjel ven (to se nestane pokud nešlápneš na brzdu při vyndaným brzdiči...) Tak trochu OT neměl bys po 5 letech měnit brzdovku?
Brzdy toho vydrží dost, když se stím jezdí rozumně. Na corolle jsem měnil zadní pakny ve 165tkm. Př kotouče 185tkm a porád vypadaly (i rozměrově) ok. Jinak kolem výměny bylo snad všechno řečeno v předešlých příspěvcích. Snad jen zbylou hranu na vnějším obvodě vybrzděného kotouče (ne na brzdné ploše!!) stačí "strhnout" flexou
Řeknu celou historii. Kotouče mi pořádně orezli už v záruce, to mi vyměnili za nové. Nové (moje současné) po 1/2 roce orezli zase, tak se to stáčelo a měnili destičky. Snažím se, aby auto nestálo déle jak 1 den, a rezne to stejně, i když to není nijak moc. Brzdná plocha je cca 75 % a všude cca shodná. Neustřeluje to, brzdí to. Ale říkám si, že by to mohlo brzdit i líp...radys03 píše:záleží na tom, jak moc to je orezlé. Jestli jsou dost silné, můžeš je dát šikovnému soustružníkovi na "srovnání a očištění."