TRC,VSC a ikona Chyby MOTORA
Re: TRC,VSC a ikona Chyby MOTORA
Také jsem měl problémy s vypalováním filtru pevných částic. Problém byl s teplotním čidlem v horní části filtru. Jedná se o termistor který s zvyšující se teplotou snižuje odpor a tím mění napětí do řídící jednotky. Napojil jsem na dráty voltmetr a zjistil za jízdy že kritické napětí je 0.4 V kdy jednotka vyhlásí chybu. Odpor temistoru byl v tuto chvíli cca na 100 ohm. Přidal jsem do série s termistorem permanentní odpor a tím ho zastavím na cca 0.8 V což odpovídá teplotě cca 740°C. Filtr se vypaluje již od 600°C možná i níže. V toyo servisu chtěli za čidlo 14 000 kč a za jeho výměnu asi 8 000 kč prý se musí demontovat náprava. Pak jsem již s filtrem problémy neměl.
Filtr se vypaluje buďto pouhým provozem když se dostatečně ohřeje nebo pátým vstřikem. Celý proces řídí tlakoví snímač před a za filtrem. Jednou z nejčastějších závad je ucpání trubiček, na které je napojen tlakový snímač. Já jsem je pro jistotu prošťouchnul a to svářecím drátem a pak profouknul tlakovým vzduchem. Pátý vstřik jsem také kontroloval byl OK.
Po přidání odporu mi RAVKA 2x zakouřila po ujetí 10 km resp. po ohřátí motoru proces vypalování filtru probíhal i po zastavení jenom si řídící jednotka zvýšila volnoběžné otáčky na cca 1300 ot/min měl jsem pocit že mi motor vyskočí z kapoty. Od té doby jsem si nevšimnul žádného zakouření. Ale používám naftu s obsahem síry do 50 mg/l to garantuje benzina a přidávám aditiva diesel power sport 4
RAV4 D-CAD 130 kW r.v.2006 najeto 215 000 km spotřeba 6.4 - 7.8 l/100km
Filtr se vypaluje buďto pouhým provozem když se dostatečně ohřeje nebo pátým vstřikem. Celý proces řídí tlakoví snímač před a za filtrem. Jednou z nejčastějších závad je ucpání trubiček, na které je napojen tlakový snímač. Já jsem je pro jistotu prošťouchnul a to svářecím drátem a pak profouknul tlakovým vzduchem. Pátý vstřik jsem také kontroloval byl OK.
Po přidání odporu mi RAVKA 2x zakouřila po ujetí 10 km resp. po ohřátí motoru proces vypalování filtru probíhal i po zastavení jenom si řídící jednotka zvýšila volnoběžné otáčky na cca 1300 ot/min měl jsem pocit že mi motor vyskočí z kapoty. Od té doby jsem si nevšimnul žádného zakouření. Ale používám naftu s obsahem síry do 50 mg/l to garantuje benzina a přidávám aditiva diesel power sport 4
Aha, kdyz jsem se prave snazil vypalit filtr s pripojenum notasem se spustenou diagnostikoum tak mi teploty vyfukovych splodin dosahly max 450st. Cili jsem ho za normalniho provozu nemohl dosahnout. Ale prave diky tomu 5-vstriku to tam jeste jednou blafne a teplota vyskoci na 750 st.
Ten odpor jsi tam nechal? To by vypalovalo porad, ne?
MAs fotku, kde bych to cidlo mohl najit ?
Toyota Avensis Combi 2.0 D-4D 93kW 2007
perfektne informacie.skassa píše:Také jsem měl problémy s vypalováním filtru pevných částic. Problém byl s teplotním čidlem v horní části filtru. Jedná se o termistor který s zvyšující se teplotou snižuje odpor a tím mění napětí do řídící jednotky. Napojil jsem na dráty voltmetr a zjistil za jízdy že kritické napětí je 0.4 V kdy jednotka vyhlásí chybu. Odpor temistoru byl v tuto chvíli cca na 100 ohm. Přidal jsem do série s termistorem permanentní odpor a tím ho zastavím na cca 0.8 V což odpovídá teplotě cca 740°C. Filtr se vypaluje již od 600°C možná i níže. V toyo servisu chtěli za čidlo 14 000 kč a za jeho výměnu asi 8 000 kč prý se musí demontovat náprava. Pak jsem již s filtrem problémy neměl.
toto by bolo treba niekde pripnut.
V priloze posilam graf s prubehem teplot v filtru pevných částic. Odpor jsem tam musel nachat cidlo má jine parametry. V podstatě ukazuje vyšší teplotu tim se asi vypalování spusti i pri nižší teplotě. V dokumentaci jsem nasel ze se pouzivaji cidla s odporem 10 kohmu a 240 k ohmů. Spodni má 240 pri 20 st C horni ma 10 k ohmů meli by tam byt obě stejne 240 k ohmů. Mluvil jsem s puvodnim majitelem rikal, ze filtr menil na 130 000 k m asi mu tam dali nejake z jineho vozu ale funguje to. U raf4 je filtr za turbem z filtru vedou dvě cidla a dvě trubičky.
Diagnostika mi hlasila P 1386 jedna ze zavad je vada cidla ve filtru.
Omlouvam se za pravopis pisi to na tabletu moc mi tam ty hacky a carky nejdou.
Diagnostika mi hlasila P 1386 jedna ze zavad je vada cidla ve filtru.
Omlouvam se za pravopis pisi to na tabletu moc mi tam ty hacky a carky nejdou.
- Přílohy
-
- a085354e08.png
- (20.99 KiB) Staženo 3674 x
Zeptám se jako laik.
Pokud mám chybu P2002, může to být způsobené zaneseným EGR ventilem?
Pokud mám chybu P2002, může to být způsobené zaneseným EGR ventilem?
Pokud tam máš filtr pevných částic tak by to mělo být viz text překladu níže.
Zkusil bych vyčistit trubičky které jsou před a za filtrem na ně je napojen měřič diferenčního tlaku. Pak bych si ověřil pátý vstřik někdy bývá zalepený. Vyndej ho a na tlakuj naftou potom přiveď na něj 12 V pokud stříká je ok. Někdy ho stačí jen očistit. Pokud to nepomůže v servisu ti cca za 3000 kč provedou nucené vypálení filtru. V každém případě u aut s DPNR filtrem výrobce doporučuje naftu s obsahem síry do 50 mg/l.
DTC No.
DTC Detekce Podmínka
Trouble Area
P2002
Podmínka (a), (b) nebo (c) je splněna (logika detekce 1-cesta):
(A) diferenční tlak překročí standardní úrovni po dobu delší než 10 sekund
(B), teplota výfukových plynů nestoupá padá na regeneraci DPNR katalyzátoru
(C) DPNR Catalyst tepelné poškození dat překročí práh.
• DPNR katalyzátor (převodník potrubí podsestava)
• Snímač diferenčního tlaku
• Diferenční snímač tlaku podtlak pant je ucpaný
• Zablokování v podtlakovém potrubí Vysílací podsestavy
• Snímač teploty výfukových plynů
• Palivový vstřikovací tryska
• Výstupní přidání vstřikovače paliva
• Turbo Charger podsestava
• netěsnosti výfukového plynu v Toyota D-CAT
• Hmotnostní průtokoměr vzduchu
• ECM
Zkusil bych vyčistit trubičky které jsou před a za filtrem na ně je napojen měřič diferenčního tlaku. Pak bych si ověřil pátý vstřik někdy bývá zalepený. Vyndej ho a na tlakuj naftou potom přiveď na něj 12 V pokud stříká je ok. Někdy ho stačí jen očistit. Pokud to nepomůže v servisu ti cca za 3000 kč provedou nucené vypálení filtru. V každém případě u aut s DPNR filtrem výrobce doporučuje naftu s obsahem síry do 50 mg/l.
DTC No.
DTC Detekce Podmínka
Trouble Area
P2002
Podmínka (a), (b) nebo (c) je splněna (logika detekce 1-cesta):
(A) diferenční tlak překročí standardní úrovni po dobu delší než 10 sekund
(B), teplota výfukových plynů nestoupá padá na regeneraci DPNR katalyzátoru
(C) DPNR Catalyst tepelné poškození dat překročí práh.
• DPNR katalyzátor (převodník potrubí podsestava)
• Snímač diferenčního tlaku
• Diferenční snímač tlaku podtlak pant je ucpaný
• Zablokování v podtlakovém potrubí Vysílací podsestavy
• Snímač teploty výfukových plynů
• Palivový vstřikovací tryska
• Výstupní přidání vstřikovače paliva
• Turbo Charger podsestava
• netěsnosti výfukového plynu v Toyota D-CAT
• Hmotnostní průtokoměr vzduchu
• ECM
Ahoj, jen bych doplnil, otazku EGR ventilu, urcite ho vycisti take, budes ho mit na 100% taky zadelanej. Nic mene P2002 nerika ze je spatny EGR ventil. Ale jednou rocne ho vycistit stoji za to.
Rizene vypalovani v servise pokud se nemylim lze jen u DPNR, tedy u motoru 2AD-FHV. Motor 1AD-FTV a 2AD-FTV maji DPF, ten lze vypalit jen za jizdy a pripojenym notebookem s diagnostikou.
Rizene vypalovani v servise pokud se nemylim lze jen u DPNR, tedy u motoru 2AD-FHV. Motor 1AD-FTV a 2AD-FTV maji DPF, ten lze vypalit jen za jizdy a pripojenym notebookem s diagnostikou.
Toyota Avensis Combi 2.0 D-4D 93kW 2007
Albi píše:Aha, kdyz jsem se prave snazil vypalit filtr s pripojenum notasem se spustenou diagnostikoum tak mi teploty vyfukovych splodin dosahly max 450st. Cili jsem ho za normalniho provozu nemohl dosahnout. Ale prave diky tomu 5-vstriku to tam jeste jednou blafne a teplota vyskoci na 750 st.
Fotku nemám ale odpor tam mám proto že horní teplotní čidlo má jiné hodnoty za studeného stavu ukazuje cca 250°C a za provozu překračuje kritickou teplotu a ecu vyhlásí alarm. Odporem kompenzuji kritickou teplotu, která se zastaví na cca 750°C. Nevím jestli tam někdo dal to čidlo úmyslně ale myslím, že to nemusí být na škodu proces vypalování asi funguje mám na tom cca 10 000 km najeto.
Díky za opdpvědi.
Takže diferenční snímač jsem měl venku. Hadičky se nezdají ucpané, na první je při volnoběhu malý tlak, palcem jej udržím, při přidání plynu se zvětší, že jej neudržím. Z druhé hadičky žádný tlak, ale fouknout do ní jde volně.
Snímač jsem připojil na 5V a zkoušel tlak na první vstup. Na výstupním kolíku se zvedalo napětí podle grafu serv. manuálu. Takže taky asi v pořádku. (Jen se chci ujistit - Podle manuálu má být napětí na výstupu při tlaku 1 bar cca 0.5V a při 1.8 bar 3.6V. Ten 1 bar je myšleno 1 bar atmosferický - 100hPa=1bar, nebo 1 bar navíc z nějaké pumpy oproti atmosferickému. Prostě když mám obě hadičky ze snímače odpojené, mám napětí 0.5V. Když do první z kompresoru přidám necelý 1 bar, napětí je 3.6V)
Jinak podle manuálu mám udělat toto: (je to anglicky, mohl byste mi někdo pomoc s překladem, kde jsem věděl, dopsal jsem. Je to podobné jako u příspěvku od skassa, ale tam je něco přeložené asi googlem překladačem a moc mi to smysl nedává)
DPNR catalytic converter (Manifold converter sub-assembly)-
Differential pressure sensor - Diferenční tlakový snímač
Differential pressure sensor vacuum hose is clogged - hadičky ke snímači ucpané
Blockage in vacuum transmitting pipe sub-assembly
Exhaust gas temperature sensor - teploměr výfukových plynů
Exhaust gas leaks in TOYOTA D-CAT - netěsnost výfuku u TOYOTA D-CAT
Mass air flow meter - hmotnostní průtokoměr vzduchu
P.S. Albi: Jak jsi dopadl s DPF? Koupil jsi nový, nebo se povedla geregenerace?
Takže diferenční snímač jsem měl venku. Hadičky se nezdají ucpané, na první je při volnoběhu malý tlak, palcem jej udržím, při přidání plynu se zvětší, že jej neudržím. Z druhé hadičky žádný tlak, ale fouknout do ní jde volně.
Snímač jsem připojil na 5V a zkoušel tlak na první vstup. Na výstupním kolíku se zvedalo napětí podle grafu serv. manuálu. Takže taky asi v pořádku. (Jen se chci ujistit - Podle manuálu má být napětí na výstupu při tlaku 1 bar cca 0.5V a při 1.8 bar 3.6V. Ten 1 bar je myšleno 1 bar atmosferický - 100hPa=1bar, nebo 1 bar navíc z nějaké pumpy oproti atmosferickému. Prostě když mám obě hadičky ze snímače odpojené, mám napětí 0.5V. Když do první z kompresoru přidám necelý 1 bar, napětí je 3.6V)
Jinak podle manuálu mám udělat toto: (je to anglicky, mohl byste mi někdo pomoc s překladem, kde jsem věděl, dopsal jsem. Je to podobné jako u příspěvku od skassa, ale tam je něco přeložené asi googlem překladačem a moc mi to smysl nedává)
DPNR catalytic converter (Manifold converter sub-assembly)-
Differential pressure sensor - Diferenční tlakový snímač
Differential pressure sensor vacuum hose is clogged - hadičky ke snímači ucpané
Blockage in vacuum transmitting pipe sub-assembly
Exhaust gas temperature sensor - teploměr výfukových plynů
Exhaust gas leaks in TOYOTA D-CAT - netěsnost výfuku u TOYOTA D-CAT
Mass air flow meter - hmotnostní průtokoměr vzduchu
P.S. Albi: Jak jsi dopadl s DPF? Koupil jsi nový, nebo se povedla geregenerace?
Zkus si připojit voltmetr na přívod do dif. snímače a nastartuj, nejlépe je si vyvést dráty do kabiny a sledovat napětí za jízdy. Uvidíš jestli se dostáváš na kritické hodnoty, ale jak to popisuješ tak to vypadá na ucpaný filtr pevných částic. Nebo přerušení nebo zkrat na vodiči od snímače k řídící jednotce.
Právě že jsem se chystal na to, změřit napětí až u řídící jednotky, ale nevím jak se k ní dostat, Jestli přes box u spolujezdce, nebo někde nad ním...
Já bych to měřil přímo na výstupu z dif. snímače napíchl bych dráty.Sasha(CZ) píše:Právě že jsem se chystal na to, změřit napětí až u řídící jednotky, ale nevím jak se k ní dostat, Jestli přes box u spolujezdce, nebo někde nad ním...
Zdravím Toyoťáky! Tak jsem byl dnes na diagnostice a tam mi zjistili nízký tlak v DPF
neví jestli je filtr K.O. a nebo je to jen někde ucpaný... Nemáte někdo s tímto zkušenost??

Zdar chlapci. Kolega má corolu s dieselovou dvadvojkou 110 kw. Rozvítily se mu kontrolky, takže diagnostika a chyba filtru pevných částic. V toyotě, že to není problém, že udělají nucené vypálení pomocí kompu, ale ono jim to nejde, teplota jim dosáhne přes 400stupnů a spadne do nouzáku, neumějí to nasimulovat tak jak si mysleli. Nevíte v čem by mohl být problém, že to nejde vypálit?
Avensis kombi T25, 2,2D-CAT 130kw
niekto to tu 2t dozadu riesil, hladaj