Auris 1.6 a HSD - krátký test spotřeby
-
- Věčnej rejpal
Chladnější vzduch má při stejné hmotnosti menší objem (tzn. vyšší hustotu, takže i vyšší koncentraci kyslíku). Když ho do motoru šoupneš stále stejný objem, tak tam, mimo jiné dáváš víc kyslíku, což zvyšuje, resp. může zvyšovat výkon, když se k většímu množství kyslíku přidá i více paliva (což je dnes již samozřejmost). Kromě toho, samozřejmě, hraje roli i nadmořská výška atd. Ale jde o to, že prostě nemá smysl uvádět hodnoty rychlosti dosažené za nestandardních okolností (např. jízda z kopce).
Takhle Jakube, prosim zpomal.... CHladnejsi, hustsi Ano, vetsi obsah kysliku nikoliv. Stale je ho tam velmi velmi velmi velmi velmi podobny obsah. Jen tim, ze nasajes stejny objem pri vetsi hustote, tak je ho tam vetsi mnozstvi, nikoliv koncentrace. Ja jen, abychom mluvili trochu jako lidi... Ono tady udela i teplota hodne, protoze neni nutne tolik chladit motor kdyz nasava chladny vzduch a okoli motoru je chladnejsi. Neco bychom mohli potom rici i o vlhkosti vzduchu, jen otazka je, jestli to ma nejaky rozhodny smysl....
Kdyz uz jsme u toho "nema smysl udavat ... okolnosti" jenze tvoje hodnoty jsou prave ty, dosazene za nestandardnich okolnosti. Ty se v prirode vystkytuji za mensi pravdepodobnosti, nez ty ostatni, takze potom se bavime o papiru, ktery toho snesl vzdy dost..
Kdyz uz jsme u toho "nema smysl udavat ... okolnosti" jenze tvoje hodnoty jsou prave ty, dosazene za nestandardnich okolnosti. Ty se v prirode vystkytuji za mensi pravdepodobnosti, nez ty ostatni, takze potom se bavime o papiru, ktery toho snesl vzdy dost..
Back in Czech.
-
- Věčnej rejpal
S dostatečně prudkým a dlouhým kopcem je jedinou mezí omezovač otáček při nejvyšším rychlostním stupni. Za určitých okolností a u některých aut (resp. drtivé většiny aut - nešlo by to akorát u aut, která mají mimořádně vysoký odpor vzduchu a extrémně dlouhý nejvyšší převod) lze z extrémně strmého a dlouhého kopce jet ještě rychleji - na neutrál. Ale to není rychlost dosažená výhradně vlastním pohonem vozidla za standardních podmínek, nýbrž za externí asistence od gravitace, takže nemá smysl ji uvádět jako něco, co dokázalo to auto... Jako nemá smysl si půjčit miliardu Kč a tvrdit "MÁM GIGA, VOE!".aczasa píše:Ty Jakube, jak souvisi obsah kysliku s teplotou ve vzduchu? Neni to spise tim, ze jeho objem bude mensi, takze se ho dostane vic do valce? Jen abychom se pak treba jeste nedostali k tomu, ze myslis treba nadmorskou vysku a tlak a on i rosny bod by mohl zpusobit neco malo na vykonu...Kdyz jsme u tech Everestu...
Navic vyjadreni: "to auto jede (mysleno jelo nekolikrat) 215 km/h" jsi prave jiz pripustil. Ackoliv je jednoznacne teoreticky tato moznost za testovacich podminek vylocena.

- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Takze pises mi tady rozdily v maximalce mezi 205/55/16 a 215/45/17, kde je u novych pneu prumer kola rozdilny o 6mm a rozdil mezi novou gumou, ktera ma vzorek 9mm a uplne ojetou, ktera muze mit az 1,6 je necelych 15mm a to zanedbas? To jsi teoretik?

BTW k tem arkadam, uz pred cca rokem mozna vice, jsem Ti nabizel, at ukazes, jak jsi dobry v TM, na tratich, ktere jsem Ti dal ses ke svetaku ani nepriblizil, vybral sis trate podle sebe, vetsinou docela kratke a ne moc technicke a tam ses ke svetaku priblizil, ale neprekonal...tzn zase bych to tak moc nezvelicoval, je rozdil prekonavat rekordy, ve starem NFS, ktere uz moc lidi nehraje a na novych PC se to prekonava snadneji, nez v sice arkade, ale kterou na svete hraje 5milonu uctu a rekneme 2miliony aktivnich
)

BTW k tem arkadam, uz pred cca rokem mozna vice, jsem Ti nabizel, at ukazes, jak jsi dobry v TM, na tratich, ktere jsem Ti dal ses ke svetaku ani nepriblizil, vybral sis trate podle sebe, vetsinou docela kratke a ne moc technicke a tam ses ke svetaku priblizil, ale neprekonal...tzn zase bych to tak moc nezvelicoval, je rozdil prekonavat rekordy, ve starem NFS, ktere uz moc lidi nehraje a na novych PC se to prekonava snadneji, nez v sice arkade, ale kterou na svete hraje 5milonu uctu a rekneme 2miliony aktivnich

2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox

-
- Věčnej rejpal
Prostě v litru chladného vzduchu je vyšší hustota/množství/hmotnost kyslíku než v litru teplého vzduchu. Procentuální složení je samozřejmě u chladnějšího a teplejšího vzduchu velmi podobné (i když každá složka vzduchu samozřejmě na teplotu reaguje jinak, takže i ta vzájemná objemová a hmotnostní procenta se mění).aczasa píše:Takhle Jakube, prosim zpomal.... CHladnejsi, hustsi Ano, vetsi obsah kysliku nikoliv. Stale je ho tam velmi velmi velmi velmi velmi podobny obsah. Jen tim, ze nasajes stejny objem pri vetsi hustote, tak je ho tam vetsi mnozstvi, nikoliv koncentrace. Ja jen, abychom mluvili trochu jako lidi... Ono tady udela i teplota hodne, protoze neni nutne tolik chladit motor kdyz nasava chladny vzduch a okoli motoru je chladnejsi. Neco bychom mohli potom rici i o vlhkosti vzduchu, jen otazka je, jestli to ma nejaky rozhodny smysl....
Neviem o tebe kulovy, to mas pravdu. Je mi jedno, ze drzis pre mna za mna aj miliony rekordov. Rozdiel medzi tebou a tymito ludmi je jednoduchy. Ty tu neustale argumentujes vzorcami, cislami a neviem cim vsetkym. Ludia ti tu argumentuju tym, ze ako na svojich autach sli. Myslis si, ze si tito ludia potrebuju vymyslat tie cisla ? Co je podla teba realnejsie - cisla na papieri (jasne, argument fyzika nepusti uz ocakavam), alebo skutocnost, ktora sa udeje ?Jakub Krčma píše:nechcem citovat nejaky extremne dlhy post od Jakuba
Nepochopil si jednu dolezitu vec. Tito ludia (ak neklamu) hovoria o svojich REALNYCH zazitkoch. Ty tu tvrdis nejake papierove veci. Vies aky je medzi tym rozdiel ? Ty tu neustale hovoris, v realu je maximalka pod 200. A tito ti tvrdia opak, v REALNYCH podmienkach (nie laboratornych) sli cez 200. Takze si velmi dobre uvedom vyznam slov, ktore tu pisu oni a ktore tu pises ty.
A zopakujem, daj sem tvoj (nechcem ziaden z googlu, aj ked to naozaj nie je problem) vzorec / vypocet, nech vidime, kolko moznych veci si odignoroval popripade zanedbal.
Avensis Kombi 6/2006 D-CAT 130kW facelift - ukradnuty
No tak Jakube ted jsi me dostal.... Ja nedavno padal volnym padem a neni pravdou, ze bych stale zrychloval... Dokonce jsem zastavil zrychleni na pomerne ostre rychlosti.. Nebude to tak i s autem? Myslim, ze neutral uz neni spravna rychlost, ze ses ted dostal daleko za hranici svych vypoctu a ukazal jejich neplatnost nad jistou mez....
Back in Czech.
-
- Věčnej rejpal
Opotřebením pneu se rychlost jen snižuje, když máš max. výkon už u největších nových gum podstatně níž než vytouženou maximálku 201.Luke_Luke píše:Takze pises mi tady rozdily v maximalce mezi 205/55/16 a 215/45/17, kde je u novych pneu prumer kola rozdilny o 6mm a rozdil mezi novou gumou, ktera ma vzorek 9mm a uplne ojetou, ktera muze mit az 1,6 je necelych 15mm a to zanedbas? To jsi teoretik?![]()
![]()
BTW k tem arkadam, uz pred cca rokem mozna vice, jsem Ti nabizel, at ukazes, jak jsi dobry v TM, na tratich, ktere jsem Ti dal ses ke svetaku ani nepriblizil, vybral sis trate podle sebe, vetsinou docela kratke a ne moc technicke a tam ses ke svetaku priblizil, ale neprekonal...tzn zase bych to tak moc nezvelicoval, je rozdil prekonavat rekordy, ve starem NFS, ktere uz moc lidi nehraje a na novych PC se to prekonava snadneji, nez v sice arkade, ale kterou na svete hraje 5milonu uctu a rekneme 2miliony aktivnich)
TM je velmi specifická hra se záměrně pokřivenou fyzikou (nikoli pouze zábavná arkáda se zjednodušeným realismem ohledně ovládání, poškození atd., jako spousta jiných her, např. různé nové díly NFS). Přesto mám v TM zatím 224 světových rekordů a brzy budu mít tisíce. Je velká škoda, že jedním z několika zásadních nedostatků TM je i to, že online se uvádí klasifikace dle nejrychlejšího kola, zatímco offline se uvádí čas na několik kol (např. 2 či 3 - logická délka u většiny tratí by byla 2, protože výchozí rychlost do 2. kola už může být stejně vysoká jako do 3. kola, takže 3. kolo je u takových tratí zbytečně "další 2. kolo" navíc, což jen zabírá čas, aniž by to vyžadovalo větší skill). Uvítal bych, kdyby rekordy byly sdružené - vše jen dle nejrychlejšího kola nebo vše jen dle celkového času na několik kol. Jiné než NASCAR (nebo podobné) tratě mě moc neberou (a už vůbec ne třeba dirt apod., kde je náhodnost doslova šílená/precizní opakovatelnost nulová), protože ty jsou alespoň trochu podobné skutečnému okruhovému závodění (když si odmyslím to zrychlení s nereálným průběhem atd.), nikoli nějaké hop sem hop tam na pěti metrech z A do B, často v relativně nízkých rychlostech - to je úplně jiné jěždění, taková prolejzačka - pro někoho jistě super, pro mě takové hektické - přestože např. v NFS mi zatáčkovitější trati nevadí, naopak je krása to vázat jedno na druhé. Nicméně pár techů v TM časem vypiluju, aby se neřeklo. Ale zábava je to pro mě, oproti vysokorychlostním tratím, které jsou především o jemné přesnosti, což mě baví pilovat, nesrovnatelně menší.
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Hod link na svoje WR. Kde je mas v dedimanii nebo na nejakych serverech...v trakmanii mam tisice WR, ktere ovsem nemaji zadnou hodotu, pokud tyhle trate nejel nebo nepiloval nekdo ze svetove spicky. V tom ej to uskali TM, muzes si postavit vlastni trat, nebo mit trat od autora, ktery ji neprosadil do zadneho cupu nebo svetoveho sampionatu ci lanky a tak tam stoji casy za prd.
Nejlepsi je vzit si oficialne postavene trate pro nejaky cup ci akci svetoveho formatu, tam jsou pak dobre WR zajisteny
Mimochodem Hakki Jr nedavno porazil v souctu casu trenera jizdy z A1 Ringu. BTW jako tym jsme cca 3-4roky zpatky s Hakkiho tymem porazili
)
http://link.brightcove.com/services/pla ... 3256626001
Na simulatru porazil i Vettela a pritom je to jen hrac TM, tak zkus porazit nejake jeho rekordy...je to v podstate pubertak ze Slovenska xD
Nebo tady video z pomerne vysoce prestizni akce:
http://link.brightcove.com/services/pla ... 8077128001
Nejlepsi je vzit si oficialne postavene trate pro nejaky cup ci akci svetoveho formatu, tam jsou pak dobre WR zajisteny

Mimochodem Hakki Jr nedavno porazil v souctu casu trenera jizdy z A1 Ringu. BTW jako tym jsme cca 3-4roky zpatky s Hakkiho tymem porazili

Na simulatru porazil i Vettela a pritom je to jen hrac TM, tak zkus porazit nejake jeho rekordy...je to v podstate pubertak ze Slovenska xD
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS

-
- Věčnej rejpal
Záleží to jen na konkrétním vozidle a jeho součiniteli odporu vzduchu, hmotnosti a čelní ploše (další věci jsou zanedbatelné, v kontextu rychlé jízdy na neutrál z prudkého kopce). Lidské tělo má obrovský odpor vzduchu (samozřejmě záleží na konkrétní poloze - viz internet). Aby se to ještě nazývalo jízdou, musí se kola dotýkat vozovky (čili ne pouhý volný pád). To lze dodržet i při extrémně prudkém "kopci" - téměř svislice. Čím aerodynamičtější a těžší auto a čím nižší rychlost na max. otáčkách při nejvyšším rychlostním stupni, tím pravděpodobněji bude neutrál "tou pravou" volbou.aczasa píše:No tak Jakube ted jsi me dostal.... Ja nedavno padal volnym padem a neni pravdou, ze bych stale zrychloval... Dokonce jsem zastavil zrychleni na pomerne ostre rychlosti.. Nebude to tak i s autem? Myslim, ze neutral uz neni spravna rychlost, ze ses ted dostal daleko za hranici svych vypoctu a ukazal jejich neplatnost nad jistou mez....

Ne a ne a ne..
)))) Protoze tim pores prave vubec nutnost pohonu..
))
Protoze tvuj popisny model, ze ktereho vychazis urcuje, ze gravitacni sila je bud irelevantni nebo jako sila brzdici. Nikoliv jako sila akceleracni, proto je tvuj zaver modelove spravny, ale aplikacne nepouzitelny...

Protoze tvuj popisny model, ze ktereho vychazis urcuje, ze gravitacni sila je bud irelevantni nebo jako sila brzdici. Nikoliv jako sila akceleracni, proto je tvuj zaver modelove spravny, ale aplikacne nepouzitelny...
Back in Czech.
-
- Věčnej rejpal
Jak říkám, uvítal bych, kdyby byly WR sdružené - prostě žádný oddělený celkový čas offline a čas nejrychlejšího kola online. Ale i offline se najdou věci od Coscos atd. Já samozřejmě jezdím offline, protože to je úplně něco jiného. V online, co jsem párkrát jel, zvláště u tratí, kde člověk ještě předtím nejel, je to dělání WR za 10 minut hodně o vrozeném talentu, který člověk dostal zdarma bez vlastní zásluhy. Samozřejmě je to taky o vlastní vydřený zkušenosti, to je jasný. Ale je to prostě něco úplně jinýho než pilovat trať hodiny a hodiny (když je vhodná konkurence) offline a kousek po kousku se přibližovat, přibližovat, dosáhnout a překonat.Luke_Luke píše:Hod link na svoje WR. Kde je mas v dedimanii nebo na nejakych serverech...v trakmanii mam tisice WR, ktere ovsem nemaji zadnou hodotu, pokud tyhle trate nejel nebo nepiloval nekdo ze svetove spicky. V tom ej to uskali TM, muzes si postavit vlastni trat, nebo mit trat od autora, ktery ji neprosadil do zadneho cupu nebo svetoveho sampionatu ci lanky a tak tam stoji casy za prd.
Mimochodem Hakki Jr nedavno porazil v souctu casu trenera jizdy z A1 Ringu. BTW jako tym jsme cca 3-4roky zpatky s Hakkiho tymem porazili)

Zatim se tam jen tak rozkoukávám, kvalitních časů mám jen pár (z těch 224). Ale hodlám jedním vrzem zlikvidovat to, že mnohý fajnový NASCARový tratě maj super online časy a buďto žádnej nebo skutečně zcestnej offline WR.
Jako výchozí bod beru překonání autorskýho času trati nebo případnýho stávajícího WR, kterej je lepší než autorskej čas. Druhá fáze bude přiblížení se k online časům. Třetí fáze jejich překonání. Jenže tady už je právě trochu konflikt, protože je jasný, že když dělám WR např. na tři kola, tak to celkově může bejt OK výkon, přestože ani jedno z těch dvou rychlejch kol (po prvnim rozjezdovym) neni rychlejší než nejrychlejší kolo online. Ale samozřejmě to pro kvalitu musí bejt relativně blízko - do několika setin, ne půl sekundy (na běžně dlouhejch tratích). Uvidim, jak to půjde, ale co sem zatim soustředěně zkoušel, tak jsem překonal, včetně pár opravdu náročnejch časů. A, jak je běžné, ty nejnáročnější časy bývají na těch "nejlehčích" tratí.
U toho starýho NFS je pravda, že dnešní HW umožňuje mírně snadněji překonávat staré rekordy udělané na starém HW. Ale to už, pochopitelně, neplatí u nových rekordů na novém HW. Tam se to místy dostává do NAPROSTO psycho roviny, ohledně preciznosti, která s žádným rekordem v TM, který jsem zatím v rámci NASCAR viděl, nesnese srovnání. Tam už je k překonání potřeba fanatismus, nikoli talent.

Naposledy upravil(a) Jakub Krčma dne úte 13.08.2013, 15:15, celkem upraveno 1 x.
-
- Věčnej rejpal
Ale vždyť já to uvádím jen jako extrémní příklad nepoužitelnýho uvádění "výkonnosti" auta. To je snad zjevný, ne? Pro regulérní porovnávání rovina, teplota, tlak, vlhkost, nadmořská výška, denní doba, bezvětří...aczasa píše:Ne a ne a ne..)))) Protoze tim pores prave vubec nutnost pohonu..
))

-
- Věčnej rejpal
V údolí mezi dvěma kopci by to obousměrně šlo, a to dokonce "na rovině".
A ty kopce by nemusely být vůbec prudké, protože max. výkon máš na pětku tak vysoko. Moje Previa, která má vzhledem k větší hmotnosti, čelní ploše, součiniteli, menšímu výkonu a automatické převodovce nesrovnatelně menší celkovou výkonnost, jela z kopce 194 GPS (přes 200 rychloměr, v techničáku je max. 180 - reálně spíš tedy tipuju 175, neměřil jsem, protože to ještě není v tom stavu, v jakém to mít chci - chystám "drobné" úpravy, např. turbo - cílem je minimálně 201 reál a hlavně zrychlení za 8,5, protože když spěchám, což je často, tak prostě nesnáším to sebevražedné půlhodinové předjíždění - současné zrychlení je cca 13 - jsem sice z Lexusu zvyklý na zrychlení pod 7 a Rolla bude mít pod 5, takže to furt v Previi "nebude úplně ono", ale jako rodinné auto OK - hlavně je dobrý zavazadlový prostor při plném obsazení 7 lidmi).