Auris 1.6 a HSD - krátký test spotřeby

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět

Jakou máte doposud nejlepší spotřebu benzínu mimo město u Aurise 1.6?

Do 4,99 l/100 km
1
1%
5,00 - 5,99 l/100 km
18
26%
6,00 - 6,99 l/100 km
28
41%
7,00 - 7,99 l/100 km
8
12%
8,00 - 9,99 l/100 km
0
Žádná hlasování
10,00 l/100 km nebo více
0
Žádná hlasování
Nemám benzínového Aurise 1.6!
13
19%

Celkem hlasů: 68

Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

No nic, vzdavam se stejne jako aczasa, zkousel jsem Ti otevrit oci, ale kdyz nechces. Ja vim, kolik moje auto jezdi, i kolik jezdilo to minule, predpokladam, ze letistni draha, na ktere jsem to zkousel je dostatecne rovna :lol:

Ja bych se priklonil k americkemu trendu, ze kdyz napisou 190, tak vsechny auta jezdi 190kmh nejmene a kdyby ne, tak mu to amik prijde otriskat o hlavu, proto je bezne, ze nektere jezdi 195 a nektere treba i 200.

Ty mas svuj nazor s cisly a ja znam svoje auta...tim bych to asi ukoncil :))

Protoze mi prijde, ze bys mi byl schopen tvrdit i to, ze jsem minuly vikend v motokare nezahrabal na 3ku, protoze foukal vitr a snedl jsem o jeden rizek vice :lol:
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Jakub Krčma
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jakub Krčma »

Jak říkám, vše je jen o řádném změření všech parametrů - není možné, aby parametry odpovídaly rychlosti x a skutečná rychlost byla "zázračně" x + n - v praxi to bývá přesně naopak - že by to mělo jet x, ale nějaké dodatečné odpory a ztráty způsobují, že to jede x - n. Teď nemluvím o ofiko údajích, ale o údajích naměřených na konkrétním vozidle. Čili jsou jen dvě možnosti. Buďto parametry sedí a nemůže to jet 201 reál na skutečný rovině. Nebo je někde chyba v údajích, pak je samozřejmě možné cokoli. Auto s 91 kW může jet silně přes 250 km/h, když bude mít vhodné parametry. Viz např. Opel Eco Speedster.

Aczasa je s jeho "Avensis Verso 215 km/h reál" totálně vedle, o tom nemůže být sporu. I kdyby Tvůj Auris jezdil 201 km/h na absolutní rovině (čemuž prostě dle oficiálních i v reálu naměřených údajů z minimálně 10 různých motorizací, několika karoserií a převodovek nelze rozumně věřit), se 150 kobylkami by jezdil jen 214! A Auris nelze s Avensis Verso absolutně ohledně aero srovnávat, protože Verso má obrovskou čelní plochu a dokonce i horší součinitel.

Mimochodem, víš, kolik jezdí Auris 2.2 D-CAT 177 koní? Dle výrobce 210 km/h nebo 131 mph. A to je TAK TROCHU něco jinýho než 124 koní. Ano, má nevýhodně položenou pětku i šestku, ale i kdyby jezdil 220 reál (což je vzhledem k parametrům ostatních aut se stejným motorem zcela možné, na rozdíl od 1.6 91 kW), tak při 124 koních to máš 195 km/h.

Sám jistě nevěříš tomu, že máš konkrétní kus, který je (bez dodatečných úprav, samozřejmě) zcela odlišný od všech dostupných oficiálních, uživatelských i žurnalistických údajů o daném modelu, a to ve všech variantách.

Takže kluci, otevřete oči raději sami sobě, protože někde je něco špatně a na straně výpočtů to není (nemluvím o prkotinách na úrovni zlomku km/h kvůli zanedbání méně podstatných parametrů, než je drag area a power). Prvním krokem k vyřešení záhady Vašich neuvěřitelných maximálních rychlostí je řádné změření všeho (rychlost, výkon...). Pak budeme moudřejší. Samozřejmě je jasné, že výrazně neuvěřitelnější jsou parametry toho Avensise Verso (ty voe, má to psáno 192 km/h, takže 215 je potřebným výkonem o 40 % výš - to je ZCELA mimo JAKÉKOLI tolerance a individuální fluktuace). Ale i těch 11 km/h u Aurisu nelze brát na lehkou váhu.
Naposledy upravil(a) Jakub Krčma dne úte 13.08.2013, 09:08, celkem upraveno 2 x.
Jakub Krčma
Věčnej rejpal

Drobná sranda - Auris HSD a Lexus CT 200h mají město 3,7 - mimo město 3,7 - ale kombinaci 3,8 :-)
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

to nema cenu takze prvni video - cca 202-203 dle navi, takze cca 195kmh to jede a to mel tedka drzet kilometr a dostal by se na 200.
http://www.youtube.com/watch?v=KaM-CehxSDk

dalsi video:
tady vidis nejakych 215dle tacho z 1,6tky, tzn takovych 207realnych asi jel z kopecka.
http://www.youtube.com/watch?v=P9mfesP6SUI

dasli video - plne nalozeny a jede 203dle tacho, tzn 195real, dokonce na LPG.
http://www.youtube.com/watch?v=JXPwbi5H40g

Takze tak :)
Obrázek
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A nejen Auris HSD, ale i jina auta.. Treba alternativni zapis v TP pro Prius+ na sedmnactkach.. :-) To je teprve legrace. 4,1 4,1 4,4 a proc? No proto, ze kdo si to koupi, nebude tak straslive daleko od toho realu kdyz se bude snazit. V tomto bych dal Japoncum alespon dvojku za trochu pouziti hlavy pri delani spotreby, ktera jiz je trochu udelana "pratelsky" ke spotrebiteli nikoliv jen cista tabulkovka a nejvic nejlepsi super nizka spotreba na papire...
Back in Czech.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A to ani nemluvime o faktu, ze ladeny motor na 110kW muze mit bez vetsicgh problemu spickovy vykon treba i 115kW a to jen "zhorsenou funkci" jedne z lambda sond nebo prave "spravnym" benzinem, ktery se od specifikace nelisi o tolik co "normovany"... :-)))) Je legrace, jak Jakub pocita pocita pocita... evidentne ho to bavi.. :-) Ale zivot nejsou jen vzorecky...

Mimochodem: 1AZ-FE myslim byl laden od cca 108 do 114 kW velmi bezne, ale konstrukcne je to stale jeden jediny motor a nejcasteji do TP psali 110kW, protoze to bylo jednim smahem vsechno v jednom.. :-)))
Back in Czech.
Maghreb
Věčnej rejpal

Příspěvek od Maghreb »

No ono najlepsie by bolo, keby tu zverejnil svoj vzorec, ktory je podla neho neomylny, aby realne ukazal, kolko veci zanedbal, odignoroval. Typicky teoretik sediaci za papierom, horlivo pocitajuci nejake cisielka, ale realitu vidiet nechce. Ak by mu niekto aj dokazal pocas jazdy, ze sa myli, tak to urcite zvali na vietor zo zadu, vzduchoprazdno, alebo ziadna gravitacia ...

Nehovoriac, ze radsej uz upravuje svoje prispevky na velavravne "abc", asi sa hanbi za svoje slova :)
Avensis Kombi 6/2006 D-CAT 130kW facelift - ukradnuty
Jakub Krčma
Věčnej rejpal

Tato videa jsem již viděl, ale toto není žádné objektivní měření ničeho (já se tím před pár lety živil - měření silničních i laboratorních výkonnostních parametrů a spotřeby, různými metodami, vše mám prověřeno v praxi na desítkách aut různých značek, paliv atd.). Tohle jsou jen nahodilé projížďky cestou necestou, z kopce do kopce... Stačí sklon "nula nula nic", vítr proti či v zádech, chladný či teplý vzduch atd. a rychlost jde mírně či více dolů či nahoru. Jel jsem v Avensisu Liftback 94 kW kolem 230 rychloměr/217 reál (nepamatuju si to už přesně, prodal jsem ho v roce 2007). Ale to nic nemění na tom, že řádná maximálka na rovině byla 205 reál (tested), přesně jak psal výrobce...

BTW: Corolla Verso 2.2 D-CAT má mírně menší čelní plochu, stejný součinitel, srovnatelnou hmotnost a o 18 % vyšší výkon než Avensis Verso 2.0i, přesto jezdí jen cca 205-207 reál. Nemá sice na maximálku optimální zpřevodování, ale to Avensis Verso VVT-i taky...

Jinak, jak se rychlost přibližuje maximu, tak čas potřebný k nárůstu o 1 km/h extrémně roste, vzdálenost pochopitelně také. Např. u videa cca 216 rychloměr to musel být kopec jako ďas, protože je to nejen podstatně vyšší než dosažitelná maximální rychlost na rovině, ale navíc to rostlo značně fest.

Jo, zásadní info - na pětku točí Auris 1.6 91 kW maximální výkon (6 000 otáček) při 191,6 km/h reál s 215/45 R17 a při 193,6 km/h reál s 205/55 R16. Pak už jen výkon klesá, takže 201 reál opravdu ani omylem. Věřil bych třeba 195 reál s šestnáctkami. Víc ne. Pro přestavu - kdyby to jelo max. 195 při 91 kW (tzn. např. mírně větší gumy), tak na 196 už by bylo potřeba 92,4 kW, na 197 pak 93,8 kW atd. Prostě každý pitomý kilometr stojí STRAŠNĚ moc - a např. 5 km/h už je PROPASTNÝ rozdíl - ze 195 na 200 téměř 10 koní. Z toho asi usoudíte, jak crazy by musel být výkon na 215 u Ávéčka Verso...[/u]
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Aaaah, uz tam mame neco zajimaveho.. .Takze v laboratori je to nereal, ale klidne se nam to muze podarit... Jakube, zlepsujes se... :-D Uz mame dva realy... real na papire dle Jakuba a real v zivote dle Luka a me.. :-)))) Vyyyborne....
Back in Czech.
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Vetsina toho, co uvadis, dava smysl...taky jsem mel rad na skole matematiku a Tve vypocty s R16 a R17 koly popsanymi nize jsou teoreticky spravne. Na druhou stranu o 6mm mensi prumer pneumatiky klade motoru mensi odpor, takze lepe dosahuje maxima, navic rozdil mezi novou a starou pneu muze byt az 1,5cm na prumeru...tzn to muze znacne maximalku i zatez motoru pri vyvijeni te maximalky ovlivnit.

Kazdopadne, abych to trosku odlehcil, tak priste az mi svedomi dovoli jet v Aurisu 200kmh, tak si an Tebe vzpomenu a budu dumat nad tim, kde se vzaly ty procenta vykonu navic :lol:
Obrázek
Jakub Krčma
Věčnej rejpal

Maghreb píše:No ono najlepsie by bolo, keby tu zverejnil svoj vzorec, ktory je podla neho neomylny, aby realne ukazal, kolko veci zanedbal, odignoroval. Typicky teoretik sediaci za papierom, horlivo pocitajuci nejake cisielka, ale realitu vidiet nechce. Ak by mu niekto aj dokazal pocas jazdy, ze sa myli, tak to urcite zvali na vietor zo zadu, vzduchoprazdno, alebo ziadna gravitacia ...

Nehovoriac, ze radsej uz upravuje svoje prispevky na velavravne "abc", asi sa hanbi za svoje slova :)
Bylo tu hodně OT, tak jsem to jedním vrzem smazal. Teprve pak jsem si všiml, že jsem smazal i věci k tématu. Víš o mně zjevně naprosto kulový a dovolíš si nesmyslně hodnotit, místo abys strávil 1 minutu na Google a našel si patřičný rovnice. Mám 25 let praxe a dostatečnou související teorii (veškerou, kterou potřebuju). Ve svém koníčku (překonávání světových rekordů v simulacích a arkádách) jsem přes 15 let jedním z několika nejlepších na světě. Na tratích v reálu se blížím, vyrovnávám nebo překonávám rekordy standardně během první návštěvy. Tedy dříve, teď už mě to v reálu neba, protože (vedle nezanedbatelného bezpečnostního rizika - moje jízda není zrovna procházka parkem) na compu je konkurence asi tak TISÍCKRÁT lepší - stovky, tisíce či miliony lidí (dle konkrétního SW), možnost identických vozidel, tratí, počasí, nastavení auta atd., takže opravdu SPORTOVNÍ podmínky, žádné nekorektní výhody pro někoho. Teď zrovna pracuju na jednom takovym "menšim" projektu se "střízlivým" cílem (as usual)... 10 000 světových rekordů... Zatim mám celkem "jen" ke 2 000, ale hodlám to dosáhnout během cca 1 roku. :-) Je to dost náročný, se 3 dětmi, prací atd., ale když se chce...
Jakub Krčma
Věčnej rejpal

aczasa píše:Aaaah, uz tam mame neco zajimaveho.. .Takze v laboratori je to nereal, ale klidne se nam to muze podarit... Jakube, zlepsujes se... :-D Uz mame dva realy... real na papire dle Jakuba a real v zivote dle Luka a me.. :-)))) Vyyyborne....
Žádný dva reály nehlásám. Naopak říkám, že při řádném měření a uvádění parametrů není možné, aby byla naměřená skutečnost lepší než (dostatečně přesný) teoretický výpočet. Čili jistě - z kopce, s větrem v zádech, při velmi nízké teplotě (čili vysoké koncentraci kyslíku) atd. jede jakékoli auto rychleji, než je jeho maximální rychlost za standardních podmínek. Ale pro vzájemné porovnávání mezi vozidly je třeba vše přepočítávat na standardní okolnosti, aby to bylo korektní. Když někdo řekne: "Moje auto jezdí x km/h.", tak tím nemá myslet: "Když přemístím auto na Mount Everest a shodím ho dolů, dosáhne x km/h."
Jakub Krčma
Věčnej rejpal

Luke_Luke píše:Vetsina toho, co uvadis, dava smysl...taky jsem mel rad na skole matematiku a Tve vypocty s R16 a R17 koly popsanymi nize jsou teoreticky spravne. Na druhou stranu o 6mm mensi prumer pneumatiky klade motoru mensi odpor, takze lepe dosahuje maxima, navic rozdil mezi novou a starou pneu muze byt az 1,5cm na prumeru...tzn to muze znacne maximalku i zatez motoru pri vyvijeni te maximalky ovlivnit.
To ovlivnění rozdílem mezi starou a novou pneu či rozdílem v průměru je naprosto mizivé. To už např. aero je aspoň trochu rozdíl (např. dnešní Auris má ofiko 195/65 R15 až 225/45 R17 - ty patnáctky jsou samozřejmě celkově nejlepší, zvláště v ČR). Taky je fest rozdíl tlak v gumách. Ovšem maximálka se samozřejmě uvádí se standardním tlakem... Když tam dáš užší gumy s extrémně vysokym tlakem, pojede to rychlejc a s nižší spotřebou. Ale bude to nebezpečný a rychle se to opotřebí, takže to nikdo rozumný nedělá.
Naposledy upravil(a) Jakub Krčma dne úte 13.08.2013, 12:05, celkem upraveno 1 x.
Jakub Krčma
Věčnej rejpal

Luke_Luke píše:Vetsina toho, co uvadis, dava smysl...taky jsem mel rad na skole matematiku a Tve vypocty s R16 a R17 koly popsanymi nize jsou teoreticky spravne. Na druhou stranu o 6mm mensi prumer pneumatiky klade motoru mensi odpor, takze lepe dosahuje maxima, navic rozdil mezi novou a starou pneu muze byt az 1,5cm na prumeru...tzn to muze znacne maximalku i zatez motoru pri vyvijeni te maximalky ovlivnit.
Ještě je tam potřeba vidět rozdíl mezi větší/menší pákou (průměrem) a optimální pákou. Když např. jedeš 193,6 při 91 kW, načež už výkon jen klesá, ale mohlo by to s daným výkonem 91 kW ještě kousek výš, třeba 195, může mírně větší pneu (prodloužením převodu) pomoci optimalizovat maximálku (i přes zdánlivé ztížení práce motoru - jenže to ztížení se týká především zrychlení v nízkých rychlostech, ne dosažení maximální rychlosti, kde už zrychlení není skoro žádné a kolo má obrovskou setrvačnost).
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ty Jakube, jak souvisi obsah kysliku s teplotou ve vzduchu? Neni to spise tim, ze jeho objem bude mensi, takze se ho dostane vic do valce? Jen abychom se pak treba jeste nedostali k tomu, ze myslis treba nadmorskou vysku a tlak a on i rosny bod by mohl zpusobit neco malo na vykonu... :-) Kdyz jsme u tech Everestu... :-)
Navic vyjadreni: "to auto jede (mysleno jelo nekolikrat) 215 km/h" jsi prave jiz pripustil. Ackoliv je jednoznacne teoreticky tato moznost za testovacich podminek vylocena. :-D
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Auris“