fildis píše:No a není škoda za rok zničit nový tlumiče??? Jako já osobně bych do toho nešel, přesně je to poznat všude v tuning časopisech, jak se prodávaji v inzerátech pružiny jako zběsilý, nikdo to nechce, protože to ničí tlumiče a hlavně pochybuju, že to zlepšuje jízdní vlastnosti...
Tak pozor jízdní vlastnosti to zlepší už tím že to snížíš tak je těžiště níž a bude to líp sedět v zatáčkách, menší náklon v zatáčkách atd, ale komfort je v háji. Záleží na člověku jestli je ochotnej to obětovat.
TOYOTA CELICA 4g 2.0 GTi + BMW 325i Touring (2.5->170k + špéra->radost z jízdy dveřma napřed)
Těžiště sice snížíš, to je pravda, ale pochybuju o tom, že tím dosáhneš lepší stability na silnici, jelikož stlačenej tlumič se určitě chovat líp nebude... Já osobně sem proti pružinám a přijde mi to jako zbytečně vyhozený peníze, to si je rovnou můžeš uřezat a vyjde to nastejno
Corolla E10 1.3 16V 3D 97
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Trocha úprav ještě nikomu neublížila
Ja som najprv menil zadne tlmiče, kedže mi odišli za kayaby, ako som tak pozeral a jazdil, tak sa mi zdali zadné pružiny už unavené, tak som dal znižovacie pružiny Inter alloy. Neide len o to, ze su nižšie, spravilo to vpredu 3.5 a vzadu len 1.5 cm, ale sú aj tvrdšie, autu sa dosť zmenila charakteristika, je o dost tvrdšie, ovela lepšie sedi v zakrutách, nenakláňa sa tak. Mam taku skúšobnu zákrutu a keď som ju predtým vybral v 90 s tým, že mi už uskakával zadok a bol pekný bočný náklon auta tak teraz bez ohlasu, ako po koľajnici. Pri prudkom brzdení menej padáš dopredu. Zase sa skoro porúčali predne pôvodné tlmiče, ale na 170tis už mali nárok. Teraz mam all tlmiče Kayaby Excel-G.
Zase pre zmenu sa naučíš kľučkovat pomedzi diery a cítiť každú nerovnosť.
Fildis nejde len o zníženie, ale aj o to, že su tvrdšie, zase keď zrežeš pôvodne, tak tomu ešte viac ublížiš, lebo rovnaku vahu auta ti bude pružit menej kovu a bude to ešte mäkšie.
Toyota Starlet jednacelatri Xli
Toyota Corolla E12
Yamaha XTZ660 Tenere
No já mám na tohle o dost jinej názor... Proč by někdo ve výrobě počítal složitě tlumiče a pružiny, když by vlastně bylo jedno, co s tím pak uděláš??? Jako to, když snížíš origo tlumiče o 4 cm, tak je to to samý, jako když někde vymetáš díry, nemluvě o dorazech a pak samozřejmě tlumiče tečou.A ke všemu mi stačí, že vidím v každým časáku, jak se všichni pružin zbavujou, to asi nebude jen tak...
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Tak s tým sa dá aj súhlasiť aj nesúhlasiť. Si zober, že športovejsie verzie áut maju tvrdšie tlmiče a znižene struny už od výroby, ale zase na úkor komfortu, lebo auto je tvrdšie, ale zase lepšie sedi na ceste, lebo ti menej lietajú kolesa hore - dole. Je to kompromis medzi pohodlím a ovladatelnosťou. Si zober, že športove špecialy sú takmer úplne znižene, maju namiesto gumeného uloženia náprav silonove a podobne veci, ktore znižuju akekoľvek perovanie, ale za následok katastrofálneho pohodlia, lebo kolesa majú minimálny pohyb hore-dole a sú takmer vždy v rovine, čím je stály prítlak kolesa o vozovku. A keď nemaš prítlak na vozovku, tak ti auto lieta.
A zase nemôžeš porovnávať originál pružinu s "tuningovými" lebo tie su nielen nižšie, ale je požitý aj tvrdší materiál, takže keď ideš po nerovnostiach, tak ti menej nárazov odvádza tlmič a viac ti ide do karosérie a skáče celé auto, to je ten ukráteny komfort.
A ako otecko rodiny si kupiš auto, ktore ti povytriasa celu rodinu, alebo budes mat pohodlnu cestu.
Vyskúšaj si jazdu v takto upravenom aute a potom rob závery, či ti stoji obetovanie pohodlia za zlepšenie jazdných vlastnosti auta. Mne stoji za to, je to neporovnateľne a už veľa ludi mi vravelo, že mi to "nejak dobre sedi"
A keď už vravíš o tom, ako je to počítane od výroby, tak čo potom akákoľvek druhovýroba, hlavne tie lacné šmejdy, ktore ani zďaleka nedosahujú vlastnosti prvovýroby, to je potom životunebezpečné niečo také dávať na auto a ľudia tak jazdia a? Už len zmenou pneu meníš vlastnosti auta a čo s tým?
Toyota Corolla E12
Yamaha XTZ660 Tenere
Netvrdím, že je moje Corolla tvrdej speciál, ale na běžný a každodenní jěždění po našich silnicích je dostatečně tvrdá a sedí. Pokud budu mít auto jenom pro radost a občasný svezení, tak si ušetřím na pořádnej podvozek...
A navíc závodní speciály je jasný, že seděj jako přibitý, jenže taky na to maji podmínky, který na silnicích těžko najdeš, tady to bohužel není německo Já vím dost dobře, co dovedou udělat s Felicií 1.6 tlumiče HP Sporting a rozdíl je velikej, to prostě "rádoby" tuningová pružina nezajistí. A co se týče druhovýroby, tak ta taky spadá do atestace, takže pokud to někdo povolí a stane se průser, tak si ta instituce, která atest vydala už neškrtne, v tomhle si myslím, že jsou dost přísný požadavky... Já ti tůj názor neberu, jsme jenom lidi, ale v tomhle mám já jasno, ale tvůj názor na tohle beru
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Ešte aby tu nenastala pochybnosť, že stači mať len pružiny a stane sa zázrak, tak okrem týchto pružim mám tlmiče Kayaba Excel-G, čo sú už plynokvapalinové a oproti sériovym olejovým je už tam rozdiel v správaní sa tlmiča. Aby si niekto nemyslel, že stači dať len pružiny, ale treba aj poriadne tlmiče a cela táto "sranda" vyšla s zľavami na cca 17tis SK. K tomu silnejšie brzdy dopredu, poriadne pneu a máš malý "závoďak" a auta, čo ťa dávajú na rovinke, si ty dávaš v zákrutách.
Toyota Corolla E12
Yamaha XTZ660 Tenere
fildis píše:No já mám na tohle o dost jinej názor... Proč by někdo ve výrobě počítal složitě tlumiče a pružiny, když by vlastně bylo jedno, co s tím pak uděláš??? Jako to, když snížíš origo tlumiče o 4 cm, tak je to to samý, jako když někde vymetáš díry, nemluvě o dorazech a pak samozřejmě tlumiče tečou.A ke všemu mi stačí, že vidím v každým časáku, jak se všichni pružin zbavujou, to asi nebude jen tak...
To je právě způsobeno tím, že si lidi koupěj jenom pružiny a ty odrovnaj sériový tlumiče a nebo spíš (myslím si že ve většině případů) si koupěj pružiny nebo celý podvozek a zjistěj že je to na ně moc tvrdý a proto se toho zbavujou. Hold lepším jízdním vlastnostem se musí něco obětovat....
TOYOTA CELICA 4g 2.0 GTi + BMW 325i Touring (2.5->170k + špéra->radost z jízdy dveřma napřed)