Diskusia na inom fóre Hyundai dáva za pravdu MiBo, kde som sa dočítal, že je DRL naviazané na ručnú brzdu. Každopádne aj ja som to mal v mysli zviazané s tým rozjazdom a nie povolenou ručnou brzdou. Aj keď stále mám povestného brouka v hlave.
U Toyota je to robené tak, že svetlá sa zažínajú automaticky až po zaradení D dovtedy pokiaľ svieti na senzor svetla dostatočne denné svetlo tak DRL ostáva neaktívne. Stačí však zaradiť D a svetlá DRL sa zapnú, ale aj tu sa to dá chápať už ako odbrzdenie.
Čiže je to odbrzdenie a nie rozjazd a v rom je podľa mňa zásadný rozdiel ktorý dáva MiBo za pravdu.
Pokiaľ je auto v garáži tak sa DRL pokiaľ senzor svetla vyhodnotí, že nie je dostatok svetla rozsvietia automaticky aj v polohe P.
Preto by možno v prípade státia v garáži pomohlo zmeniť nastavenie senzora svetla na nižšiu citlivosť. Neskúšal som zatiaľ a je to iba v rovine úvahy.
No stále to nesupluje najskôr polohu OFF. Pretože ide len o zmenu citlivosti na denné svetlo. A nie vypnutie.
Idem ešte skúmať teda zmenu citlivosti. Zároveň aj s vypnutím senzoru svetla.
RAV4 XA50 2019+ vypnutie svetiel
Re: RAV4 2019+ vypnutie svetiel
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
Takže s istotou viem, že žiadna zmena v nastavení citlivosti senzoru svetla alebo denného režimu v menu Obrazovka nevedie k žiadanému výsledku.
Jediný spôsob ako obmedziť rozsvietenie DRL je auto postaviť na denné svetlo, nezaradiť D a nie zostať stáť v garáži. Nakoľko ak nie je v garáži dostatočne intenzívne svetlo tak sa DRL rozsvietia aj v P. Ani otvorená brána garáže ešte neznamená, že je svetlo dostatočne intenzívne.
Možno by zmena citlivosti senzoru svetla viedla k zmene aj pri otvorenej bráne garáže, ale to už robiť nejdem. Osobne k tomu nevidím dôvod.
Podotýkam, že stav som testoval na svojej Toyota Corolla.
Ale predpokladám, že logika u iných modelov bude s malými rozdieľmi obdobná.
Jediný spôsob ako obmedziť rozsvietenie DRL je auto postaviť na denné svetlo, nezaradiť D a nie zostať stáť v garáži. Nakoľko ak nie je v garáži dostatočne intenzívne svetlo tak sa DRL rozsvietia aj v P. Ani otvorená brána garáže ešte neznamená, že je svetlo dostatočne intenzívne.
Možno by zmena citlivosti senzoru svetla viedla k zmene aj pri otvorenej bráne garáže, ale to už robiť nejdem. Osobne k tomu nevidím dôvod.
Podotýkam, že stav som testoval na svojej Toyota Corolla.
Ale predpokladám, že logika u iných modelov bude s malými rozdieľmi obdobná.
Podľa toho čo som zistil je v Carista OBD aj voľba zapnutia a vypnutia DRL. Otázka je či aj toto nebude dáko obmedzené v samotnom servisnom menu a tak viazané na to kde bolo auto zakúpené.
A obmedzené to skutočne je aspoň v mojej Corolla. A nepredpokladám, že v RAV4 to bude inak.
Takže ani v servisnom menu sa v EÚ DRL vypnúť nedajú.
Jediné riešenie na dobu akéhokoľvek nastavenia s vypnutím svetiel je nutné s autom stáť kdesi vonku a nie v garáži.
A s funkciou OFF v prípade DRL sa tak rozlúčiť.
A obmedzené to skutočne je aspoň v mojej Corolla. A nepredpokladám, že v RAV4 to bude inak.
Takže ani v servisnom menu sa v EÚ DRL vypnúť nedajú.
Jediné riešenie na dobu akéhokoľvek nastavenia s vypnutím svetiel je nutné s autom stáť kdesi vonku a nie v garáži.
A s funkciou OFF v prípade DRL sa tak rozlúčiť.
Kedze som si montoval na jedno auto denne svetla dobre si pamatam ze vtedy bola podmienka vo vyhlaske - zapnu sa po starte, ked prepnes na ine svetla denne musia zhasnut. Ale mozno sa uz vsetko pomenilo 
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
Áno logika veci mala byť taká. Ale mechanické prevedenie sa už v originále líšilo. Tam to bolo v náväznosti na ručnú brzdu alebo tlak oleja ak sa nemýlim a to si aspoň z tých čias pamätám.
My čo sme to dorábali sme hľadali neprerušený kontakt zo spínacej skrinky a vyťahovali to od poistkovej skrinky. Doteraz to mám tak na starom Auris, teda už dcéra.
My čo sme to dorábali sme hľadali neprerušený kontakt zo spínacej skrinky a vyťahovali to od poistkovej skrinky. Doteraz to mám tak na starom Auris, teda už dcéra.
Auris facelift to ma a funguje to rovnako - stlacim start a svetla sa zapnu. Rucka s tym nema nic RAVka rovnako Vitara rovnako. Dacia rovnako
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
-slabostka - slubeny predpis/cele znenie link:
https://auto.sme.sk/c/6762671/denne-svi ... ysove.html
Denné svietidlá podľa EHK č. 48:
6.19. Denné svietidlo (predpis č. 87)
Denné svietidlá však zostanú vypnuté za týchto podmienok:
6.19.7.1.1. ovládač automatického prevodu je v parkovacej polohe alebo
6.19.7.1.2. je zatiahnutá parkovacia brzda, alebo
6.19.7.1.3. predtým, ako sa vozidlo začne pohybovať prvýkrát po každej manuálnej aktivácii pohonného systému.
6.19.7.2. Denné svietidlá sa môžu vypnúť manuálne, ak rýchlosť vozidla nepresahuje 10 km/h pod podmienkou, že sa automaticky zapnú, keď rýchlosť vozidla presiahne 10 km/h alebo keď vozidlo prešlo viac ako 100 m a zostanú zapnuté dovtedy, pokiaľ nie sú opätovne úmyselne vypnuté.
...ATĎ
JE MOZNE ZE PREDPIS SA ZMENIL- ja som to študoval keď som si robil denne svietenie do auta .
https://auto.sme.sk/c/6762671/denne-svi ... ysove.html
Denné svietidlá podľa EHK č. 48:
6.19. Denné svietidlo (predpis č. 87)
Denné svietidlá však zostanú vypnuté za týchto podmienok:
6.19.7.1.1. ovládač automatického prevodu je v parkovacej polohe alebo
6.19.7.1.2. je zatiahnutá parkovacia brzda, alebo
6.19.7.1.3. predtým, ako sa vozidlo začne pohybovať prvýkrát po každej manuálnej aktivácii pohonného systému.
6.19.7.2. Denné svietidlá sa môžu vypnúť manuálne, ak rýchlosť vozidla nepresahuje 10 km/h pod podmienkou, že sa automaticky zapnú, keď rýchlosť vozidla presiahne 10 km/h alebo keď vozidlo prešlo viac ako 100 m a zostanú zapnuté dovtedy, pokiaľ nie sú opätovne úmyselne vypnuté.
...ATĎ
JE MOZNE ZE PREDPIS SA ZMENIL- ja som to študoval keď som si robil denne svietenie do auta .
...tak urcite... onehdy cca 2009-10 to cele bolo na 4 vety
plus samozrejme umiestnenie vyska od vozovky, vzdialenosti od okrajov auta ....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000