Jen pro upřesnění: Vodík vzniklý při dobíjení (elektrolýze) se skutečně může slučovat s kyslíkem za vzniku vody. Jde o exotermní reakci známou jako "hoření", 2H2+O2 -> H2O. Právě proto je lepší větrat....aczasa píše:Tak k tomu nabíjení autobaterie....
....
2) Jediné co uniká a šumí a plynuje je vodík. Takže reálně nevznikne žádné výbušné prostředí, ani nic jiného, protože okamžitě se vzdušným kyslíkem dělá vodu. Žádné páry olova či vápníku se do atmosféry nedostávají. Riziko práce s mnoha nabíjenými akumulátory spočívá v nevětrané místnosti pouze v možnosti udušení se nedostatkem kyslíku.
....
Odpojení/nabíjení autobaterie - Mýty vs fakta
Re: nabíjení autobaterie..
- Martin_HnN
- Manager Týmu
V síti není obvykle přesné napětí 230 V, ale je povolena určitá tolerance jak do plusu tak do mínusu ... již si to nepamatuji přesně, ale jedná se myslím o 5% na obě strany (u nás třeba 238-240 V). Pokud nemá nabíječka elektroniku, která by upravovala dobíjecí napětí pomocí stabilizátoru napětí a bude tam jen trafo, tak výstupní napětí bude závislé na vstupním napětí a převodním poměru PRI:SEC. Záleží také na tom, zda-li se jedná o měkký či tvrdý zdroj
... tzn. o kolik klesne napětí při jakém zatížení.
Čím je tedy vhodné dobíjet bezúdržové akumulátory?

Čím je tedy vhodné dobíjet bezúdržové akumulátory?
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tolerance napětí na NN je +-10%, tedy 207-253V. Při maximálních 253V bude dávat trafo, s převodem cca 16,42, nějakých 15,3V. Při -10% nebude dobíjení pomocí klasické trafo nabíječky prakticky fungovat
Proto je nejlepší používat elektronicky řízenou nabíječku se spínaným zdrojem, která bude držet výstupní napětí a hlídat dobíjecí proud. A je jedno, zda bude v síti + nebo -10%

Proto je nejlepší používat elektronicky řízenou nabíječku se spínaným zdrojem, která bude držet výstupní napětí a hlídat dobíjecí proud. A je jedno, zda bude v síti + nebo -10%
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
- radys03
- Věčnej rejpal
je pravda ža bezúdržbovou baterii musím nabíjet "speciální" nabíječkou? Jinou než na klasickou "údržbovou"? Včera jsem to slyšel, ale nějak se mi to nezdá... Dokážete odpovědět?
aktuálně
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW

EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
Přesně to by jsem chtěl, ale jestli to chvíly vydrží tak tam hodím druhou baterku zapojím a je to ... nechci smazat palubák hlavně jeho hodnoty...
Můžu teda požádat o info jak se to nabíjí v autě ? Kdyby jsem to někdy potřeboval, v manuálu se píše že při nabíjení baterie v autě se má odpojit kabel kostry ... což logicky vede ke smazání ECU.
Objednal jsem si zajímavou nabíječku, tak uvidíme jak si poradí s baterkou.
http://www.ctek.cz/product.php?id_product=39
Můžu teda požádat o info jak se to nabíjí v autě ? Kdyby jsem to někdy potřeboval, v manuálu se píše že při nabíjení baterie v autě se má odpojit kabel kostry ... což logicky vede ke smazání ECU.
Objednal jsem si zajímavou nabíječku, tak uvidíme jak si poradí s baterkou.
http://www.ctek.cz/product.php?id_product=39
Re:
Jo? Tak zauvažuj - v autě nebo motorce ať tam dáš gelovou či olověnou beterii tak se bude nabíjet stejně - ten altík v autě přece je stále stejnej a tlačí stejně ať je tam baterka jaká chce a stejný je to i s nabíječkama. Nabíječka je vlastně taková domácí imitace nabíjení v autěpepa559 píše:Na gelovou by mela byt jina nabijecka, na bezudrzbovou staci obycejna.

Jasný - chce to nabíječku s regulací proudu ne nějakou ludru která tu baterku uvaří když bude hodně vymlácená

MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
- Liquidcz
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odpojení/nabíjení autobaterie - Mýty vs fakta
Mohu tímto, Ctek MXS 5, nabíjet Auris TS 2015 tak, že to prostě přímo napojím na póly baterie? Specifikace tvrdí, že to ta nabíječka umožňuje.
http://www.ctek.com/pt/en/chargers/MXS%205.0

http://www.ctek.com/pt/en/chargers/MXS%205.0