Odpojení/nabíjení autobaterie - Mýty vs fakta

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
hobo
Člen Týmu

Re: nabíjení autobaterie..

Příspěvek od hobo »

aczasa píše:Tak k tomu nabíjení autobaterie....
....
2) Jediné co uniká a šumí a plynuje je vodík. Takže reálně nevznikne žádné výbušné prostředí, ani nic jiného, protože okamžitě se vzdušným kyslíkem dělá vodu. Žádné páry olova či vápníku se do atmosféry nedostávají. Riziko práce s mnoha nabíjenými akumulátory spočívá v nevětrané místnosti pouze v možnosti udušení se nedostatkem kyslíku.
....
Jen pro upřesnění: Vodík vzniklý při dobíjení (elektrolýze) se skutečně může slučovat s kyslíkem za vzniku vody. Jde o exotermní reakci známou jako "hoření", 2H2+O2 -> H2O. Právě proto je lepší větrat....
Martin_HnN
Manager Týmu

Příspěvek od Martin_HnN »

V síti není obvykle přesné napětí 230 V, ale je povolena určitá tolerance jak do plusu tak do mínusu ... již si to nepamatuji přesně, ale jedná se myslím o 5% na obě strany (u nás třeba 238-240 V). Pokud nemá nabíječka elektroniku, která by upravovala dobíjecí napětí pomocí stabilizátoru napětí a bude tam jen trafo, tak výstupní napětí bude závislé na vstupním napětí a převodním poměru PRI:SEC. Záleží také na tom, zda-li se jedná o měkký či tvrdý zdroj :-) ... tzn. o kolik klesne napětí při jakém zatížení.

Čím je tedy vhodné dobíjet bezúdržové akumulátory?
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Tolerance napětí na NN je +-10%, tedy 207-253V. Při maximálních 253V bude dávat trafo, s převodem cca 16,42, nějakých 15,3V. Při -10% nebude dobíjení pomocí klasické trafo nabíječky prakticky fungovat :?

Proto je nejlepší používat elektronicky řízenou nabíječku se spínaným zdrojem, která bude držet výstupní napětí a hlídat dobíjecí proud. A je jedno, zda bude v síti + nebo -10%
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
radys03
Věčnej rejpal

Příspěvek od radys03 »

je pravda ža bezúdržbovou baterii musím nabíjet "speciální" nabíječkou? Jinou než na klasickou "údržbovou"? Včera jsem to slyšel, ale nějak se mi to nezdá... Dokážete odpovědět?
aktuálně
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW :lol:
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
pepa559
Člen Týmu

Příspěvek od pepa559 »

Na gelovou by mela byt jina nabijecka, na bezudrzbovou staci obycejna.
repinho
Řidič

Příspěvek od repinho »

zdravim,jaka síla baterky je dostačující pro Avíka 2.0 VVTI??máte nějaký ověřený značky??
Toyota Avensis 2.0 VVTi kombi
novaz
Člen Týmu

Příspěvek od novaz »

Ahoj co se všechno vymaže po odpojení baterie ? Rádio je jasné, počítadlo kilometrů přežije taky, ty dvě zbívající počítadala ? A palubák ?
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Pocitadlo celkovych km zustane, ale ECU ztratí dočasná data a bude znovu osahavat připojený HW a učit se.
Back in Czech.
novaz
Člen Týmu

Příspěvek od novaz »

Díky za info, dojde k vymazání okamžitě ? Mám ještě jednu baterku co by jsem tam mohl připojit po vyndání stáré . Někde na forum jsem četl, že někdo si dělal světla pro denní svícení odpojil baterku po chvíly připojil a vše ok.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jo Jo. Chvilinku to vydrzi. Jsou tam kondiky...
Jinak ale já nabijim přímo v autě bez odpojení a nejlevnější nabijeckou...
Back in Czech.
novaz
Člen Týmu

Příspěvek od novaz »

Přesně to by jsem chtěl, ale jestli to chvíly vydrží tak tam hodím druhou baterku zapojím a je to ... nechci smazat palubák hlavně jeho hodnoty...
Můžu teda požádat o info jak se to nabíjí v autě ? Kdyby jsem to někdy potřeboval, v manuálu se píše že při nabíjení baterie v autě se má odpojit kabel kostry ... což logicky vede ke smazání ECU.

Objednal jsem si zajímavou nabíječku, tak uvidíme jak si poradí s baterkou.
http://www.ctek.cz/product.php?id_product=39
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

Tonda
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Tonda »

pepa559 píše:Na gelovou by mela byt jina nabijecka, na bezudrzbovou staci obycejna.
Jo? Tak zauvažuj - v autě nebo motorce ať tam dáš gelovou či olověnou beterii tak se bude nabíjet stejně - ten altík v autě přece je stále stejnej a tlačí stejně ať je tam baterka jaká chce a stejný je to i s nabíječkama. Nabíječka je vlastně taková domácí imitace nabíjení v autě :wink:

Jasný - chce to nabíječku s regulací proudu ne nějakou ludru která tu baterku uvaří když bude hodně vymlácená :lol:
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
Liquidcz
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpojení/nabíjení autobaterie - Mýty vs fakta

Příspěvek od Liquidcz »

Mohu tímto, Ctek MXS 5, nabíjet Auris TS 2015 tak, že to prostě přímo napojím na póly baterie? Specifikace tvrdí, že to ta nabíječka umožňuje.

http://www.ctek.com/pt/en/chargers/MXS%205.0

Obrázek
Obrázek
- ex Golf Variant IV
- ex BMW E46
- ex BMW E91
- Toyota Auris TS 1,6 Multidrive S Executive 2015
aczasa
Věčnej rejpal

Re: Odpojení/nabíjení autobaterie - Mýty vs fakta

Příspěvek od aczasa »

Kazda nabijecka to umoznuje......