Startování přes kabely
Startování přes kabely
Zdravim. Nedávno mi volal kamarád, že nemůže nastartovat svoje letité fávo a jelikož ví, že mám toyotu věděl, že já nastartuju bez problémů:-) Chtěl startovat kabelama, aůe musel to vyřešit beze mě páč jsem nemohl. Napadlo mě, že jsem vlastně nikdy se startováním přes kabely neasistoval, tak by mě zajímalo na co si dát pozor. Vim jen základy (dát si pozor na polaritu), ale narazil jsem na rozdílný rady. Třeba mít nastartovanej motor s vyššíma otáčkama a pomáhat tak hlavně alternátorem, ale proti tomu se zase někdo ozval, že to je pro altík docela šok a může se i poškodit a je lepší nejdřív dýl stát s vyššíma otáčkama a dobít si tim trochu baterku. Pak motor vypnout a nechat to všechno na zdravý baterce. Dále taky, že přes nekvalitní kabely dorazí k baterce jen zlomek proudu(jak poznám kvalitní?). Takže má někdo nějaký zkušenosti?
Ja mám skúsenosť iba s Felíciou v robote ju máme ako mobil servis.Cez káble som s tým naštartoval za tie roky už desiatky aut.Vždy pripojím káble plus na plus a mínus na mínus.Potom vytočím motor tak na 2000ot a za nejakých 10 sek.naštartuje to druhé auto.Neodpájam pritom káble a počas štartu stále držím otáčky.Nikdy sa nič nepokazilo.Káble meníme tak asi každé dva roky lebo konce bývajú poopalované.Ale nie vždy sa podarí auto naštartovať ak má baterku príliš slabú a starú tak sa to nedá.Problém býva u dieselov keď treba žhaviť ale spravidla naskočí.
Pozor, na jedné straně se černý kabel (minus) připojuje na kostru, nejlépe přímo na motor. Nevím teď jestli startované nebo startující vozidlo. Bývá to na kabelech napsané a má to nějaký dobrý důvod, na který si teď nevzpomenu.
Kvalitní kabely se poznají podle toho, že je na nich uveden průřez a max. dovolený proud. Na těch tenkých to nebývá a ty se můžou při startu slušně zahřívat.
Kvalitní kabely se poznají podle toho, že je na nich uveden průřez a max. dovolený proud. Na těch tenkých to nebývá a ty se můžou při startu slušně zahřívat.