Vyzná se někdo z vás v elektronice (spínací relé?) UPDATE

vše ohledně modelové řady Carina
Odpovědět
ombre
Věčnej rejpal

Vyzná se někdo z vás v elektronice (spínací relé?) UPDATE

Příspěvek od ombre »

Úvod (zcela nedůležitý, můžete vynechat a přečíst si rovou problém ;) ):
Jednou takhle v pět ráno mne ze spánku probudilo soustavné nepřerušované troubení z parkoviště, jako když jeden blbec zablokuje výjezd a druhý blbec to řeší klaksonem.
Říkám si, kterej kretén a jdu se podívat k oknu, kde se nic nedělo, průjezd volný, nikdo nikam nejel. Které auto houkalo, to poznat nebylo. Šestý smysl mi radil, ať se jdu podívat, zda ten kterén nejsem náhodou já, a opravdu :? . Moje toyota, značka ze které prý kvalita přímo odkapává (mně už asi odkapala moc), troubila na celou čvrť. Tak jsem odemkl, marně laboroval se středem volantu, otevřel haupnu a výtězoslavně odpojil konektor klaksonu. Auto troubilo dál. Lidé za okny mi drželi palce ;). Přemýšlel jsem, zda tam není nějaký dobastlený bezpečnostní systém, protože při tom řevu ani nebylo poznat, odkud to troubí.
Nakonec jsem otevřel pojistky, vyndal keštičky a rval ven jednu pojistku za druhou. Byla to čtvrtá, přesně podle popisu na vnitřku víčka, jak jsem si později všiml ;). Později jsem zjistil, že ještě jeden klakson je ukryt za výztuhou nárazníku.
Skoro hluchý jsem zbylé pojistky nastrkal zpět, otřel z uší krev a skoro hluchý se odebral do postele :roll:.

Problém:

Když jsem rozebral volant, zjistil jsem, že "spínač" je v pořádku, nikde se nedotýká, ani neprobíjí. Celá kovová část volantu je pod proudem cca +3,2 V. Pokud se máčkne na střed volantu, spojí se tato voltáž s kabelem, který vede od spínače (horní kovové části). Žel i když je spínač vyndán, okruh zůstává stále uzavřen. Předpokládám, že okruh 12 V ke klaksonu je uzavírán přes nějaké relé. Pojistka je sdílená s výstražnými blinkry, ty fungují.
Takže můj dotaz zní: Kde je chyba? :-)
Potažmo, je to relé? Pokud ano, které to je a kde leží? Pokud ne, co jiného to může být?

Díky za případné odpovědi.
Naposledy upravil(a) ombre dne stř 04.07.2007, 11:55, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

na corolle E9 je v motorovom priestore poistkova skrinka a v nej relatko oznacene ako HORN (kuk na kryt poistkovej skrinky). skus sa pobabrat s nim - zrejme sa nevypli kontakty, mozno bude stacit rozobrat a vycistit kontakty, alebo nove relatko.

btw, v globalnom meradle je to ok - tebe trubi stale a mne vobec :-)
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

tak, a uz trubi aj mne, boli zoxidovane kontakty.
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Díky, zkusím se podívat po tom relé v pojistkové skříňce.

Nové relátko, předpokládám, bude muset být origo toy? To bude tak za litr, ne?
Obrázek
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

myslim ze by tam stacilo dat akekolvek relatko na 12V, origo toyotacke ma 2 kontakty na cievku, kam pride prud/napatie, cievka pritiahne treti kontakt k stvrtemu a relatko zopne - klakson troubi, stirace stiraj :-)

relatko by mohli mat v kazdom radioamaterskom obchode, pripadne skus popozerat na vrakovisku. ale mozno ho naozaj bude stacit rozobrat, vycistit zoxidovane a zlepene kontakty a dat naspat.
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

me taky blbne relatko ale ve vyklapeni svetel :cry: tak mi trosku celika silha protoze se mi vyklapi jen jedno svetlo, ale vetsinou tohle delaji prave relatka
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Táákže.
Udělal jsem si půldne čas a zneužil jednoho elektrikáře, kterého jsem pod rouškou návštěvy pozval domů. Vylámal si na tom zuby a nas*aný odjel domů :-).

Pokusím se upřesnit "diagnózu."

Spínač klaksonu na volantu uzavírá obvod tím, že po stisknutí spojí +12 V s kostrou, čímž se zřejmě má sepnout relé. Na výstupu u klaksonu je permanentně 12 V (jakoby bylo relé stále sepnuto). Sranda je, že se seplo samo, tedy nezůstalo přilepené v důsledku stiknutí spínače na volantu.

Zkoušel jsem postupně vyndat všechna relátka, co jsem našel, tedy ve dvou pojistkových skříních u baterie a v jedné v kabině na podběhu vedle spojky. Celkem asi 12, ale ani jedno to nebylo.
Tzn., že to relé musí být někde jinde a mě by zajímalo KDE. Po kabelu to vystopovat nejde, jsou tam příšerně tlusté svazky a drát mění barvu a vzor za každým konektorem. Směrem od klaksonu je to to samé.

Takže pokud někdo tušíte, kde by to relé mohlo ještě být, nebo máte elektrické schéma mojí cariny, sem s tím.
Díky.
Obrázek
Tonda
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda »

ombre píše:Táákže.
Udělal jsem si půldne čas a zneužil jednoho elektrikáře, kterého jsem pod rouškou návštěvy pozval domů. Vylámal si na tom zuby a nas*aný odjel domů :-).

Pokusím se upřesnit "diagnózu."

Spínač klaksonu na volantu uzavírá obvod tím, že po stisknutí spojí +12 V s kostrou, čímž se zřejmě má sepnout relé. Na výstupu u klaksonu je permanentně 12 V (jakoby bylo relé stále sepnuto). Sranda je, že se seplo samo, tedy nezůstalo přilepené v důsledku stiknutí spínače na volantu.

Zkoušel jsem postupně vyndat všechna relátka, co jsem našel, tedy ve dvou pojistkových skříních u baterie a v jedné v kabině na podběhu vedle spojky. Celkem asi 12, ale ani jedno to nebylo.
Tzn., že to relé musí být někde jinde a mě by zajímalo KDE. Po kabelu to vystopovat nejde, jsou tam příšerně tlusté svazky a drát mění barvu a vzor za každým konektorem. Směrem od klaksonu je to to samé.

Takže pokud někdo tušíte, kde by to relé mohlo ještě být, nebo máte elektrické schéma mojí cariny, sem s tím.
Díky.
Co jsem spravoval auta,tak nikde nebylo relé na klakson.Nemá takový odběr aby potřeboval relé.Na klakson bývé přivedeno stálé napětí a spíná se kostra na hřídel volantu.Teda většinou.Ale podotýkám,že na Toyotě jsem to ještě nespravoval.Jo a u Corolly je fůra relé ještě pod přístrojovkou.Nejjednoduší bude odpojit klakson,a vložit pojistku.Tam kde to cvakne bude.Jestli po té kruté prohoukané noci aspoň něco málo slyšíš. :mrgreen:
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Pokud je někde relé, šlo by možná vystopovat. Je potřeba odpojit klakson(y) a nahradit žárovkou (dočasně). Pak se "zatroubí" a relé cvakne - podle cvakání se dá najít. Jinak já u Supry mám klaksony dva, jeden troubí víc vysokofrekvenčně, druhej zas níž. Dohromady to dělá souzvuk a zřejmě to je tahle pro lepší slyšitelnost. Oba jsou samozřejmě na stejným okruhu a odpojení jednoho nic neřeší, takže to jen tak pro zajímavost. Každopádně, Supra relé má. Je v panelu u nohy řidiče - ty panely jsou tam celkem tři a další dvě nebo tři relé jsou někde utopený v palubce nad pedálama nebo někde poblíž (relé zadního stěrače je např. přímo u motoru stěrače, takže hledat ho někde v krabicích je marnost).

Pojistku pro výstražná světla a klakson mám společnou taky.

Moje myšlenka - najít přesnou polohu relé klaksonu. Já vím přesně kde ho hledat, mám TEWD (Toyota Electrical. Wiring Diagrams), bohužel jen pro Supru.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Odpovědět

Zpět na „Carina“