Auto nejede tak jak má, dusí se žere a nejede-řešení by Odaz

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
Odpovědět
odaz
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Auto nejede tak jak má, dusí se žere a nejede-řešení by Odaz

Příspěvek od odaz »

Řešení mých problémů s autem, viz téma cukání-váš názor v sekci carina.
Uvedený popis platí pro motor 4A-FE DOHC 16V, používaný v modelech CARINA II, CELICA ST, COROLA se čtyřbodovým přímým vstřikováním...

[size=9]Problém 1-Bohatá směs[/size]
Netěsný výfuk před lambdou-spotřeba o 2l větší, žádný tah, pružnost motoru. výfuk černý jak stará sierra ropák.
Byly prasklé svody, "prděl vlnovec" vše řešila výměna obou částí
Zlepšení tak 50%

Problém 2. Neochota motoru jít do otáček kolísající volnoběh, reakce nastisknutí pedálu a věčně rozsvícená oranžová kontrolka doprovázející dušení motoru a to i na volnoběh+Chybový kód diagnózy "51".

Řešení:Demontáž škrtící klapky a její kompletní vyčištění. To jde bud speciálním sprejem za 400k, nebo čističem na brzdy taktéž ve spreji ale za 200kč. Přitom se taky vyplatí vzít i sací potrubí, tam kam to jde. Při demontáži klapky pravděpodobně člověk zničí těsnění, které je pak potřeba v toyotě koupit za 130kč, podle motoru a VINu auta.
Nebo místo toho jde použít motorový silikon, který tam mám já.

POZN:Po vyčištění klapky bude auto držet vysoký volnoběh.Člověk musí pár desítek km a počkat až se ustálí na nějaké hodnotě.Pokud je i nadále mimo předepsané rozmezí 750-900ot, pak bude potřeba volnoběh upravit vzdušníkem
VZDUŠNÍK-je šroub na plochý šroubovák, který je na těle škrtící klapky vidět při čelním pohledu na motor řečeno laicky. Ani jsem nevěřil jaké má jeho nastavení vliv na motor. Pokud je moc zašroubovaný, do motoru jde bohatá směs, pokud málo, motor drží vysoký volnoběh.
Správné nastavení vzdušníku člověku nikdo neřekne, v toyotě na mě technik civěl, jako na zjevení, že do tohoto nikdy nebylo potřeba šahat...

Já jsem to řešil metodou-pokus omyl. A dlouhým testováním. Pokud má člověk v pořádku podtlakové hadice a ekonoměr, jde pomocí jednoduchého testu zjistit "optimální" hodnota nastavení směsi.

TEST:Zahřejeme motor a necháme motor běžet na volnoběh. Otáčíme pomalinku vzdušníkem doprava, nebo doleva, podle toho jaký je volnoběh a snažíme se najít nastavení, při kterém motor produkuje nejmíň vibrací a při jemném sešlápnutí plynu by měl otáčkoměr stejně jemně a bez prodlevy reagovat a nesmí mít"odpor". A motor musí jít lehce "za plynem...

PROBLÉM "KÓDU 51"
Tento kód- Bez signálu volnoběhu.-(Pozn.
v toyotě Zliner mi řekli, že to znamená, že tam žádná chyba není)

Ve skutečnosti znamené to, že škrtící klapka je v nesprávné základní poloze, nebo je vadný volnoběžný ventit.
U mě byla klapka v nesprávné poloze, protože nějaký tzv."servisman", místo aby zjistil, proč motor drží nízký volnoběh, ho jednoduše zvýšil přiotevřením klapky na dorazu, to je červík kontrovaný matičkou,který když člověk povolí, klapka se zavře, diagnóza nebude hlásit žádnou chybu rychlým blikáním...
EX.-CARINA II XLI 1.6 16v 77kw 1991-ted slouží mým rodičům
AVENSIS Sol 2.0 VVTi D4 108kw
Toyota-vím proč...
Odpovědět

Zpět na „Návody, příručky, manuály“